hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az új adócsomag: megszűnik az eva, jön a négygyermekes anyák adómentessége

  • adozona.hu

Élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet kapnak a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat a saját háztartásukban nevelő vagy felnevelt édesanyák munkával szerzett jövedelmeik után. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a reklámadó is. Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a vagyonkezelőalapítvány forma – derül ki az Országgyűlésnek ma este benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból. .

Társasági adó

Adózói visszajelzések alapján pontosítank a csoportos társaságiadó-alanyiságra vonatkozó szabályokat, amely változások elsősorban az adminisztráció egyszerűsítését és az egyértelmű jogalkalmazást szolgálják. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a szabályozásban a vagyonkezelő alapítvány. A kkv-szektor beruházási tevékenységének ösztönzése érdekében a javaslat szerint a fejlesztési adókedvezmény kis-és középvállalkozásokra vonatkozó jogcímének értékhatára 3 év alatt kedvezőbbé válik. A fejlesztési adókedvezmény esetén a 2020. január 1-jétől kezdődően bejelentett beruházások vonatkozásában megszűnnek a létszám-és bérköltségfeltételek. A javaslat tartalmazza az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszüntetésével kapcsolatosan szükséges jogszabály-módosításokat is.

Egyszerűsített vállalkozó adó

Tekintettel arra, hogy ezen adónem versenyképessége az elmúlt években jelentősen romlott, továbbá arra, hogy alanyainak létszáma az elmúlt években szintén folyamatosan csökkent, a törvényjavaslat  az  egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adózás megszüntetésére tesz javaslatot 2020. január 1-jétől.

Kisvállalati adó

A törvényjavaslat a kisvállalati adó, illetve adóelőleg mértékének 13 százalékról 12 százalékra csökkentéséről rendelkezik 2020. január 1-jétől. Mivel a kisvállalati adó kiváltja a szociális hozzájárulási adót, így a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével összhangban indokolt a kisvállalati adókulcs csökkentése. Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásAnnak érdekében, hogy a nemzetközi sportszövetségek számára Magyarország olyan vonzó célponttá váljon, ahová érdemes e szervezeteknek letelepedniük, a javaslat olyan  adózási szabályokat  vezet  be, melyek a magyar sportszervezetek  munkavállalóihoz  hasonlóan lehetővé teszik a nemzetközi sportszervezetek  munkavállalóinak az egyszerűsített közteherviselési  hozzájárulás, egy kedvező adónem  választását. Emellett a javaslat a sportdiplomácia keretében adott juttatások adómentességét is biztosítja.

Áfa

A javaslat bővíti az áfatörvény értelmében vett jogutódlással történő megszűnés eseteit. A javaslat 18%-ról 5%-ra csökkenti a szálláshelyadás áfa kulcsát.

Helyi adók

A helyi adókról szóló törvénynek a javaslat szerinti módosításait elsősorban az adózói adminisztrációs terhek csökkentésének szándéka hatja át. A javaslat több ponton jelentős mértékben csökkenti az adózói adminisztrációs terheket a helyi iparűzési adóban.

Reklámadó

A  reklámadó mértéke – ideiglenesen – 0 százalékra csökken 2019.  július 1-jétől kezdődően. Ez összefüggésben van azzal, hogy a lengyel kiskereskedelmi, sávosan progresszív mértékrendszerű adót összeegyeztethetőnek tartotta az Európai Unió Törvényszéke az állami támogatások uniós jogával.

Járulék

Az  egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január  1-jétől havi 7500 (napi  250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség esetében aj elenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítási időszak kerül meghatározásra a mezőgazdasági őstermelők vonatkozásában.

Számvitel

A számviteli törvény módosításának egyik elsődleges célja az uniós és hazai forrású projektek elszámolási szabályainak a gyakorlati igényekhez való igazítása,és egyben a hazai előírások közelítése  a  nemzetközi  (IFRS-ek szerinti) előírásokhoz. A Polgári törvénykönyv, szerződésekre vonatkozó megengedő előírásai és a számviteli törvény elsősorban a számlázásra épülő bevétel-elszámolási szabályai együttesen bizonytalanságot okoznak a több üzleti évet átfogóan teljesített szerződésekkel (projektekkel) kapcsolatos  bevételek  és költségek, ráfordítások számviteli elszámolásában. A javaslat az időbeli elhatárolás alkalmazásával összhangba hozza az árbevétel elszámolását és a kapcsolódó költségek, ráfordítások elszámolását a tényleges teljesítésnek megfelelően, függetlenül a számlázástól, annak módjától. A szerződés elszámolási egységére vonatkozó módosításokkal összhangban a javaslat egyértelművé teszi, hogy a  ténylegesen már megkötött, hátrányos szerződésekből származó jövőbeni veszteségekre is képezhető céltartalék.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is!
Drágul a cigi, szigorúbb szabályok az adóelkerülés megfékezésére

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs