92 találat a(z) részvény cimkére

Baj volt a részvényértékesítéssel – összesen 29 millió forint bírságot szabott ki az MNB Cikk

Az MNB 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. Emellett 26 millió forint bírsággal sújtotta a társaságban vezető tisztséget betöltő magánszemélyt is, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre.

Ennyi osztalékot fizet a Richter Cikk

Részvényeként 68 forint osztalékot fizet az idén a Richter Gedeon Nyrt. a cég szerdán tartott éves közgyűlésének döntése alapján.

Opciós részvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi magánszemély munkáltatója egy magyar illetőségű gazdasági társaság, amely egy amerikai anyavállalat tulajdonában van. Év végén a munkavállalók (de nem mindenki) az éves teljesítmény függvényében részt vehetnek az amerikai cég részvény-opciós programjában. A munkavállaló részvény-opciós megállapodást kötött a NASDAQ tőzsdén jegyzett amerikai anyavállalattal, de az opciót egy, az anyacég által megbízott amerikai bróker cégen keresztül tudja lehívni és eladni. A 200 darab részvényre vonatkozó opciót a megállapodástól számított 1 év elteltével hívhatja le 20 dollár/részvény áron, azaz ennyiért veheti meg darabonként a határidő elteltével. Az 1 év lejártakor az előre megállapított 20 dollár/részvény áron munkavállaló lehívta (megvette) a részvény-opciót, amelyet még aznap eladott 50 dollár/részvény áron a brókercégen keresztül. Ezáltal keletkezett 30 dollár * 200 darab = 6000 dollár jövedelme, amelyről a brókercég kiállította az igazolását. 1.) Jól gondoljuk-e, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény 77/A § (1) bekezdése szerint az értékpapírra vonatkozó jog révén megszerzett vagyoni érték címen nem keletkezik adókötelezettség? 2.) Jól gondoljuk-e, hogy a fent levezetett, jóváírt különbözet vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül a 67/A § szerint vagy ha ennek nem felel meg, akkor az szja-törvény 67. §-a szerinti árfolyamnyereségből származó jövedelemnek minősül? Köszönettel.

Elengedett követelés tao vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részvénytársaság fő részvényese (vállalkozás) adott napon eladja a részvényeit egy másik társaságnak, ugyanakkor egy másik szerződésen belül ugyanazon a napon megállapodást köt az eladó fél uagyanazzal a zrt.-vel, hogy az osztalék fizetési kötelezettség egy részét elengedi. A kérdésem az lenne, hogy adott esetben a követelés elengedése az eladó félnél társaságiadó-alapot növelő tétel lesz-e kapcsolt vállalkozás tekintetében mivel az eladás és a megállapodás egyidőben történt. Válaszát előre is köszönöm.

Elengedett követelés tao vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részvénytársaság fő részvényese (vállalkozás) adott napon eladja a részvényeit egy másik társaságnak, ugyanakkor egy másik szerződésen belül ugyanazon a napon megállapodást köt az eladó fél ugyanazzal a zrt.-vel, hogy az osztalékfizetési kötelezettség egy részét elengedi. A kérdésem az lenne, hogy adott esetben a követelés elengedése az eladó félnél társaságiadó-alapot növelő tétel lesz-e kapcsolt vállalkozás tekintetében, mivel az eladás és a megállapodás egyidőben történt. Válaszát előre is köszönöm.

Ennyit osztalékot fizet a Magyar Telekom Cikk

Részvényenként 25 forint osztalékot fizet a 2017-es eredménye után Magyar Telekom Nyrt. – döntött ma a társaság éves közgyűlése.

Jóváhagyta az osztalékfizetést az ANY Biztonsági Nyomda közgyűlése Cikk

Részvényenként 79 forint osztalékot hagyott jóvá az ANY Biztonsági Nyomda április 5-én megtartott éves rendes közgyűlése a 2017-es eredményből – tette közzé a társaság csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Mire készül Mészáros Lőrinc? Felfüggesztették az Opus Global tőzsdei kereskedését Cikk

Felfüggesztették a kereskedést az Opus Global Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a mai kereskedési nap végéig.

Szigorítják a kriptodevizák kibocsátását Cikk

Szigorú keretek közé szorítanák a kriptodevizák kibocsátását; a világ 20 legnagyobb gazdasága március 19-én kezdődő kétnapos tanácskozásán megszülethetnek az első erre vonatkozó irányelvek – mondja Kardos Krisztina, a KPMG Legal szakértője. A közös nemzetközi fellépést nehezíti, hogy még a definíciók sem letisztultak.

Itt a Mol ajánlata: ennyi osztalék járna egy részvény után Cikk

A Mol Nyrt. igazgatósága részvényenként 127,50 forint teljes osztalék kifizetését javasolja a 2017-es üzleti év után.

Ellenlépésre készülnek a németek a kínaiak gazdasági térnyerése miatt Cikk

Tovább szigoríthatják a külföldi befektetők tevékenységét szabályozó előírásokat Németországban a kínai tőke térnyerése miatt – jelezte egy hét végi interjúban a szövetségi gazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Geely kínai autógyártó társaság tulajdonosa váratlanul megszerezte a Daimler német járműipari csoport csaknem 10 százalékát.

Részvényeladás Kérdés

A következő ügyben kérnék állásfoglalást. Egy magánszemély 1987-ben állt munkaviszonyba egy mezőgazdasági termelőszövetkezetnél. A termelőszövetkezet 1992-ben átalakult szövetkezetté, mely során a munkáltatójától 20 ezer forint részjegyet és 700 ezer forint értékű üzletrészt kapott. 2002-ben a szövetkezet részvénytársasággá alakult, az üzletrésze és a részjegye helyett 7 millió forint névértékű részvényt kapott. Ezt 2017-ben 9 millió 800 ezer forintért értékesítette magánszemély részére. Mennyi szja-, illetve ehobevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik a fenti ügyletből? Válaszukat előre is köszönöm!

Zrt. saját visszavásárolt részvénye Kérdés

A zrt. saját visszavásárolt részvényeinek egy részét a tulajdonosok között szeretné szétosztani, egy részét vezető tisztségviselőjének juttatná térítés nélkül (magánszemély nem tulajdonos), a megmaradó részt pedig bevonná. Milyen adó-, illeték-, számviteli kihatásai vannak a tervezett lépéseknek?

Részvényértékesítés adózása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolódva előző, azonos című kérdésemre adott válaszához, szeretném megkérdezni, hogyan állapítható meg egy részvény szokásos piaci értéke zrt. esetén?

Dolgozói részvény eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozói részvény került eladásra 2017-ben. Havonta a fizetésből vontak le egy fix összeget, amiért mindig dolgozói részvényt kaptunk. Összeadtam a vásárlási értékeket, ami az eladási árnál nagyobb, tehát veszteséggel adtam el a részvényeket. Kérdésem, kell-e szerepeltetnem a 1753-as bevallásban, ha igen, akkor mely sorában, milyen adatokkal? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close