94 találat a(z) sportegyesület cimkére

Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Besorolásban szeretném a segítségét kérni. Közhasznú sportegyesület alapszabályában a cél szerinti (közhasznú) tevékenység: tagjai és kívülállók részére a sportolás biztosítása és tömegsportprogramok, nyitott rendezvények lebonyolítása. A célok érdekében edzőtáborokat, sportrendezvényeket szervez és rendez. Mint sportszolgáltatást, ezt a tevékenységét, ha magánóvodának, nonprofit kft.-nek és utazási irodának számlázza ki, akkor hova sorolandó? Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Közszolgáltatónak minősül-e, és ezáltal az áfatörvény 85. § (1) bekezdésének m) pontja alapján tárgyi adómentesen számlát kell kiállítania? Ha a sportszolgáltatást magánszemélynek nyújtja, akkor az hova sorolandó, és milyen áfatartalmú számlát kell kiállítania? Ha a közhasznú sportegyesület az egyesület tulajdonát képező sporteszköz használatáért az egyesület tagjának bérleti díjat számláz ki, az közhasznú vagy vállalkozási tevékenységnek minősül-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Tao-támogatás sportegyesületnek Kérdés

Egy kft. havonta fizet taót. 2018. december 20-án 2.000 millió forintot ajánlott fel egy sportegyesületnek a befizetett taóból, az engedélyek rendben voltak. Már látszik a kft. folyószámláján, hogy át is utalta az összeget a NAV a sportegyesületnek. Van-e valami teendőnk ezzel az összeggel a kft. főkönyvében, vagy a bevallásában kell-e ezt valahol jeleznünk?

Sportegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szabadidős sporttevékenység népszerűsítésével, az egészséges életmódra neveléssel foglalkozó egyesület alaptevékenysége keretében sportoktatást folytat. Ez a tevékenység szerepel az alapszabályában is. A sportoktatás díját támogatás megnevezéssel veszi át az oktatásban résztvevőktől. A díj nem nyereség elérése érdekében kerül megállapításra, csupán az egyesület működésének költségeit tudja ebből fedezni. Jól értelmezi-e az egyesület, hogy az így beszedett díj valóban az alaptevékenység bevételének minősül, tehát nem vállalkozási tevékenységnek számít. A megszerzett bevételt helyesen határozzál-e meg támogatásként, vagy a kiállított bizonylaton más megnevezést, például sportoktatást kellene esetleg szerepeltetni? Köszönettel: Bánkutiné Piros

Sportegyesület tagja kisgyermek, kinek számlázzanak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület tagja kiskorú gyermek, a tagdíjat a szülő utalja át. Kinek a nevére kell kiállítani a tagdíjról szóló számlát? A 1819-es NAV infovonalon az egyik válasz a gyermek volt, a másik a szülő... Melyik a helyes? Köszönöm! Hortobágyiné

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános iskolában diáksport egyesület működik. Alapszabályban foglalt cél szerinti tevékenységeként egyebek között az iskola tanulói (egyesületi tagok) sportolási lehetőségeit biztosítja, a sportolás körülményeit javítja. A tevékenységét nagyrészt az iskola tornatermeiben végzi. Lehetősége nyílt pályázat útján elnyert összegből kifestenie a gyerekek öltözőit. A festékről kapott számlákat elszámolná költségei között. A kérdésünk az, hogy megteheti-e ezt, van-e valamilyen adóvonzata, hiszen maga az épület nem az egyesület tulajdona. Szükséges-e valamilyen megállapodás az iskola és az egyesület között a termek használatáról, illetve magáról a kifestésről? Válaszát előre is köszönjük!

Sportegyesület sportolójának költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület magyar első osztályú bajnokságban szereplő magyar válogatott amatőr sportolója (a sportoló a sportegyesület tagja) után elszámolhat-e a sportegyesület például gerinctorna-, konditerembérlet-, reumatológiai kezelés-költségeket számla alapján? A sportoló heti 20 órában a sportegyesületnél alkalmazásban áll (nem mint sportoló, amatőr). Kell-e ilyen jellegű költségek után mint (természetbeni) juttatás után, valamilyen közterhet fizetnie sportegyesületnek? Köszönettel!

Egyesület reprezentációs költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk segítségét kérni az alábbi problémánkkal kapcsolatban. Van egy sportegyesületünk, melynek a nyári időszakban volt gyermekek részére rendezett futballtábora. Erre vonatkozóan merültek fel költségek, melyeket nem tudjuk, hogyan kezeljünk. A gyerekek kaptak tízóraira péksüteményt, üdítőt, ebédre melegételt rendeltek, napközbeni fogyasztásra különböző rágcsálnivalót(sós, édes) vásároltak, illetve volt olyan rendezvény, melyen bográcsoztak, grilleztek. Hogyan tudjuk elszámolni ezen költségeket a könyveinkben, hogy szabályszerűen járjunk el? Kell-e ezek után reprezentációs adót fizetnünk vagy egyéb személyi jellegű kifizetésként kezeljük (551FK)? Továbbá a nyertes csapatok díjazásban részesültek, ezen díjakat hogyan kezeljük a könyvekben? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás – sportegyesületi támogatás Kérdés

Egyéni vállalkozó nem közhasznú sportegyesületnek akar támogatást adni, ez eredményt csökkentő tétel-e, vagy csak az szja-ban lehet elszámolni?

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt sportegyesület alanyi mentes, de kiskereskedelmi tevékenységet szeretne folytatni (tánccipőket értékesítene), akkor ezt a tevékenységet végezheti-e alanyi mentesen? Vagy áfakötelezettséget von maga után? Üdvözlettel: Félpengő Kft.

Tao-támogatásból, felajánlásból megvalósított beruházás könyvviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ön véleménye szerint egy sportegyesület által kapott tao-támogatás, felajánlás összegéből megvalósított beruházás esetében el kell-e időbelileg határolni az ilyen jogcímen befolyt összegeket, és az értékcsökkenési leírás arányában visszaírni, vagy másképpen kell kezelni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Jogviszony sportegyesületben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületnél szeretne főállásban elhelyezkedni egy személy. Milyen feltételekkel lehet megoldani ezt a fajta jogviszonyt? Milyen nyilvántartási és bejelentési kötelezettsége lenne az egyesületnek? Megbízással, vagy teljes munkaidős főállással lehet létrehozni a jogviszonyt? Az egyesületnek milyen járulékokat kell levonni a dolgozótól, valamint az egyesületnek milyen járulékokat kell megfizetnie a munkavállaló után? Köszönöm megtisztelő válaszukat! Homó Blanka

Sportegyesület ad támogatást sportolójának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evezős egyesület nem minden amatőr versenyzője szeretne/tud részt venni a hivatalos felkészítő edzőtáborban. Ezeknek a sportolóknak az edzéséhez a Magyar Evezős Szövetség támogatást ad az egyesületnek, hogy fel tudja készíteni a sportolóját. Viszont a sportolók otthon edzenek, ezért az egyesület ezt a pénzt ki szeretné fizetni az adott sportolóknak. Ezt milyen módokon, jogcímeken tudja megtenni az egyesület? Milyen adó-, és járulékvonzata van a kifizetésnek? Kérném, hogy minden lehetséges módozatot legyen kedves ismertetni, hogy milyen formában tud pénzt adni az egyesület a szerződéses amatőr sportolójának. Teljes körű válaszát előre is köszönöm.

Elszámolható-e a külföldi sportegyesület támogatása? Cikk

Belföldi zrt. külföldi sportegyesületet szeretne támogatni. Milyen dokumentációra van szükség a támogatás elszámolásához? – kérdezte az Adózóna olvasója. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Külföldi sportegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi zrt. külföldi (például romániai) sportegyesületet szeretne támogatni (támogatási szerződés készül). 1) Milyen egyéb dokumentációra lenne még szüksége a támogatás elszámolásához (elismert ráfordítás) a zrt.-nél (például igazolás), ha a támogatott közhasznú/nem közhasznú, és, ha vállalkozási tevékenységet nem végez/végez esetekben? 2) Amennyiben hasonló igazolást kap, mintha belföldi közhasznú szervezetet támogatna, akkor az elismert ráfordítási összegen felül a tao-alapot csökkentheti-e a támogatás 20 százalékával (tao-törvény 7. § (1) bekezdés z) pont)? Köszönettel. L. Kinga

Bérleti jog alapítása Kérdés

Egy sportegyesületben az egyik tulajdonban lévő csarnokon bérleti jogot alapított az egyik tagja az egyesületnek. Ez vállalkozási bevételnek minősül vagy nem? Több millió forint értékű és 5 évre szól.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs