16 találat a(z) szállítási költség cimkére

Úton lévő áru Kérdés

Ügyfelem Kínából importál árut. A kínai ügyfél általi számla elkészült 2019 decemberében. A számla 2019-re kerül könyvelésre úton lévő áruként. Az áru januárban érkezik be, a vámkezelés és a szállítási költség számlája is januári teljesítés. Kérdésem: a vámköltséget és a szállítási költséget vissza kell-e tenni 2019-re mint az áruhoz kapcsolódó tételt és úton lévőként kell ezeket is kezelni?

Elábé vagy anyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy vállalkozás külföldről ömlesztve konténerben behoz fakérget, majd azt itthon a telephelyén méret szerint átválogatja, egyes részeit ledarálja majd meghatározott méretű zsákokba rakva értékesíti, a beszerzett fakéreg eladott áru beszerzési értéke vagy pedig anyagköltség. A szállítási költség elszámolásánál van jelentősége, mert elábé esetén az áru beszerzési értékét képezi, anyagköltségnél viszont szállításként kellene könyvelni, ha jól tudom. Ennek a helyi adó elszámolásánál van jelentősége, mert a szállítási költség a beszerzési ár felét teszi ki. Természetesen egy beszerzett konténer fakéregből meg lehet határozni, hogy pontosan mennyi zsák fakéreg lett. Köszönettel várom válaszát.

Fordított áfás termék fuvardíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményét szeretném kérni, mi a helyes eljárás abban az esetben, ha egy szállítmány tartalmaz acélipari termékeket, amik a fordított adózás hatálya alá tartoznak és ugyanez a szállítmány egyenes áfás termékeket is tartalmaz, ennek a szállítmánynak van egy egyszeri szállítási költsége. Ez esetben hogy kell alkalmazni az Áfa tv. 70. § (1)-t, a szállítási költségre?

Előre utalásnál számla kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem Önök felé a következő. Vásároltam webáruházban termékeket, a vállalkozásomnak. Előre utalással egyenlítettem ki július 26-án bankon keresztül. A mai nap, augusztus 2-án érkeztek meg a termékek, a számlán a következő áll: fizetés módja: utalás, teljesítés időpontja: 2018.08.01. a számla kelte 2018.08.01., fizetési határidő: 2018.08.01. A számlán nem szerepel hogy pénzügyi teljesítést nem igényel. Nyolcféle terméket rendeltem 900 forintos szállítási költséggel. A számlán egy tételként szerepel a termék és a szállítási díj visszaosztva egységárra. Úgy tudom, a termékekről részletes számla kell, és a szállítási díjat is külön kell szerepeltetni. Várom szíves válaszukat! Véleményem szerint ezen számla kitöltése nem helyes. Megköszönve!

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a tulajdonában lévő N1G járműkategóriába tartozó gépkocsijával kiállításra szállította tenyészállatát. A kiállításszervező megtérítené a szállítási költségét. Ebben az esetben írható kiküldetési rendelvény, vagy milyen feltételekkel, költségigazolással tudjuk megtéríttetni a szállítási költséget? (Együttes tömeg: 3270 kilogramm, saját tömeg: 2241 G: terepjáró tehergépkocsi 3,5 tonna össztömegig, ülések száma vezetővel: 5 hengerűrtartalma: 3198 cm3.) Köszönöm válaszát.

Szállítás fordított adósan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kiálított szállítási költségről egy áfás számlát. A szállított termék fordított áfás volt. A kérdésem, hogy a szállításról szóló számlát fordított adósan vagy áfásan kell kiszámlázni? Előre is köszönöm a segítséget.

Nemzetközi személyszállítás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét nemzetközi személyszállításról kapott számlával kapcsolatban. Egyházi általános iskola vagyunk, tanulóink erdélyi tanulmányi kiránduláson vettek részt, a kirándulás utazási költségét az intézmény fizette a működési támogatásból. A szállítást végző cégtől kapott számla "nemzetközi személyszállítás, áfa hatályán kívüli ". Helyes-e ha szállítási költségként elszámoljuk? Járulékfizetés nem terheli? Áfa bevallásban nem kell szerepeltetni (alanyi adómentesek vagyunk) Köszönöm.

Házhozszállítás Kérdés

niós web shopok a magyar közvetítőn keresztül megrendelt terméket közvetlenül a magyar megrendelő címére szállítják. Az értékesítésről kiállított számla meg van bontva termékre, mely 27 százalék áfa értéket képvisel, valamint szállítási költségre, mely mentes az áfa alól. Tudomásom szerit a csomagolás, szállítási költség osztja a termék sorsát, tehát vagy a termékek árában, vagy ha külön is számlázzák ki a szállítási költséget, akkor itt is a 27 százalék áfakulcs alkalmazandó. Kérem álláspontjukat, valamint ha mentesen kell szerepeltetni a házhozszállítás költségét, akkor annak indokolását. Lieb Mátyás

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő könyvelésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A kérdésem az lenne, hogy mi számít bele a gépkocsi beszerzési árába? Külföldről behozott gépkocsi esetén a regisztrációs adóval és a szállítási költséggel csökkenthető-e az árrés? A gépkocsik javításához felhasznált alkatrészek növelik-e az autó beszerzési árát, Így csökkentve az adó alapját? Segítségét előre is köszönöm. Sz. A.

Áfalevonhatóság lakóingatlan esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. székhelye lakóingatlannak minősül a földhivatali nyilvántartás alapján. Ezt a székhelyet az ügyvezetőtől bérli, mert az ügyvezető tulajdonában van. A kft. a tényleges ipari tevékenységét itt végzi; egy telken három épület van. Az egyik épület lebontásra került, és a helyén maradó törmelék, sitt elszállításával, a földmunkával egy vállakozót megbízott, aki erről áfás számlát állított ki. A számlában szereplő áfatartalom ebben az esetben levonható?

Fordított áfás termékhez kapcsolódó szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! Szeretném kérdezni, hogy ha fordított áfás acélcsövet a megrendelőnek elszállítjuk akkor a szállítási költség is FA-val adózik, vagy ott a 27%-os adókulcsot kell alkalmaznom? Köszönettel

Továbbszámlázott szállítási díj Kérdés

Magyarországi cég alapanyagokat vásárol ásványvízgyártáshoz, az alapanyagok szállítási költsége a saját termelésű készlet értékét növeli, tehát a 2-es számlaosztályba kontírozom, ha jól gondolom? Ez lenne az első kérdésem. Illetve, amikor értékesítem a terméket a vevőnek, akkor a szállítási díjat, hogy hozzá eljut az áru, mire könyvelem? Ebben az esetben a szállítási díj közvetített szolgáltatásnak minősül? Vagy csak könyvelem az 5-ös számlaosztályba a ráfordítások közé, és feltüntetem a számlán a termékek összege mellett a szállítási költséget is? Köszönöm szépen!

Alapanyag bekerülési értéke iparűzési és társasági adó szempontjából Kérdés

Társaságunk rendszeresen vásárol alapanyagot nem uniós országból, melyet komoly összegű vám és szállítási költség terhel. Kérdésem az lenne, hogy ezt a két tételt könyvelhetjük-e 51-es számlára, azaz – főleg iparűzési adó szempontjából – anyagköltségnek minősíthetjük-e?

Színházi előadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét abban, ha a munkavállalóink (mindenki) színházi előadáson vesz részt, a dolgozóknak juttatott színházjegy adómentes, de a hozzá kapcsolódó személyszállító autóbusz költsége után kell-e 16 százalék szja-t, 27 százalék ehót fizetni? Köszönöm a segítségét.

Termékbeszerzés Kínából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Kínából szerez be árukészletet. Az áru hajóval érkezik Szlovéniába, ahol megtörténik a vámkezelés is egy ottani cég által. A számlán az eladó a kínai cég. Felmerült kérdések: 1. Közösségi beszerzésként kezelhető-e az ügylet ebben az esetben? 2. Ha igen, akkor a 15A60-as bevalláson hogyan kell feltüntetni a termékbeszerzést? Kinek a közösségi adószámát kell beírni? A vámolást végző cégét? Felmerült egy olyan eshetőség is, hogy "önszámlázást" kell csinálni, és a cég saját adószámát kell feltüntetni. 3. A számla ellenértéke tartalmazza a szállítási költséget is. Enélkül, vagy ezzel együtt kell számolni az adó alapját, illetve az áfát? 4. Jelen esetben valamiért nem kellett vámot fizetni. De, ha vámköteles lenne a termék, akkor a vámot is bele kellene-e számítani az áfa alapjába? 5. A számla kelte 05. 13., vámkezelés 05. 27., a magyar cég 06. 01-jén vette át a termékeket. Melyik hónapban kell szerepeltetni az áfabevallásban, ha havi bevalló a cég? Köszönöm a segítséget: Némethné T.K.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close