63 találat a(z) részszámla cimkére

Lakóingatlan-építés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy állami szervezet "ingyenesen" átad egy, a tulajdoni lap szerint kivett intézményi épület, udvar elnevezésű földterületet egy vállalkozónak, amiért cserébe közösségi épületeket kell felépíteni az állami szervezet részére. A vállalkozó az "ingyenesen" kapott területre társasházat épít (lakóingatlant), amit értékesíteni szeretne, a számlázás részfolyamatokban történne a magánszemélyek részére. A használatba vételi engedély a magánszemély nevére lesz megkérve rögtön, nem a vállalkozó nevére. A kérdés, hogy a vállalkozó a magánszemélyeknek való számla kibocsátásai során, az áfatörvény 86. paragrafus 1. bekezdés j pontja alapján áfásan kell-e kibocsássa a részfolyamatok szerinti számlákat, illetve a lakásra eső földterületet külön kell-e számlázza, szintén áfásan (nincs egyébként a lakáshoz tartozó közvetlen kertrész a lakásokhoz). Továbbá, ez esetben a bekerülési érték áfatartalma levonható-e az építkezés során? Ezekre szeretnék választ, hogy megerősítsük saját elképzelésünket. Köszönettel: Vné Andrea

Ingatlan áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-forgalmazással foglalkozó cég visszaigényelheti-e az áfát, ha továbbértékesítésre vásárol lakást? A lakás építés alatt van. Az eladó eddig foglalóról, illetve részteljesítésről állított ki áfás számlát. A számlákon feltüntetett teljesítési napot követően választotta a vevő a NAV-nál az ingatlanok áfássá tételét. A bizonytalanságunkat csak erősíti, hogy a lakás birtokba adása csak a következő évben történik meg. Válaszát köszönöm.

Általános forgalmi adó időszakos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alább leírt, szerződésből kimásolt pontok alapján szeretném tájékoztatásukat kérni, hogy e tevékenység az áfatörvény 58. §-a szerint időszakos elszámolásúnak minősül-e: "A szerződés tárgya Vasbeton műtárgyak betonacél gyártásának, helyszínre történő szállításának, valamint helyszíni szerelésének (segédanyagokkal együtt) teljes körű elkészítése Alvállalkozói Szerződésben rögzített vállalási ár ellenében. (Háttér információ – nem ez a kérdés –:építésszerelési tevékenység, hatóságiengedély-köteles, nyilatkozat szerint fordított áfakörbe tartozik.) Fizetési feltételek Az Alvállalkozó teljesítés-igazolás mellett a Vállalkozó megrendelő felé pénzügyi ütemezésével összhangban munkarészenként, munka ütemenként havonta teljesítményarányosan jogosult részszámla benyújtására, de maximum a munka mérnök által Vállalkozó részére leigazolt százalékának megfelelő mértékben. A teljesítésigazolás kiállításának alapja az egyes építési helyszínekre kiszállított anyagok Vállalkozó által szállítóleveleken leigazolt átvett és beépített mennyisége alapján az Alvállalkozó által összeállított és a Vállalkozó képviselője által igazolt felmérési napló, valamint, hogy az elkészült munkák a Mérnök részéről elfogadásra kerüljenek azaz az Alvállalkozói teljesítés a generál számlában érvényesíthető legyen. (kérdés első rész)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink