85 találat a(z) regisztrációs adó cimkére

Olasz autó honosításakor áfa, ha nem cserél gazdát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni a következő ügyben. Olaszországban 2013-ban újonnan vásárolt és kifizetett, egyedi készítése miatt 2014-ben üzembe helyezett gépjárművet szerettünk volna honosíttatni 2016-ban az eredeti tulajdonos nevére (vagyis nem történt tulajdonosváltás), amikor a kilométeróra állása több, mint 70 000 volt. Az eljáró ügyintéző azonban az áfatörvény "új autó" definíciója helyett a regisztrációs adó törvény "új autó" fogalma alapján meg kívánta fizettetni az áfát az érintett gépjárműre. A kérdésünk: van-e törvényi alapja, hogy értékesítés nélkül, egy másik közösségi országból saját névre történő regisztráció során áfát kell fizetni egy, a regisztrációs adó törvény definíciója szerint új autónak, az áfatörvény szerinti definíció szerint használt autónak minősülő gépkocsi után? Véleményüket milyen jogszabályra alapozzák? Kérdésünket mind az adóhivatal, mind a vám szakterület munkatársainak feltettük az érintett ügy intézése során, de mindenütt azt a választ kaptuk, hogy nem mondható meg egyértelműen, hogy az érintett szituációban van-e áfa vagy nincs. Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin

Mikrobusz üzemanyagáfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építőipari tevékenység végzéséhez a dolgozók különböző munkaterületekhez történő eljuttatásához 6 vagy 9 személyes mikrobusz külföldről törtnő beszerzését tervezi. A hatszemélyes mikrobusz külföldön tehergépkocsinak minősül, és a 87.04 vámtarifaszám alá tartozik. Kérdés, hogy Magyarországon is annak minősül-e a belföldi vámkezelést kövezően, a használat során felmerülő dízel üzemanyag áfája visszaigényelhető-e mind a hatszemélyes, mind a kilenc személyes mikrobusz esetén? A belföldi forgalomba helyezést regisztrációs adó terheli-e? Válaszukat köszönöm.

Közösségi használt autó beszerzési ára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kft.-m közösségi beszerzéssel magánszemélytől vásárolja meg a behozott személyautókat. Különbözeti áfásak vagyunk, emiatt kérdezném, hogy a regisztrációs adó, amennyiben a cég rendeli meg és fizeti ki a kocsikat, valamint a forgalomba hozatali költségek (rendszám, forgalomba helyezési engedély, törzskönyv stb.) részei-e a beszerzési árnak? A regisztrációs díj lehet-e része a beszerzési árnak, azaz csökkenti-e különbözeti áfa alapját? Köszönettel: Géczi Sándorné

Illeték, gépjárműadó, regisztrációs adó: ezt kell tudni a változásokról Cikk

Érdemes lehet várni a gépjármű-beszerzésekkel, ugyanis jövőre az adócsomag alapján csökkenhetnek az illetékekre, gépjárműadóra és regisztrációs adóra vonatkozó kötelezettségek.

EU-ból behozott autó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. gépjármű-kereskedelemmel foglalkozik, értékesítésükre a viszonteladói adózást választotta. Így, ha uniós magánszemélytől vásárol, belföldi értékesítésére is a különbözeti adózást használja. Az árrés megállapításához a tényleges beszerzési árat veszi alapul (amennyiért a valutát vásárolta). A regisztrációs adó a vállalkozásban nem jelenik meg, ott a kft. meghatalmazottként jár el. Kérdésem, hogy az adózó helyesen jár-e el? A magánszemélytől vásárolt autókat az áfabevallásban fel kell valahol tüntetni? Köszönöm!

Regisztrációs adó elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a tájékoztatását kérni: ügyfelem használtgépjármű-forgalmazással foglalkozik. Van olyan gépjármű, melyet közösségen belülről, magánszemélyektől szerez be. Ezeket a gépjárműveket belföldi magánszemélyek vásárolják meg. A forgalomba helyezést ügyfelem intézi, így ő fizeti meg a regisztrációs adót. A regisztrációs adó kivetéséről szóló határozat ügyfelem nevére szól, a bankszámlájáról történik az utalás. Kérdésem ennek elszámolásával és továbbhárításával kapcsolatos. Mikor járok el helyesen: ha beépítem az áru értékébe, és így a gépjármű kiszámlázott értéke már a regisztrációs adót is tartalmazza (ezek jellemzően különbözeti adózás alá vont gépjárművek, így a különbözeti adó alapját csökkentem a regisztrációs adó értékével), vagy teljesen külön kezelem a regisztrációs adót, és külön számlán vagy számviteli bizonylaton történik az elszámolása (követelésként tartom nyilván, és a számviteli bizonylat alapján vezetem ki). Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Cselyuszka Antalné

Regisztrációs adó része a beszerzési árnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözet szerinti adózást választó személygépkocsi kereskedő cég külföldről vásárol használt autót, melyet itthon értékesít. Az értékesítést megelőzően a cég fizeti meg a regisztrációs adót, és az eladási árat úgy határozzák meg, hogy az már tartalmazza azt. Az áfatörvény 215. § (1) b. pontja szerint beszerzési ár amelyet a viszonteladó a részére értékesítőnek megtérít. Ez alapján úgy értelmezem, hogy hiába határozzák meg a gépkocsi eladási árát úgy, hogy az tartalmazza a regisztrációs adót is, akkor sem vonható le a regisztrációs adó a különbözet szerinti árrés számításakor, mint beszerzési ár. Ugyanakkor a NAV-tól azt az írásos tájékoztatást kaptam, hogy ha a gépkocsi értékesítési árát úgy alakítják ki, hogy annak része a cég által megfizetett regisztrációs adó is, akkor a regisztrációs adó a különbözeti szerinti adózás részévé válik. Kérem szíves álláfoglalásukat, hogy Önök szerint csökkenthetem-e az árrést a regisztrációs adóval vagy sem?

Külföldről hoz autót? Ezekre az adószabályokra figyeljen! Cikk

Hol és mikor kell megfizetni a külföldön vásárolt autó áfáját, regisztrációs adóját? Összefoglaltuk.

Regisztrációs adó: Brüsszel itt is változtatást vár Cikk

A regisztrációs adóról szóló törvény módosítására szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot.

Regisztrációs adó Kérdés

Érdeklődnék, hogy a regisztrációs adó levonható-e az árrésből különbözeti adózás esetén?

Áfa (külföldre kirendelt katona személygépkocsi vásárlása) Kérdés

Tartós külföldi NATO-szolgálatra (Hollandia) kirendelt magyar állampolgárságú katona szeretne Magyarországon személygépjárművet vásárolni, amit ott szeretne forgalomba helyezni. Szeretné áfa- és regisztrációs adó mentesen megvásárolni a járművet. Szerintünk az Áfa trv. 107. §-a és a 11/2010 PM-rendelet szerint csak nálunk állomásozó külföldi katonák vehetnek igénybe áfakedvezményt. Van-e esetleg más rendelkezés, amely mentesítené az illetőt az áfa megfizetése alól?

Fontos tudnivalók a regisztrációs adó megfizetéséről Cikk

Nem állít ki adóigazolást a vámhatóság a regisztrációs adó megfizetéséről – tájékoztat a honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény (a továbbiakban: Rega tv.) 2014. január 1-jei módosítására hivatkozva.

Használt személygépkocsi vásárlás közösségen belül Kérdés

Áfa hatálya alá nem tartozó orvosi cég cégautóként használt autót kíván vásárolni német autókereskedéstől. Regisztrációs adó és áfabevallási kötelezettség szabályait szeretnénk megismerni. Köszönettel: Varga Éva

Adóváltozások 2014 – az új javaslatokról szavaz ma az Országgyűlés Cikk

Ma este szavaz az Országgyűlés a 2014-es adóváltozásokról, pontosabban az azokhoz benyújtott képviselői és bizottsági módosító indítványokról.

Vásároljon félsertést frissen vagy fagyasztva - kinek jó az áfacsökkentés? Szakértői Kommentár

Ha a Parlament is áldását adja, a költségvetési bizottság javaslata nyomán az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt érintő jövő évi módosítások köre két további újdonsággal gyarapodik. A következőkben ezeket vesszük röviden górcső alá.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31