21 találat a(z) svédország cimkére

Brutális adatvédelmi baki Svédországban Cikk

Svédország legnagyobb biztosítója, a Folksam véletlenül egymillió ügyfele személyes adatát osztotta meg olyan internetes cégekkel és szoftverfejlesztőkkel, mint a Facebook, Google, Microsoft és a LinkedIn.

A termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a 2020. január 1-jétől alkalmazandó 2018/1912 VH rendelettel kapcsolatos. Cégünk Svédországba értékesít termékeket. Cégcsoportunknak Svédországban is található leányvállalata, így cégünk a számlát a leányvállalat nevére állítja ki adómentesen. A kiszállítás viszont nem a svéd leányvállalat felé történik meg, hanem közvetlenül egy harmadik, független félnél, egy svéd vevőnél pakolják le az árut. A harmadik félnek a leányvállalatunk állítja ki a számlát, feltehetően a svéd áfát alkalmazva. A szállítást a svéd leányvállalatunk fuvarozója végzi úgy, hogy a mi vevőszolgálatunk veszi fel a fuvarozóval a kapcsolatot az időpont és a szállítás egyeztetése végett, de a szállítási költségeket nem nekünk, hanem a svéd leányvállalatnak számlázza ki a fuvarozó. Telephelyünkön az árut felpakolják, és a lepakolás Svédországban a harmadik független félnél történik. Magyar adószámmal csak mi rendelkezünk, sem a svéd leányvállalat, sem a fuvarozó, sem a harmadik fél, a független svéd vevő nem rendelkezik magyar adószámmal. A svéd leányvállalatnak, akinek a számlát kiállítottuk, érvényes svéd adószáma van, és a VIES-ben őt jelentjük le vevőként. A fuvarozó az aláírt CMR-t és a fuvarokmányokat visszajuttatja részünkre, amivel a kiszállítás tényét igazolni tudjuk. Kérdésem: mivel ebben az esetben a vevő fuvaroztat, szükséges-e a fenti rendeletre hivatkozva a 2020. január 1-jétől bevezetett írásbeli nyilatkozat beszerzése? Ez az értékesítés ilyen formában láncügylet-e vagy sem?

Megkezdték a világ első digitális jegybankpénzének tesztelését Cikk

A svédországi központi bank bejelentette, hogy megkezdte a svéd korona digitális változata, az e-korona tesztelését, amivel a skandináv ország egy lépéssel közelebb került a világ első digitális jegybankpénzének kibocsátásához.

Svájci vámhatóság áfa kiszabása Kérdés

Eu-s adószámmal rendelkező magyar cég (elfogadott exportőr is) svájci partnernek árut exportál, áfamentesen a feltételeknek megfelelően. Az áru megérkezésekor a svájci partner mégsem kéri az árut, nem fizeti ki, így a magyar cég eladja az árut egy svéd partnernek, és azt Svájcból tovább szállíttatja Svédországba. Az áru eredete magyar és a tulajdonjog sem változott addig, míg a svéd partner ki nem fizette a számlát. Az áru csak itt kerül végfelhasználóhoz. Majd 4 hónap elteltével a svájci vámhivatal erre az árura mind a svéd, mind pedig a magyar cégnek kiszámlázza az áfát (nem vámot). Van erre jogalapja, ha igen hogyan? Köszönöm

EU-s magánszemély megbízása – tb Kérdés

Társaságunk kereskedelmi képviseletét svéd állampolgár látja el az EU-ban, megbízási díj ellenében. A magánszemély biztosított Svédországban. 2019. 12. 31-éig a szerződés szerinti díjból csak személyi jövedelemadót vontam le. (A megbízott rendelkezik magyar adó- és TAJ-számmal.) Mi a teendőm 2020. január 1-jét követően? Milyen igazolást kell kérnem és kell-e járulékot is levonnom?

Külföldről hazatelepült magyar családi kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Svédországból 12 év után hazatelepült 4 gyermekes házaspár igénybe tudja-e venni a családi kedvezményt, illetve az édesanya a 4 gyermekes kedvezményt? A gyerekek kivétel nélkül Svédországban születtek, családi pótlékot is Svédországból kapják, soha Magyarországról nem kaptak családi pótlékot (a gyerekek 12 év alattiak) de minden gyermek és mindkét szülő magyar állampolgár. Le kell mondaniuk a svéd családi pótlékról ahhoz, hogy a magyar szja-alap családi kedvezményt érvényesíteni tudják?

Magánszemély Svédországból hoz be autót Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi lakos, aki magyar állampolgár, Svédországban venne autót egy magánszemélytől. Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen adózási kötelezettségekkel jár a vevő részéről? Például ő fizeti meg az áfát? És a vagyonszerzési illetéket is? Van más adóteher is? Az itthoni szabályok érvényesek rá? Az autóval érkezik haza az új tulajdonos. Hogyan változik ez, ha cégtől veszi az autót? A használat mindkét esetben magán. Segítségét köszönöm! Tisztelettel.

A kötelező munkahelyi testedzés az új őrület Cikk

Ma már semmi meglepő nincs abban a fejlett országokban, ha a munkavállaló ebédidőben egy órát úszik az uszodában, Svédországban azonban egyes munkaadók továbbfejlesztették a gyakorlatot, kötelező munkahelyi testedzést rendeltek el alkalmazottaiknak.

Elképesztő adatok az EU-s országból: 1950 milliárd forinttal több bevétel, mint kiadás Cikk

Svédország költségvetése több mint kétszer akkora többlettel zárta a tavalyi évet, mint amennyit az adósságkezelő még októberben várt – számol be a Portfoio.hu a Bloombergre hivatkozva. Még az illetékesek sem nagyon tudják, hogyan jöhetett össze ilyen magas szám.

Távmunka Kérdés

Mi történik, ha valaki külföldre (Svédországba) költözik és a munkáját továbbra is hazai munkáltatójának végzi, távmunkában? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a munkáltatónak, illetve hogyan kell számfejtenie a dolgozó munkabérét? A dolgozó hogyan válhat a Magyarországról származó jövedelme alapján Svédországban biztosítottá?

Svédországban korrupcióval vádolják egy távközlési konszern volt menedzsereit Cikk

Svédországban korrupció miatt vádat emeltek pénteken a Telia Company távközlési konszern három volt menedzsere ellen egy üzbegisztáni üzlettel összefüggésben.

Lakásvétel, -eladás adózása Kérdés

Svédországban munkaviszonyban lévő, és évek óta ott adózó (bevallást beadó) svéd-magyar állampolgárságú személy (van magyarországii állandó lakcíme, személyigazolványa) Magyarországon lévő lakástulajdont elad, akkor a magyar vagy a svéd szabályok szerint adózik, és melyik országban kell bevallást beadnia? Ha Svédországban kell adóznia, akkor kaphatnék némi információt arról is? Köszönöm.

Részvénykifizetés örökösnek külföldre Kérdés

Kedves Szakértő! Korábbi dolgozónak ingyenesen juttatott dolgozói részvény kifizetése a részvényes halálát követően helyes-e így: árfolyamnyereségből származó jövedelemként 14 százalék eho és 15 százalék szja levonása terheli. Mi a teendő akkor, ha az egyik örökös Svédországban él (közel 30 éve), és feltehetőleg svéd állampolgár is? Válaszát köszönöm.

Munkavállaló bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi székhelyű társaság nemzetközi áruszállítást végez Norvégia, Svédország területén. Magyarországon nem fuvaroz. Négy alkalmazottja van, mind a négyen magyar állampolgárok. Ezek közül három főt magyar biztosítási szabályok alapján jelent be. A negyedik főt egy szlovák cégtől veszi kölcsön. Ő dolgozik a svéd-norvég vonalon. A dolgozó, aki bérelve van, igazolhatóan kb. 9-10 hónapot dolgozik külföldön, és csak a szabadságát tölti Magyarországon. Ez így volt 2015. október 31-éig. De a belföldi székhelyű társaság 2015. november 2-ától más országokba történő fuvarozással bízta meg, de ezeknek a munkáknak az elvégzése során többször érintette Magyarországot (felrakott, illetve lerakott). A szlovák cégtől kölcsönzött egy főn kívül a három fő Magyarországon bejelentett dolgozó is kap juttatást a szlovák cégtől. A szlovák cég a szlovák szabályok szerinti adózást, járulékfizetést szabályosan rendezi. Kérdésünk ezzel kapcsolatban: A szlovák cégtől kölcsönzött dolgozót be kell-e jelenteni a magyar szabályok szerint? Kell-e utánuk járulékot fizetni, azt is figyelembe véve, hogy Magyarország területén nem végeznek munkát? A magyar szabályok szerint bejelentett dolgozók részére a szlovák cég által kifizetett juttatások Magyarországon adó (szja) -kötelesek-e? Köszönjük, és várjuk mielőbbi válaszukat!

Munkavállalói adókötelezettségek Magyarországon Kérdés

Szeretném tudni, hogy tulajdonképpen hány százalékos Magyarországon az úgynevezett munkaadói adó, amit az alkalmazottak után kell fizetni. Ugyanis úgy látom, hogy ez egy dzsungel, amiben én nem tudok kiigazodni. Ezt összehasonlítás miatt kérdezem, ugyanis itt Svédországban mindenki után 32,42 százalékot kell fizetni, és ebben a százalékban minden elképzelhető biztosítás benne van. A kérdést azért teszem fel, mert szeretnék két magyar embert alkalmazni, de elképzelhetö, hogy – amennyiben ez olcsóbb –, akkor egy magyar vállalat fogja őket alkalmazni, és akkor mi a fiúkat tőlük fogjuk bérelni. A fiúk 18 ezer svéd koronát keresnek (+ingyen lakàs, étkezès, utazás), és ezután a mi költségünk 5836 svéd korona lenne, és a fiúk (Sink rendszer szerint) fizetnének 20 százalékos adót a 18 ezerből. Nagyon szeretném, ha kapnék erre vàlaszt, mert a lehető legjobb megoldást akarjuk megvalósítani. Amennyiben lehet, szeretném azt is megkérdezni, hogy milyen költségekkel járna, ha a fiúk kiváltanák a magánvállalkozói engedélyüket Magyarországon? Itt sajnos nem lehet, mert itt követelik a szakmai vizsga lefordítását (villanyszerelőkről van szó), és a svéd szakszervezet szinte 100 százalékban nem fogadja el a magyar szakvizsgát. Nagyon köszönöm, ha kaphatnék egy pontos választ. Üdvözlettel: Judith Virag

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close