153 találat a(z) saját tőke cimkére

Tagi kölcsön pótbefizetésként, lekötött tartalékba Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik társaságunk saját tőkéje negatív, viszont tagikölcsön-állománya magas. A legalul látható linkeken olvasható tanácsok nem egyértelműek, szeretném kérni a pontosítást a következők szerint: - a tagi hitel "konvertálása" lekötött tartalékba csak jegyzett tőke emelésével együtt lehetséges? - amennyiben a társasági szerződés megengedi, lehetséges csupán a lekötött tartalék emelés (JT változtatás nélkül) tagi hitelből pótbefizetésként (követelés apportálás)? Vagy csak ha valóban megvalósul a pénzmozgás? - ha választani lehet, melyik megoldás szabályozását látják védhetőbbnek, egyértelműbbnek? Van valamilyen speciális szabály amire könyveléskor oda kell figyelni? Köszönettel, Szentesi Péter Virtus Kft. És az említett 3 válasz: http://adozona.hu/kerdesek/2016_3_3_Potbefizetes_tulajdonosi_kolcsonb_wih http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_9_sajat_toke_rendezes_shd http://adozona.hu/kerdesek/2016_11_14_Tulajdonosok_altal_nyujtott_hitel_nqm

Saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: könyvelek egy kft.-nek, amelynek évek óta mínuszban áll a saját tőkéje. Tőketartalék címen befizettettem 6 millió forintot. Mivel a pénzbefizetéssel megnőtt a pénztár, igy a bent lévő tagi kölcsön kifizetésre került. Helyesen jártam-e el, hogy egyrészt befizettettem, majd más címen kivetettem? Kérném segítségüket, köszönöm.

Végelszámolás Kérdés

2017.06.01-gyel indul a kft. végelszámolása. A záró beszámolóban egy gépkocsi, pénz és saját tőke lesz. A végelszámoló nyugdíjas, tagja a kft.-nek. Érdeklődöm, hogy ha a vagyonfelosztásban a személygépkocsit kapja az egyik tag, a többieket készpénzben fizeti ki a kft., és a saját tőke a jegyzett tőke alá ment, van-e a gépkocsi után valamilyen fizetendő közteher? Kérem, szíveskedjék tájékoztatni a végelszámolás alatti teendőkről, bevallásról, adatszolgáltatásról, egyebekről, amit a végelszámolónak meg kell tennie ahhoz, hogy a céget minél hamarabb töröljék a nyilvántartásokból, és megszűntnek tekinthető legyen. Köszönöm.

Üzletrész értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás (kft.) 2016-ban megvásárolta egy másik kft. üzletrészének 50 százalékát; a megvásárolt cég jelentős értékű ingatlantulajdonnal rendelkezik. A vásárlás kimondottan jövedelemszerzés miatt történt, amely jelentős haszonnal kecsegtet. Az ingatlan-értékbecslés is azt támasztotta alá, hogy az ingatlan értéke jóval az adásvételi érték feletti. Felmerülő kérdések: – Hogyan kell értékelni az ingatlannal rendelkező céget a befektető beszámolójában: adásvételi értéken, vagy a cég mérlege szerinti saját tőke alapján, esetleg más mutatók szerint? – Kell-e valamilyen speciális értékelést elvégezni és a könyvekben kimutatni a 2016. évi beszámolóban, amennyiben az ingatlannal rendelkező cég korábbi tulajdonosával az adásvételi szerződésben meghatározott opciós megállapodás alapján a jövőben teljesülő eladáskor (2017-ben) a profitból további követelése származik a korábbi eladónak (ezt számszerűsíteni jelenleg nem lehet, mert még nem ismert a pontos eladási ár)? – Felmerül-e az ügylet kapcsán bármiféle adófizetési kötelezettsége valamelyik társaságnak?

Egyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület saját tőkéje negatív, mi a további teendője? Elképzelhető, hogy a 2016-os adóévre a beszámoló elkészítését követően még tud beadni támogatási kérelmet az NGM-hez, de ez még nem biztos. Köszönöm válaszukat!

Katás bt. megszüntetése: mérlegek, bevallások Cikk

Milyen beszámolási, bevallási kötelezettségei vannak egy katás bt.-nek végelszámoláskor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Saját tőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a saját tőke elemeivel kapcsolatos. Tagi hitel átsorolásával lenne egy kis problémám. Ha a tagi hitelt nem jegyzett tőke emelésére szeretnénk fordítani hanem például lekötött tartalékra, az lehetséges-e, illetve ehhez kell-e alapító okiratot módosítani, ha a jegyzett tőkét nem érinti? Üdvözlettel: Agent Kft.

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Z cég üzletrésze értékesítésre kerül. X vevő cég 33%-ban tulajdonos Y eladó cégében. Eladó-vevő így nem kapcsolt. X vevő 51%-ban tulajdonos Z cégben. Az értékesítésre kerülő Z üzletrész így X vevő kapcsolt vállalkozása. Kérdés: ha kapcsolt vállalkozás üzletrésze kerül megvásárlásra, nem kapcsolt eladótól, a piaci ár szabadon határozható-e meg, vagy meg kell határozni a piaci árat, és csak azon szabad értékesíteni? Ha meg kell határozni, akkor az lehet-e a saját tőke?

Tao-alap növelése, kapcsolt vállalkozás kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozástól (mindkét cég kisvállalkozás) kap a cég 2016. 12. 05-én kölcsönt, 50 millió 700 ezer forintot. Az időarányos kamat (3%) 108 ezer forint, a saját tőke: 2 millió 378 ezer forint. Meg kell-e növelni a tao-alapot alultőkésítés miatt? Ehhez hogy számolom ki a forrásnapi átlagos állományának szintjét, valamint a saját tőke napi átlagos állományának háromszorosát?

Tulajdonosi kölcsön tőketartalékba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérjük szíves segítségüket. Ügyfelünk, egy kft. saját tőkéje nem felel meg azon elvárásnak hogy elérje legalább a jegyzett tőke felét. Szeretnék megoldani ezt a problémát. A társaság 100 százalékos tulajdonosa (külföldi társaság) nagy összegű kölcsönt nyújtott a múltban a kft.-nek. Felmerült a kölcsön tőketartalékba helyezése, kérdésünk ezzel kapcsolatos. Lehetséges, illetve szabályos-e, hogy a tulajdonos tőkeemelés keretében, illetve azzal egy időben tőketartalékba helyezi az említett kölcsönt? Tudomásunk szerint erre a számviteli törvény lehetőséget nyújt: 36. § (1) A tőketartalék növekedéseként kell kimutatni: b) az a) ponton kívüli egyéb vállalkozónál a tulajdonosok (a tagok) által az alapításkor az alapítás részeként, illetve a tőkeemeléskor a tőkeemelés részeként tőketartalékba (a jegyzési érték és a névérték különbözeteként) véglegesen átadott eszközök, pénzeszközök értékét. Segítségüket nagyon köszönjük! Üdvözlettel: Molnár Tibor

Zrt., saját tőke – jegyzett tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Próbáltam megkeresni az új Ptk.-bank azt a részt, ami a kft.-knél olyan szépen meg van fogalmazva: ha a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökken.....akkor mi a teendő. Én egy zrt.-nél dolgozom, ahol sajnos a saját tőke a jegyzett tőke alá csökkent az elmúlt évek veszteségei miatt. A zrt.-nél mi az a határ, amikor már sürgősen tenni kell valamit, ugyanúgy van, mint a kft.-knél, ha a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökken két egymást követő évben, vagy sokkal szigorúbbak a szabályok? Nagyon szépen kérem segítségüket, mert a 2016. év is veszteséggel zárult sajnos, vagyis a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökkent. Ilyenkor mit kell tenni? Egyáltalán szabad-e a zrt.-nél a jegyzett tőke alá csökkennie a saját tőkének? Előre is köszönöm válaszukat: Anderlik Istvánné

Lekötött tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e mód ara, hogy a nagyobb összegű tagi kölcsön egy részét lekötött tartalékba átsoroljuk a veszteség fedezetére, hogy a saját tőke elérje a jegyzett tőke nagyságát? Mivel mindkettőnek a forrása ugyanaz, vagyis a tulajdonosok befizetései. Nincs további tőkehiány, csak a saját tőke nem megfelelő, és úgy gondoljuk, nem indokolt újabb befizetés. Köszönettel.

Erre figyeljen, ha tagi kölcsönből emelné meg cége saját tőkéjét Cikk

Milyen adókötelezettség terhelné a kft.-t, ha tagi kölcsönből emelné meg a saját tőkéjét? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Cég törzstőkéje és a tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetőjeként lenne kérdésem a 8 millió forint tagi kölcsönünkkel kapcsolatban. A törzstőkénket megemeltük tavaly 3 millió forintra tagi kölcsönből. Maradt még 8 millió forint tagi kölcsön. Ha megemelnénk a saját tőkénket a 8 millió forint tagi kölcsönnel, milyen egyéb kötelezettségünk keletkezne? Így szeretnénk megszüntetni a tagikölcsön-állományt, és a negatív saját tőkét pozitívvá tenni. Ha el kívánnánk adni a céget a későbbiekben, tehát más lenne a tulajdonos, akkor kellene illetéket vagy adót fizetni az értékesítés miatt? Köszönöm válaszát!

Saját tőke problémája Kérdés

Következő kérdésem lenne. A saját tőkét szeretnénk rendbe tenni, ingatlan átértékelésével. Ennek szeretném kérdezni a gyakorlati megvalósítását. A piaci érték meghatározásához kire van szükségem? Elég az ügyvezetőnek átértékelnie és könyvvizsgáltatnia, vagy szükséges-e értékbecslő vagy más ingatlanos szakember? A további években szükséges-e újra (minden évben) a felülvizsgálat? Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel:Szabó Anita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs