16 találat a(z) reggeli cimkére

Kereskedelmi szállás szolgáltatása csomagban Kérdés

Szállodai szolgáltatás választott reggeli Kérdés

Szállás reggelivel Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! A saját dologozó kiküldetése kapcsán hoz számlát, amin szállás és reggeli szerepel. A reggeli adózását szeretném megkérdezni! Egyes meghatározott juttatásként adózik? Köszönöm szépen!

Utazási irodák Kérdés

Utazási iroda szolgáltatásaihoz belföldi-külföldi szállodák szolgáltatásait is értékesíti. Előző években a szálláshoz tartozó reggeli számlázása a szállás értékéhez tartozott (mint egy szolgáltatás) 18 százalékos áfával. Nem emelték ki külön a számlában a reggeli árát. Amióta az 5 százalékos adót használhatják, külön soron tüntetik fel (mint két szolgáltatást) a 18 százalékos szállást és az 5 százalékos reggeli árát. A szállásba épített reggeli számlázásánál, ahol csak 18 százalékos áfa volt feltüntetve, a szolgáltatás egyértelműen szálláshely-közvetítés volt. Az új számlázásnál, ahol külön tételként kiemelik a reggeli árát, úgy gondolom, hogy ez már csomagként kezelendő, tehát már nem szálláshely-értékesítést kell számláznom, hanem az áfatörvény XV. fejezetének megfelelően csomag értékesítést? A külföldi szálláshely értékesítők is két áfakulcsot használnak, így azt is csomagként kell továbbszámláznom? Válaszukat előre is köszönöm PM

Fizetővendéglátás reggelivel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet végzünk. Egyre több vendégnek lenne igénye reggelire, melyet csak úgy tudunk megoldani, hogy egy közeli étteremben fogyasztják el a reggelit, ami ott készül helyben. A vendégek nem az étteremnek, hanem nekünk fizetnének, mivel a szállásdíj része lenne a reggeli is. Ez esetben ugyanúgy 18%-os áfa terhelné ezt a bevételt is? Függetlenül az étterem által kiállított számlától? Válaszukat előre is köszönöm!

Szállodai reggeli adózása az áfa szempontjából. Kérdés

Tisztelt Szakértő, mik a pontos feltételei, hogy egy szálloda a reggelire az 5 százalékos áfakulcsot + turizmusfejlesztési hozzájárulást alkalmazzon? Segítségét előre is köszönöm.

Szállodai reggeli adókulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggeli esetén a kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltétele-e, hogy a szálloda rendelkezzen melegkonyhával? Segítségét előre is köszönöm.

Szoba reggelivel, félpanzióval vagy ezek nélkül: mennyi az áfa? Cikk

A vendéglátásban januártól alkalmazható 5 százalékos áfakulcs ismét értelmezési kérdéseket vetett fel az érintetteknél: mikor, milyen mértékkel számlázzanak?

Falusi vendégház reggeliztetés – kedvezményes áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi vendégházat üzemeltető kft. opcionálisan reggelit biztosít vendégei számára, amit a vendégház saját konyha-étkezőjében felszolgál. Ez a konyha természetesen az ételek előállításához szükséges berendezésekkel felszerelt, de külön engedély nincs rá. Ebben az esetben – az engedély híján – nem is minősül melegkonyhának, ami – ha jól értelmeztem a NAV oldalán olvasható tájékoztatót – feltétele a kedvezményes adókulcs érvényesítésének? Ha ez valóban a jogosulatlanságot jelenti, megoldás lehet-e, ha a kft. bérleti szerződést köt egy másik – a közelben működő – céggel, amelynek van engedéllyel rendelkező melegkonyhája, és a reggelit ott készítené el, s onnan átszállítva szolgálná fel a vendégeinek? Köszönettel várom válaszukat!

Ezekre érdemes figyelni a külföldi kiküldetés elszámolásánál Cikk

Egy magyar kft. a Magyarországon bejelentett munkavállalóival, EU tagországban végez szolgáltatást. A munkavállalók részére fizethető 15 euró kiküldetési díj és a kilométerenkénti 15 forint munkába járási költség bizonylat nélkül és adózatlanul? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Félpanzió áfatartalma és a turisztikai hozzájárulás kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodai szolgáltatásnál a szobaár félpanzióval van értékesítve. Ebben az esetben a reggeli és vacsora a szállodai szolgáltatás áfatartalmával megegyezik, tehát 18 százalék. Turisztikai hozzájárulást így nem kell fizetni. Ha csak a reggeli a része a szobaárnak, a vacsora pedig külön opció, akkor a vacsora éttermi szolgáltatásnak minősül 5 százalék adókulccsal, és ebben az esetben belép a turisztikai hozzájárulás fizetési kötelezettsége. Kérem véleményüket, hogy jól gondoljuk-e? köszönettel: Hné

Szállodai reggeli áfakulcsa 2018 II. Kérdés

Tisztelt Kelemen László! Az eredeti kérdésemre adott válasza értelmezhető nyomán szeretném tisztázni, hogy ha a reggeli nem csomag része, hanem külön számlázódik, vagy ha egy vendég csak reggelit vesz igénybe, abban az esetben milyen áfakulcs alkalmazandó? Köszönöm válaszát előre is.

Szállodai reggeli áfakulcsa 2018 Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggelire 2018-tól milyen áfakulcs alkalmazandó, van-e lehetőség 5%-os kedvezményes áfakulcsot alkalmazni, ennek mik a feltételei, ha igen? Tanácsát előre is köszönöm.

Szállodai reggeli áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnénk állásfoglalását. Van egy hotel, ahol kötelezővé teszik a reggeli fogyasztást, mely keretében a szoba ára 7800 forint/éj, a reggeli pedig plusz 1000 forint/fő összeget jelent. A hotelben jelenleg tálaló konyha üzemel, nem meleg konyhás egység. Kávé-, tea- és sörfogyasztás lehetséges. Kérdésünk, hogy az árakat így hogyan kell feltüntetnünk? Szobaár 7800 forint/éj plusz1000 forint/fő reggeli, vagy 8800 forint/éj? Hány százalékos áfát kell számolnunk a reggeli tekintetében? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Szja törvény 7. § (1) q) pont Kérdés

Tisztelt Címzett! A személyi jövedelemadóról szóló törvény 7. § (1) q) pontja alapján a jövedelem kiszámításánál nem veendõ figyelembe a: q) a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértéke, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenértéke is, továbbá a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértéke, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is; Kérdésünk az lenne, a) hogy amennyiben egy szálláshely kizárólag reggelivel értékesít szobákat, azaz a szálláshely bármilyen helyen feltüntetett árában kivétel nélkül a reggeli ára is benne foglaltatik, akkor az a tény, hogy a reggeli külön tételként szerepel a számlán, kiveszi-e az adómentes körbõl a reggelit? Máshogy fogalmazva, alkalmazható-e a q) pont az esetben, ha a végszámlán a reggeli külön tételként szerepel, de a szobaár a reggelit minden esetben tartalmazza? b) amennyiben a q) pont alkalmazható ilyen esetben, úgy a reggelire rakódó felszolgálói díjra vonatkozik-e a q) pont? Másként fogalmazva, a reggeli árában kötelezõen szereplõ felszolgálói díj is osztja-e a reggeli sorsát adózási szempontból? Üdvözlettel: Szilágyi Pál

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan vétel, -eladás áfa- és illetékkötelezettsége

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs