hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az új adócsomag: megszűnik az eva, jön a négygyermekes anyák adómentessége

  • adozona.hu

Élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet kapnak a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat a saját háztartásukban nevelő vagy felnevelt édesanyák munkával szerzett jövedelmeik után. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a reklámadó is. Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a vagyonkezelőalapítvány forma – derül ki az Országgyűlésnek ma este benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból. .

Társasági adó

Adózói visszajelzések alapján pontosítank a csoportos társaságiadó-alanyiságra vonatkozó szabályokat, amely változások elsősorban az adminisztráció egyszerűsítését és az egyértelmű jogalkalmazást szolgálják. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a szabályozásban a vagyonkezelő alapítvány. A kkv-szektor beruházási tevékenységének ösztönzése érdekében a javaslat szerint a fejlesztési adókedvezmény kis-és középvállalkozásokra vonatkozó jogcímének értékhatára 3 év alatt kedvezőbbé válik. A fejlesztési adókedvezmény esetén a 2020. január 1-jétől kezdődően bejelentett beruházások vonatkozásában megszűnnek a létszám-és bérköltségfeltételek. A javaslat tartalmazza az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszüntetésével kapcsolatosan szükséges jogszabály-módosításokat is.

Egyszerűsített vállalkozó adó

Tekintettel arra, hogy ezen adónem versenyképessége az elmúlt években jelentősen romlott, továbbá arra, hogy alanyainak létszáma az elmúlt években szintén folyamatosan csökkent, a törvényjavaslat  az  egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adózás megszüntetésére tesz javaslatot 2020. január 1-jétől.

Kisvállalati adó

A törvényjavaslat a kisvállalati adó, illetve adóelőleg mértékének 13 százalékról 12 százalékra csökkentéséről rendelkezik 2020. január 1-jétől. Mivel a kisvállalati adó kiváltja a szociális hozzájárulási adót, így a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével összhangban indokolt a kisvállalati adókulcs csökkentése. Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásAnnak érdekében, hogy a nemzetközi sportszövetségek számára Magyarország olyan vonzó célponttá váljon, ahová érdemes e szervezeteknek letelepedniük, a javaslat olyan  adózási szabályokat  vezet  be, melyek a magyar sportszervezetek  munkavállalóihoz  hasonlóan lehetővé teszik a nemzetközi sportszervezetek  munkavállalóinak az egyszerűsített közteherviselési  hozzájárulás, egy kedvező adónem  választását. Emellett a javaslat a sportdiplomácia keretében adott juttatások adómentességét is biztosítja.

Áfa

A javaslat bővíti az áfatörvény értelmében vett jogutódlással történő megszűnés eseteit. A javaslat 18%-ról 5%-ra csökkenti a szálláshelyadás áfa kulcsát.

Helyi adók

A helyi adókról szóló törvénynek a javaslat szerinti módosításait elsősorban az adózói adminisztrációs terhek csökkentésének szándéka hatja át. A javaslat több ponton jelentős mértékben csökkenti az adózói adminisztrációs terheket a helyi iparűzési adóban.

Reklámadó

A  reklámadó mértéke – ideiglenesen – 0 százalékra csökken 2019.  július 1-jétől kezdődően. Ez összefüggésben van azzal, hogy a lengyel kiskereskedelmi, sávosan progresszív mértékrendszerű adót összeegyeztethetőnek tartotta az Európai Unió Törvényszéke az állami támogatások uniós jogával.

Járulék

Az  egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január  1-jétől havi 7500 (napi  250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség esetében aj elenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítási időszak kerül meghatározásra a mezőgazdasági őstermelők vonatkozásában.

Számvitel

A számviteli törvény módosításának egyik elsődleges célja az uniós és hazai forrású projektek elszámolási szabályainak a gyakorlati igényekhez való igazítása,és egyben a hazai előírások közelítése  a  nemzetközi  (IFRS-ek szerinti) előírásokhoz. A Polgári törvénykönyv, szerződésekre vonatkozó megengedő előírásai és a számviteli törvény elsősorban a számlázásra épülő bevétel-elszámolási szabályai együttesen bizonytalanságot okoznak a több üzleti évet átfogóan teljesített szerződésekkel (projektekkel) kapcsolatos  bevételek  és költségek, ráfordítások számviteli elszámolásában. A javaslat az időbeli elhatárolás alkalmazásával összhangba hozza az árbevétel elszámolását és a kapcsolódó költségek, ráfordítások elszámolását a tényleges teljesítésnek megfelelően, függetlenül a számlázástól, annak módjától. A szerződés elszámolási egységére vonatkozó módosításokkal összhangban a javaslat egyértelművé teszi, hogy a  ténylegesen már megkötött, hátrányos szerződésekből származó jövőbeni veszteségekre is képezhető céltartalék.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is!
Drágul a cigi, szigorúbb szabályok az adóelkerülés megfékezésére

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyógyszertári ügyelet időtartama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Részmunkaidős kft. ügyvezető

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31