278 találat a(z) rokkantsági ellátás cimkére

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Rokkantsági ellátásban részesülő személy munkavégzése Kérdés

Rokkantsági ellátás Kérdés

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj Cikk

Rokkantsági nyugdíj megállapítására már 2012. január 1-je óta nincs jogi lehetőség. Azóta megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg. A nyugdíjkorhatár betöltésekor hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a korábbi rokkantsági ellátott? Összefoglaltuk.

Rokkantsági ellátás, családi kedvezmény Kérdés

Rokkantsági ellátás Kérdés

azt szeretném megkérdezni, hogy rokkantsági ellátásnál a társas vállalkozót érintően a jövedelem számít vagy a járulékalap? Mert szükségszerűen nem azonos.

Jogviszonyváltozások járványhelyzetben: íme két példa Cikk

A járvány miatt kialakult gazdasági helyzet sok vállalkozás számára szükségessé teszi a jogviszonyok újragondolását, különös tekintettel az egyéni és társas vállalkozásokra. Ennek legfontosabb szempontjaira két példán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet.

Egyszemélyes kft. rokkantsági ellátásban részesülő ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonos ügyvezetője rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki rendelkezik más cégnél 4 órás munkaviszonnyal is. A saját kft.-ből nem vesz fel jövedelmet. Azt szeretném megtudni, hogy a kft.-ben milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik az ügyvezető után? Válaszát köszönöm, H.Éva

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, ha a munkavállalója rokkantsági ellátásban részesül, azonban a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, de kérése szerint továbbra is a rokkantsági ellátást folyósítják számára?

Rokkantsági ellátás mellett ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 61 éves, megváltozott munkaképességű (C2) személy rokkantsági ellátásban, illetve özvegyi nyugdíjban részesül, a két ellátás együttes összege kb. 75 ezer forint. Idős, 85 éves édesanyja ápolásra szorul. Szakértői véleménye szerint járhat-e ebben az esetben a rokkantsági ellátás és az özvegyi nyugdíj mellett az ápolási díj? Köszönöm szépen a munkáját!

Korhatáron túl, nyugdíjon innen Cikk

A nyugdíjjogosultság elérésekor az érintettek túlnyomó többsége benyújtja öregségi nyugellátásra vonatkozó igényét és annak elbírálása után öregségi nyugdíjassá válik. Ugyanakkor még a korhatárt betöltöttek között is akadnak, akik nem élhetnek vagy nem élnek a lehetőséggel. A következőkben velük foglalkozunk.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk új munkavállalója rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki heti 20 órában kerül foglalkoztatásra. Jól értelmeztük-e, hogy ebben az esetben a munkavállalót, a munkaviszony kezdetét T1041-es változásbejelentésen be kell jelenteni, illetve, mivel nem saját jogú nyugdíjas, így ebben az esetben járulékfizetési kötelezettség (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék) terheli a munkavállalót? Köszönettel: Kálmánné

Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk táppénzjogosultsága pár héten belül lejár. Állapota miatt rokkantsági ellátásra, esetleg rehabilitációs ellátásra lesz jogosult. A feltételekből azt a következtetést vontuk le, hogy a megállapítás időpontjában kereső tevékenységet nem folytathat. Egyéni vállalkozásában jövedelmet nem vesz ki, 36 órás munkaviszony mellett végzi jelenleg a tevékenységet. Az 58-as bevallást rendszeresen küldjük, részére e jogviszony alapján táppénz megállapítására is sor került. Munkaviszonyát főállásában a foglalkoztató az OEP által közölt időpontban megszünteti. Az egyértelmű, hogy mindkét ellátás mellett csak úgynevezett főállású vállalkozó lehet, a jövedelmi korlátokat is számításba véve. Kérdésünk a következő: Megállapítható-e részére bármelyik ellátás úgy, hogy az egyéni vállalkozói jogviszonya a kérelem benyújtásakor fennáll? Ha nem, akkor milyen lehetőségei vannak ebben az esetben? Köszönettel: Mlinár Jánosné

Csed rokkantellátással rendelkezők számára Kérdés

Van egy megváltozott munkaképességű kismama kollégánk, aki a tavaszi hónapokban fog szülni. Rokkantsági ellátást kap, és az a kérdésünk, hogy az ellátása mellett kaphatja-e a csed-et, majd később a gyed-et? Nekünk mi a teendőnk ezzel kapcsolatban? Mi ennek az eljárásnak a folyamata? A kérelmét hova kell benyújtanunk, mik a további lépések? Várom szíves válaszukat!

Ügyvezető bevallása rokkantsági ellátás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tulajdonos és ügyvezető megbízási jogviszonyban tevékenykedik, nulla forint díjért. Rokkantsági ellátásban részesül, ami mellett 40 órás közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. Ebben az esetben nem kell járulékot fizetni utána. 08bevallási kötelezettsége van 0 forint adattartalommal? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close