95 találat a(z) selejtezés cimkére

Étterem – selejtezés dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adminisztrációs, nyilvántartási kötelezettség terhel egy éttermet, ha készételeket, alapanyagokat selejtez? A kft. nem vezet folyamatos készletnyilvántartást. A megmaradt, fogyasztásra már nem alkalmas ételeket dobja ki, valamint az esetlegesen megrongálódott vagy megromlott alapanyagokat selejtezi. Bekerülési értéken vezeti ki a könyveiből. Milyen adatokat kell tartalmaznia a nyilvántartásnak, illetve jegyzőkönyvnek? Köszönettel: Lívia

Kiadási/bevételi/szabadságos tömb Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy a kiadási/bevételi/szabadságos tömböket meddig kell megőrizni? Mikor lehet leselejtezni őket? Köszönettel.

Tárgyi eszköz selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. felújítási munkálatokat végzett az általa bérelt ingatlanon, melynek összege a tárgyieszközök között szerepel. A bérleti szerződés szerint, a bérleti szerződés megszűnése esetén a bérlő a bérbeadótól nem követelhet kártérítést. Kérdésem: a bérleti szerződés megszűnt, selejtezni kell az ingatlanon végzett beruházás értékét?

Munkaügyi dokumentációk Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk költözés előtt áll, így szeretne megszabadulni a "fölöslegessé" vált papíroktól. Beszkennelt dokumentumok (munkaügyi papírok) elégségesek-e egy esetleges munkaügyi ellenőrzéshez vagy az eredeti dokumentumokat kell megőrizni, papír alapon? A jelenléti ívek, szabadságos tömbök kiselejtezhetőek-e? Ha igen, akkor mennyi idő után lehet kiselejtezni? Lehet-e beszkennelni és digitálisan megőrizni? Vagy ezeket is papíron kell "örök" életre megőrizni? Köszönettel.

Selejtezést terhelő általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Harmadik országból vagy az Európai Unió más tagállamából beszerzett alapanyag rossz minőség okán történő selejtezése esetén keletkezik-e a belföldi székhelyű vállalkozásnak általánosforgalmiadó-fizetési kötelezettsége? Változtat-e az ügylet megítélésén, ha a selejtezés költségeit a partner fizeti? Segítségét előre is köszönöm!

Sérült alapanyag selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon működő cég más tagállamból, harmadik országból szerez be alapanyagot tevékenysége folytatásához. Rendszeresen fordul elő, hogy a beszerzett alapanyag a termelésben nem használható. (A termelés folytatásakor kiderül például, hogy az anyag belsőleg bizonyítottan sérült.) A beszállító visszárut nem szeretne fogadni, ehelyett vállalja a selejtezés költségeinek ellentételezését. A kérdés az, hogy a beszerző magyar cégnek a selejtezés okán keletkezik-e a vállalkozásból kivont termék után adófizetési kötelezettsége, illetve milyen típusú bizonylattal szükséges kísérni a selejtezést. A selejtezés költségeinek beszállító felé történő továbbszámlázása az általános szabályok szerint történik? Változtat-e a fentiek adójogi megítélésén, ha a beszállító jóváírást ad a sérült áru értékének megfelelően? Segítségüket előre is köszönöm!

Iratselejtezési jegyzőkönyv tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy az iratselejtezési jegyzőkönyvet milyen részletességgel kell elkészíteni. Például számlák selejtezésénél kell-e a számlaszám, kibocsátó és összeg, vagy elég annyit a jegyzőkönyvben feltüntetni, hogy ... db .... évi teljesítésű szállítói számla? Ha egyik sem jó, akkor pontosan hogyan kell eljárni? Köszönettel!

Visszaküldött, selejtezett termék könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. által értékesített termék egy részét – minőségi kifogás miatt – visszaküldte a vevő, emiatt helyesbítő számlát kell kiállítani. Ezzel egy időben a kft. elszámoló áron visszavette készárukészletre a visszaküldött terméket, majd a visszaküldött terméket leselejtezte. A lesejtezett hulladékot értékesítette, és kivezette a könyvelésből, elszámoló áron. A késztermék és a hulladék elszámoló ára közötti különbözetet a 866. főkönyvi számra lekönyvelte értékvesztésként. A kérdés az, hogy a szóban forgó különbözetet értékvesztésként kell lekönyvelni, vagy selejtezésként könyvelendő a 869. főkönyvi számra? Könyvelése: Visszáru könyvelése T933 közösségi ért.árbev.-K317. Közösségi vevő 150 eFt Értékesítés önktg. Visszvez.T 254 Export készlet raktár-K833.Ért.önktg.100 eFt Selejtezés T 612/T581-K254 – Készáru raktár 100 eFt Hulladék raktárra vétel: T 219 hulladék raktár – K 612/K581 20 eFt Értékvesztés könyvelése: T 866. Késztermék értékvesztés – K 612/581 80 eFt A kérdés az, hogy az értékesítés önköltségéből fennmaradó 80 eFt-ot értékvesztésként 866-ra vagy 869-re selejtezésként könyveljük? Köszönöm a választ.

Hibás nyugta selejtezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A cég nyomdai úton legyártott – a nyugta minden kellékét tartalmazó adatokkal ellátott – jegyet ad az utasainak. Ezt szigorú számadású nyomtatványként kezelik, nyilvántartásba veszik. A legutóbb átvett jegytömbök felhasználásakor kiderült, hogy hibás adattartalommal kiállított jegyeket gyártott a nyomda. Ebben az esetben ezeket a rossz jegyeket (melyek így adóügyi bizonylatként nem elfogadhatóak) a cégnek selejtezni kell? Meg kell őrizni legalább 8 évig, vagy ténylegesen megsemmisíthető? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozás megszűnésekor selejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatos teendőkről szeretnék érdeklődni. Elsősorban a megmaradt árukészlet – köztük dohánytermék – és tárgyi eszközök leselejtezésével kapcsolatosan. Milyen módon kell a selejtezést elvégezni, megszűnésnél az eredményre van-e hatása, esetlegesen áfavonzata stb.? Ha lehetséges mindenre kiterjedő (megszűnéssel kapcsolatos) részletes tájékoztatást szeretnék kérni. Válaszát előre is köszönöm!

Telephelyet őrző kutya költségei, nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a telephelyének őrzésére vásárolt tenyésztőtől egy kutyát. Az állatot körülbelül 10 évig tervezik „szolgálatban” tartani, majd „nyugdíjazzák”. Kérdésünk, hogy a vállalkozásnál elszámolhatók-e az alábbi költségek, illetve levonásba helyezhető-e a kapcsolódó számlák áfatartalma: - kutyaeledel - etető, itató - kennel - állatorvosi kezelések - oltások. Ha esetleg kiskutyák születnének, azokat miként veheti nyilvántartásba, illetve értékesítheti a vállalkozás? Amikor „nyugdíjas korú” lesz az eb és már nem tudja ellátni a feladatát, akkor tárgyi eszköz módjára selejtezéssel, vagy értékesítéssel válhat meg tőle a cég? Válaszát köszönjük.

Kötelező szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint a kötelező szabályzatok az alábbiak: számviteli politika, számlarend, bizonylati rend, pénzkezelési, leltározási, selejtezési és értékelési szabályzat. A kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve hogy az egyéni vállalkozókra és a civil szervezetekre is ezek a szabályzatok vonatkoznak-e? Köszönöm a segítséget!

Forgalomba nem hozható dohánytermékek selejtezése Kérdés

A dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. kormányrendelet 21/A § (1) bekezdésének c) pontja alapján a 2016. augusztus 19-én hatályos szabályoknak megfelelő dohányterméket – ha a (3)-(6) bekezdés eltérően nem rendelkezik – 2017. május 20-áig lehet forgalomba hozni. A fenti jogszabályi rendelkezés alapján tehát 2017. május 20-a után a 2016. augusztus 19-én hatályos jogszabályoknak megfelelő dohánytermék már nem forgalmazható. Amennyiben az adózó dohány-kiskereskedő a fentiek szerint nem tudja értékesíteni 2017. május 20-áig a nála készleten lévő, 2016. augusztus 19-én hatályos jogszabályoknak megfelelő dohányterméket, arra az esetre a selejtezéssel kapcsolatban az alábbi kérdéseim vannak: 1. Milyen formában, hogyan zajlik a selejtezés? Szükséges-e a selejtezéshez az állami adóhatóság közreműködése, és ha igen, milyen formában? 2. Milyen tartalmi, formai követelményei vannak a selejtezési jegyzőkönyvnek? 3. Be kell-e jelenteni előre a selejtezést, illetve a selejtezést követően milyen módon kell az adózónak tárolnia a dohányterméket? 4. Ha meg kell semmisíteni a dohányterméket a selejtezés előtt vagy után, akkor azt előre be kell-e jelenteni? Kell-e hozzá adóhatósági felügyelet, és van-e költségvonzata? Válaszukat előre is köszönöm.

Saját termelésű készlet selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző évről megmaradt saját termelésű alma (készlet) selejtezését hogyan könyvelem? Tartozik a saját termelésű készlet állományváltozása, K251-258? Van még más könyvelési teendőm is? Köszönöm válaszát!

Számítástechnikai eszközök selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. különböző számítástechnikai eszközöket selejtez le. Hogyan tudja a selejtezést dokumentálni, mit tud tenni a leselejtezett eszközökkel, tekintettel arra is, hogy ezeknek az eszközöknek vannak olyan alkatrészeik, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek? Köszönettel: Tulogdi Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs