244 találat a(z) reklámadó cimkére

Bevallási határidő Esemény

Reklámtevékenység külföldi autóversenyen reklámadóköteles-e? Kérdés

Ha egy magyar cég a saját maga által fenntartott versenyautókon hirdetéseket jelenített meg 2019 első felében, és erre reklámszerződéseket kötött magyar adóalanyokkal, de a versenyek mintegy fele külföldön történt, akkor a külföldi versenyekre kötött reklámszerződések beleszámítanak a reklámadó alapjába? Vagy csak a belföldi versenyekre jutó árbevétel számít bele, és ha ez az adómentes értéket nem éri el, akkor nem kell egyáltalán reklámadót fizetnie?

A magyar reklámadó nem sérti az uniós jogot, mondta ki az uniós bíróság Cikk

Nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat – mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság, megsemmisítve az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos korábbi határozatát.

Befizetés Esemény

Bevallás Esemény

Folytatódik a reklámadó kálváriája – módosítások nyári adócsomagban Cikk

A 2019. évi nyári adócsomag a reklámadót sem kerülte el, újabb fejezetet nyitva az adónem rövid, ámde annál mozgalmasabb történetében. Az Országgyűlés felé június első hetében benyújtott T/6351. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról a reklámadó vonatkozásában mindössze kettő paragrafust iktatott be az előterjesztésbe, azonban ezek tartalma annál jelentősebb. Jelen cikkemben a változásokról, illetve azok hátteréről olvashatnak.

Itt az új adócsomag: megszűnik az eva, jön a négygyermekes anyák adómentessége Cikk

Élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet kapnak a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat a saját háztartásukban nevelő vagy felnevelt édesanyák munkával szerzett jövedelmeik után. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a reklámadó is. Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a vagyonkezelőalapítvány forma – derül ki az Országgyűlésnek ma este benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból. .

Megszűnik a reklámadó, csökken a kiva kulcsa. Varga Mihály az adómódosításokról Cikk

Eltörlik a reklámadót, csökkentik a kiva kulcsát, megszüntetik az adófeltöltést. Összesen 14 döntést jelentett be Varga Mihály – írja a hvg.hu.

AdMob reklámbevétel REKNYIL Kérdés

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó mobil telefonokon futó ingyenes app-okat (például játék app) készít. Bevétele ezen app-okban megjelenített Google AdMob/AdSense hirdetésekből van. (Éves bevétele kb. 9-10 millió forint.) Az alkalmazások mindegyike angol nyelvű és a Google Play Store-ból tölthetők le. A megjelenített reklámok túlnyomórészt angol nyelvűek, mivel legtöbben külföldiek használják, de a reklámokat a Google AdMob jeleníti meg, ráhatása erre nincs. A reklámadó törvény 2014. évi XXII. törvény 2. § (1) e) szerint: Adóköteles az interneten, túlnyomórészt magyar nyelven vagy túlnyomórészt magyar nyelvű internetes oldalon reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele. Kérdésem, hogy a reklámadó törvény szerint reklámadó köteles-e a fenti bevétel és REKNYIL nyilatkozatot kell-e beadni?

Reklámadóról szóló törvény, de minimis támogatás Kérdés

A támogatás igénybevételéhez az adózónak jelentenie kell, hogy reklámbevétele volt, és a kiosztott támogatásokról az államnak is nyilvántartást kell vezetnie. Ezért kell a csekély reklámbevételt elérő vállalkozásoknak is kitölteniük az adóhatóság honlapján megjelent REKNYIL adatlapot. Különben eleshet a támogatástól, és még a 7,5 százalék reklámadót is meg kell fizetni. Igaz ez?

Reklámadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági nagyüzem, reklámadóval kapcsolatos kérdésünkre szeretnénk választ kapni. A reklám közzétevőjére vonatkozó szabályok szerint mentes az adó alól a reklámközzétevő adóalany adóköteles tevékenységéből származó adóévi nettó árbevételéből 100 millió forint [Ratv. 5. § (3) bekezdés]. A mentesség csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, tehát összege a meg nem fizetett adó összege (max.7,5 millió forint), amely az EU működéséről szóló szerződés 107. és108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban vehető igénybe [Ratv. 5. § (4) bekezdés]. Ez alapján a három egymást követő adóévben az adórendszeren kívüli és belüli de minimis támogatások együttes összege nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. A de minimis támogatás igénybevételére akkor van mód, ha az adózónak van szabad de minimis kerete, és ezt a keretét a mentesség mértékéig erre a célra kívánja felhasználni. Azon reklámközzétevőknek, amelyeknek az adóköteles tevékenységből származó nettó árbevételük nem haladja meg a 100 millió forintot, és a csekély összegű támogatásnak minősülő adómentességet igénybe veszik, továbbra sem keletkezik adófizetési kötelezettségük. Kérdésünk: társaságunknak 13 000 000 *7,5%= 975 000 forint reklámadót kellene fizetnie. Élhetünk-e a mentességgel, ha ez idáig nem vettük figyelembe ezt a de minimis kedvezményt? Köszönjük.

Ex ante-nyilatkozat Kérdés

Társaságunk ausztriai székhelyű osztrák tulajdonosa társaságunknak és más belföldi cégeknek is végez reklámadó-köteles tevékenységet. Bevétele nem éri el a 100 millió Ft-ot, így reklámadó-mentességet kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy az ex ante nyilatkozatot az osztrák cégnek is be kell-e nyújtania a NAV-nak, mint igénybe vett de minimis támogatás, vagy rá nem vonatkozik? Ha igen, milyen módon kell benyújtania, kell hozzá adószám? Társaságunknak mint kapcsolt vállalkozásnak, figyelembe-kell-e vennie saját reklámadó-tevékenysége bevételének megállapításakor tulajdonosa árbevételét is? Nagyon szépen köszönöm segítségüket, válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

A csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni Cikk

Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét – hívja fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.

Ezt fontos tudni a reklámadó-mentességről Cikk

A NAV tájékoztatót adott ki a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességhez kapcsolódó nyilatkozat megjelenéséről.

1729 tao-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségét: Egy kft.-nek belföldi hirdetésből 600 ezer forint árbevétele keletkezett. Ez mentes a reklámadó alól, de minimis támogatásnak minősül. Nincs más de minimis a társaságnál. Kérdésem, hogy kell-e valamit szerepeltetni a társaságiadó-bevallásban, ha igen, milyen összeget és melyik sorban? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építési, szerelési munkánál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérleti díja

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan átminősítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink