420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Kizárólag szombaton és vasárnap, részmunkaidőben való foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nézegettem az állásfoglalásokat és erre vonatkozóan nem találtam iránymutatást. Kérem, legyen szíves megírni, hogy vendéglátásban dolgozó, kizárólag szombati és vasárnapi munkavégzéssel kötött 4 havi munkaidőkeretes részmunkaidős szerződések esetén ezt hogyan kell a munkaszerződésekbe foglalni (például a napi munkaidőt a heti teljesítendő óraszám 5-tel történő osztásával kell-e írásba foglalni vagy 2-vel történő osztásával), hogyan kell a havi bérszámfejtést kezelni az eltérő hetek miatti hétvégék miatt, vagy maradhat-e a normál 5 napos munkarend szerinti elszámolás, hogyan kell mindezt kezelni kilépés esetén és hogyan kell számolni a szabadságot! Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kevés a munka a cégnél: kötelezővé tehető-e a részmunkaidő? Cikk

Egyéni vállalkozónak évek óta stagnál a bevétele, likviditási problémái vannak. Részmunkaidősként szeretné a jövőben alkalmazni jelenleg főállású munkavállalóját, aki azonban nem kíván hozzájárulni ehhez. Mit tehet a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Munkaidőkeret – munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy fő alkalmazottat háromhavi elszámolású, átlag napi 4 órában (munkaidőkeret) foglalkoztat. A többi – heti 40 órás – foglalkoztatott esetében a napi 30 perc munkaközi szünet nem számít bele a munkaidőbe (6 óra munkavégzés után 30 perc), nem fizetjük ki, így fél órát levonunk a napi munkaidőből. Jól gondoljuk-e, hogy a munkaidőkeretes dolgozónál, ha egy nap többet dolgozik 6 óránál, akkor neki is le kell vonni a fél órát? Ha a negyedévben többet dolgozott, mint az előírt napi átlag 4 óra, akkor – megállapodás esetén – kiveheti a túlórát szabadnapként a későbbiekben, vagy kötelesek vagyunk kifizetni neki 50 százalékos bérpótlékkal? Megfelelő-e az alábbi megfogalmazás a munkaszerződéshez csatolt munkáltatói tájékoztatásunkban: "A munkaközi szünet időtartama a napi 6 órát elérő és 9 órát meg nem haladó jelenlét esetén 30 perc, a napi 9 órát meghaladó jelenlét esetén 45 perc (30 perc, 15 perc), mely nem része a munkaidőnek." Vagy az Mt. 103. § (6) bekezdése szerint a 9 órát meghaladó munkavégzés esetén is 20 percet kell biztosítani? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó kft. mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft személyesen közreműködő tagja, aki ügyvezető is, ezt a tevékenységet munkaviszonyban látja el. A munkaviszonya nem éri el a 36 órát, csak a 20 órát (részmunkaidős). Ennek a munkaviszonyos ügyvezetőnek van egy katás egyéni vállalkozása. Kérdés: 1. Az egyéni vállalkozásában főfoglalkozásúnak minősül-e, és ezért a havi 50 ezer forintot kell fizetnie? 2. A kft.-ben a részmunkaidő utáni munkaviszony szerini járulékokat kell havonta fizetni? 3. Tiltja-e bármilyen törvény, jogszabály azt, hogy ez a személy a fentiek alapján folytassa a tevékenységeit és ezek alapján adózzon?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben ha egy társas vállalkozó 20 órás munkaviszonnyal rendelkezik más társaságnál, be lehet-e jelenteni a saját vállalkozásába 20 órás munkaviszonnyal "x" FEOR-orra, s ezáltal nulla járulékfizetési kötelezettsége keletkezik ügyvezetőként, s nem számít főfoglalkozású társas vállalkozónak?

Egészségügyi szolgáltatási járulék részmunkaidő mellett Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018.04.29-től szünetelteti a vállalkozását. Munkaviszonyt létesített heti 10 órában, 2018.06.05-től. A részmunkaidős foglalkoztatás idejére kell-e fizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? Vagy csak a teljes munkaidős foglalkoztatás ideje alatt mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól?

Részmunkaidő, rugalmas munkavégzés Kérdés

Foglalkoztatunk részmunkaidős kollégákat, akik az általános kötött munkarend alapján napi 4 vagy napi 6 órában dolgoznak nálunk. Vannak azonban olyan kollégák, akik nem ilyen módon végeznek munkát, hanem „tömbösítve”, például a heti 20 órát hétfőtől szerdáig dolgozzák le, és a hét hátra lévő időszakában már nem végeznek munkát. Ezen a munkavállalók részére nem cél kötetlen munkarendet meghatározni a munkáltató részéről, mivel a munkát a munkahelyen kötelesek végezni, és kizárólag a reggel 8 és délután 17 órás időszakban. Törzsidő, peremidő hivatalosan nincs a társaságnál. Kérdés, mi kerüljön a munkaszerződésbe? A munkaszerződésükbe nem írhatjuk, hogy heti 20 óra, napi 4 óra, mivel az nem felel meg a valóságnak. Rugalmas munkarend? Munkaidő-keret? Mi a legjobb jogi megoldás? Köszönjük a segítséget!

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságban heti 8 órás munkaviszonyban ügyvezetést ellátó magánszemély emellett a jogviszonya mellett lehet-e katás nem főállású egyéni vállalkozó? Köszönettel

Munkavégzés behívás alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. által szabályozott munkavégzésre történő behívással kapcsolatban kérdezem, hogy ha a maximum napi 6 óra részmunkaidő alapján kéthavi munkaidőkeretben (február-március) 160 óra, akkor a munkáltatónak 160 óra a munkaadási kötelezettsége? Vagy másképpen, ha csak 100 óra a tényleges munkavégzés, akkor 60 óra állásidő? Másik kérdés: a behívásos munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló részére a fizetett szabadságos napok számát hogyan kell kiszámolni? Válaszát várva köszönettel: [email protected]

Nyugdíjra való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjra való jogosultság szempontjából 365 nap szolgálati időnek számít-e a főállású katás 50 ezer forint fizetése esetén, és a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló? Köszönettel: V. Ildikó

A letiltás munkabérből címen feltett kérdéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! A letiltás a munkabérből címen feltett kérdésre kapott válasszal kapcsolatosan kérem még szíveskedjék a kérdésemre válaszolni: Tehát, amennyiben a fő munkáltatójánál (korábbi munkahelyén) már figyelembe vették a munkavállalónak ugyanennél a letiltásnál a nyugdíjminimum összegét, és ezt mentesítették a letiltás alól, akkor a második munkáltató részmunkaidős bérnél már nem alkalmazhatja a mentesítést. Ha viszont a főmunkaidős munkáltató (korábbi) a mentesítést nem alkalmazza, mivel a munkabér mértéke eleve lehetővé teszi a 33 százalékos letiltást, akkor a második részmunkaidőben alkalmazó munkáltató figyelembe veheti a minimumnyugdíj szerinti mentesíthető összeget. Erről a második munkáltatónak véleményem szerint az első munkáltató által kiállított igazolás szükséges, mivel nincs erre információnk. Köszönöttel.

Várandósság, munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várandós munkavállaló részére az Mt. 60. § (1) bekezdését és az MK 57. számú bírósági állásfoglalást kell alkalmazni. Kérdésem a következő a fentiekkel kapcsolatban: Abban az esetben, ha a cég nem tud felajánlani a várandós munkavállaló számára más munkakört – mert nincs olyan, ami vagy betöltetlen lenne, vagy pedig olyan, amire szüksége lenne a cégnek (mert minden szükséges munkakör már be van töltve), illetve olyan sincs, ami egyáltalán szóba jöhetne egy terhes kismamának – milyen megoldás létezhet a felek számára? 1. kérdés: Megteheti a munkavállaló, hogy 8 órás munkaidejéből csak 2 órát dolgozik le a várandósságára hivatkozva? A mi értelmezésünkben ilyen esetben a munkavállaló javarészt munkaképtelen, tehát táppénzre kellene mennie, hiszen számunkra nem vállalható, hogy csökkentett munkaidőben dolgozik, csak mert mi részmunkaidőre nem találunk munkavállalót. Másrészről nyilván érthető, ha a terhes kismama nem tudja a korábbi 8 óráját végigdolgozni. 2. kérdés: De akkor a táppénz a megoldás – véljük mi. Jól gondoljuk? 3. kérdés: Megteheti a munkavállaló, hogy ha 8 órából csak 2-t tud ledolgozni, akkor nem megy táppénzre? 4. kérdés: Ha nem megy táppénzre, de csak 2 órát dolgozik le a 8 órás munkaidejéből (amire képes), akkor is jár neki a 8 órás bére? Ez utóbbi lehetőség végzetes lenne a cég számára, hiszen így – még ha találnánk is részmunkaidős munkavállalót – azt nem tudnánk megtenni, hogy egy 8 órás mellett még egy 4 órás bért is fizessünk. Köszönöm.

Részmunkaidő esetén szabadság Kérdés

Munkavállalónk heti 32 órát dolgozik hétfőtől csütörtökig. Szabadság kiadása esetén a hét minden munkanapjára vagy csak a munkavégzési kötelezettség idejére (hétfő-csütörtök) kell elszámolni a szabadságos napokat?

Szabadság kiadása részmunkaidős dolgozónak Cikk

Hogyan kell kiadni a részmunkaidős dolgozó szabadságát egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Szabadság kiadása részmunkaidős dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átnézve a hasonló kérdésköröket, nem találtam választ az én problémámra. A dolgozó havi 4 órás munkaviszonyban áll, a hónap utolsó munkanapján, péntekenként kell teljesítenie. Augusztus 31-én szabadságon volt. Az éves szabadsága 29 nap. Napban tartjuk nyilván a szabadságokat. Hány napot "használt" el az egy nap távolléttel? Úgy is kérdezhetném hány nap szabadsága maradt még? Köszönettel: KM

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs