13 találat a(z) részvételi díj cimkére

Reprezentáció vagy sem? Kérdés

Báli részvétel díjának elszámolása Kérdés

Londoni kiállítási terület megosztása másik magyar partnerrel áfa Kérdés

Gyermektábor részvételi díj áfatartalma Kérdés

Új egyesülettel kapcsolatos adózási kérdések Kérdés

Étkezés konferencián – kell-e adót fizetni? Cikk

Adóköteles-e a konferencián elfogyasztott étel, áfaköteles-e a konferencia részvételi díja? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Továbbképzés részvételi díjának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel, hogy egészségügyi dolgozók szakmai továbbképzését támogatja. Ez addig nem is okoz problémát, amíg a részvételi díj csak a regisztrációs költséget tartalmazza. Sajnos a legtöbb rendezvényszervező cég nem hajlandó elválasztani a regisztrációs költséget az egyéb költségektől, hanem egy csomagban részvétei díj címén a szállás- és étkezési költségeket is számlázza. Kérdésem a következő: amennyiben az alapítvány kifizeti a résztvevő dolgozó szakmai továbbképzés regisztrációs díján felül a számlán szereplő étkezési, szállásköltségeit is, akkor milyen adó- és járulékvonzata van és milyen bevallást kell a NAV felé küldeni? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Rendezvény részvételi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetői részt vettek egy tevékenységükkel összefüggő konferencián, melyről számlát kaptak. A számlán szerepel a rendezvény részvételi díja és a továbbszámlázott étel, ital áfásan. A kérdésem, hogy ez a kft számára teljes mértékben költségként elszámolható-e, az áfa visszaigényelhető-e? Illetve van-e valamilyen adóvonzata a kft. vagy akár az ügyvezetők tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Nyeremény, jutalom adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég pályázatot hirdet széles körben, melyben tervmintákat vár a pályázóktól. A kisorsolt nyertes tervét legyártják, illetve 10 ezer forintos jutalomban is részesül. (A többiek tervét nem használják fel, jutalmat, részvételi díjat nem kapnak.) Ebben az esetben a jutalom utáni adókötelezettséget milyen formában kell bevallani, az adófizetési kötelezettség kit terhel? Köszönöm szépen a segítséget előre is!

Külföldi konferencia költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű, EU-s adószámmal rendelkező kft., amely orvostechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozik, üzleti partnereit francia rendezvényszervező cég által Madridban rendezett szakmai konferenciára meghívta, azok részvételi díját helyettük fizette. (Csak és kizárólag a konferencia díját, a szállást, utazást nem.) Az üzleti partnerek orvosok, akik mint magánszemélyek vettek részt a konferencián. Kérdésem: 1.) Elszámolhatja-e a kft. költségként a nem alkalmazott és egy egyéb jogviszonyban sem álló orvosok részvételi díját? 2.) Ha elszámolhatja, akkor kapcsolódik-e hozzá adóvonzat, ha igen, milyen formában? (Például reprezentáció vagy ingyenes szolgáltatás nyújtás.) 3.) A konferencia díjáról áfát nem tartalmazó számlát kapott a cég (mindkét cégnek van EU-s adószáma, és az áfatörvény 37. § (1) vonatkozik rá), annak áfáját a magyar társaság felszámítja és megfizeti, kérdés, hogy levonásba is helyezheti?

Részvételi díj bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném a véleményüket kérni a következőkkel kapcsolatban: Egy vállalkozás (kft.) rendezvényt szervez, melyre várja mind magánszemély, mind nem magánszemély (vállalkozás) részvételét. A részvételi díjat még a rendezvény előtt kell megfizetniük vagy átutalással a szervező bankszámlájára, vagy ún. rózsaszín csekken, postai úton a szervező postacímére történő kézbesítés útján. A kérdésem, hogy a magánszemélyek által banki átutalással történő befizetés esetén minden egyes magánszemélynek külön-külön kell-e számlát kiállítani, vagy van lehetőség például adott napon beérkezett összegekre egy "összesítő" számlát kiállítani? A rózsaszín csekken magánszemélyek által történő befizetésnél lehet-e nyugtát kiállítani, tekinthető-e a csekken történő pénzfeladás készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetésnek, vagy ebben az esetben is számlát kell kiállítani a nem adóalanyok részére is? Az adóalanyok által történő részvételidíj-befizetés előlegnek minősül-e, tekintettel arra, hogy még a rendezvény, tehát a teljesítés előtt jóváírják a szervező bankszámláján az átutalt díjat? Köszönöm válaszukat!

Rendezvény adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni, hogy foglalja össze egy céges rendezvény adóvonzatát. Itt felsorolást szeretnék kérni, hogy mi minden is tartozhat ide (nyilván a teljesség igénye nélkül). Pár szóban bemutatom a saját problémás esetemet. Van egy céges nagy rendezvény, nagy létszámú résztvevővel, fizető és nem fizető (VIP) vendégekkel. A rendezvény a cég tevékenységéhez szorosan kapcsolódik, nem a szórakoztatásról szól, de nyilván vannak ilyen elemei is. Van étel és ital, parkolási díj, ajándékok, terembérlet, videós és fotós, hangtechnikus, fellépő vendégek, műsorvezető, ritkán szállásköltség (vidéki vendégek részére). Az adóalap megállapítása a felmerült összes költség (bruttó számla) figyelembevételével történik, a fizető és nem fizető vendégek arányában. A fizető vendégek után felmerült költségekből az áfa levonásra került (étel és ital után is, hiszen a fizető vendégnek ez a költség tovább lett számlázva). Itt talán kérdésként merülhet fel a fizető vendégnek kiállított számla. Ugyanis neki csak annyi van a számlán, hogy részvételi díj és egy ehhez tartozó összeg (tehát az étel és ital külön soron nincs megbontva). Ilyen esetben is levonható az áfa? A kérdést azért tettem fel ilyen részletesen, hogy végre kiderüljön, mi lehet adóalap és mi nem, mert ez egy rendezvény után állandó küzdelem a vezetőség és a könyvelő között. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Sz.E.

Részvételi díjban fel nem tüntetett étkezési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk egy konferencián vett részt. A számlamellékletből kiderült, hogy étkezést is tartalmazott a részvételi díj. A számla kiállítója nem tudta megmondani, hogy mennyi az étkezési díj. Ebben az esetben kell-e adót fizetni, s ha igen, akkor milyen összeg után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs