14 találat a(z) praxisjog cimkére

Praxisjog vásárlása cégként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Egy betéti társaság 6 évvel ezelőtt(ig) OEP által finanszírozott háziorvosi tevékenységet látott el. Az elmúlt 6 évben a cég ezen tevékenysége nem működött (kizárólag üzemorvosi bevételt realizált). Most a cégnek OEP-szerződés keretében újra van lehetősége OEP által finanszírozott háziorvosi praxis ellátására, emiatt a bt. szeretne megvásárolni egy háziorvosi praxisjogot, ugyanis van ehhez elegendő pénzeszköze és eredménytartaléka is. A munkát ellátó körzeti orvos egyben a bt. beltagja is. Lehetséges-e (illetve kivitelezhető-e) ez az elképzelés, vagyis az ügyletnek a cég könyvelésében való nyilvántartása/bevezetése? Ugyanis a doktornő, valakitől úgy halotta, hogy a praxisjogot kizárólag magánszemély veheti meg... Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.

Praxisjog eladása Kérdés

Háziorvos nyugdíjba vonulás miatt eladná a praxisjogát. Hogyan kell adóznia ezután?

Kártérítés praxisjogra Kérdés

Több mint 10 éve egy háziorvos praxisjogot vásárolt. Most a megnövekedett létszám miatt a praxis megosztásra kerül (két körzetre) és az önkormányzat kártérítést fizet az orvosnak. Szeretnénk kérdezni, hogy ez milyen adózási kötelezettséget von maga után. Előre is köszönöm.

Praxisjog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Praxisjoggal kapcsolatos kérdéseim a következőek lennének: 1. Ügyfelem praxisjogot vásárló magánszemélyként önkormányzattól támogatási összeget fog kapni a praxisjog megszerzése céljából. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy ezen ügylet alapján kell-e ügyfelemnek szja-t fizetni, illetve van-e bármilyen járulékvonzata az ügyletnek, figyelemmel arra is, hogy a kapott támogatást a praxisjog eladójának köteles kifizetni a támogatási szerződés feltételei alapján. 2. Amennyiben a praxisjogot vásárló magánszemély a kapott támogatást kifizeti a praxisjog eladójának, úgy van-e a praxisjog eladójának szja-fizetési kötelezettsége, illetve van-e őt terhelő bármilyen járulékvonzata az ügyletnek? 3. Amennyiben több évi részletben történik a praxisjog ellenértékének megfizetése, úgy a fenti közterheket – ha vannak – egyösszegben vagy évente kell-e megfizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Egymilliárddal növelték a praxisvásárlási támogatások keretét Cikk

Egymilliárd forinttal emelték a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét, 160 pályázat érkezett – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pénteken az M1-en.

Új adózási szabályok a praxisjog értékesítésére Cikk

Az orvosi praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózási szabályait is változtak a nemrégiben elfogadott legújabb adótörvény-módosítási csomagban.

Vagyoni értékű jog Kérdés

Adott egy háziorvos, aki praxisjogot vásárolt, amiért kifizetett 7 millió forintot mint magánszemély. Közben tulajdonjog-átruházással egy kft.-t is vásárolt, amelyben a nevéhez köthető praxist működteti, mert az OEP-pel ennek a kft.-nek van szerződése. Kérdésem: a praxisjog megvásárlását valamilyen módon a cégben el tudja-e számolni, van-e erre lehetőség?

Maratoni vita az új adócsomagról, ment az egymásra mutogatás Cikk

Ötórás időkeretben tárgyalt ma az Országgyűlés az adótörvény-módosító csomagról. A nemzetgazdasági tárca szerint könnyítést és a gazdaság fehérítését hozhatják az adóváltozások. Szigorítás viszont egyebek között, hogy az adóhatóság a jövőben közzéteszi azon cégek listáját is, amelyek legalább két bevallási ciklusban nem tesznek eleget áfabevallási kötelezettségüknek.

Praxisjog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az egyéni vállalkozó a fogorvosi praxisjog után fizetendő illetéket leírhatja-e költségként a vállalkozásában? Válaszát előre is köszönöm!

OEP-finanszírozás vagyonmegosztásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy betéti társaságunk, férj-feleség, a feleség az orvos beltag. Elváltak, a magánvagyon megosztásáról megegyeztek, a társaság eddig működött. A férj bejelentette, hogy szeretne kilépni a bt.-ből. Nagyösszegű ingatlanokkal rendelkezik a társaság, melyeket a feleség tagi kölcsönéből, valamint OEP-finanszírozásból vásároltak. A praxisjogot a feleség még a házasságkötés előtt szerezte. Összeállítottuk a vagyonmérleget, kiemeltük az OEP-finanszírozásból megvalósult tételeket, véleményünk szerint azok nem képezhetik a vagyonmegosztás tárgyát. A kilépő taggal el kell számolni, de az elszámolást nem fogadja el, ügyvédje szerint a forrástól függetlenül jár neki az alapítói vagyon arányában minden. Mi az OEP-finanszírozásról szóló rendeletet átnéztük, és arra jutottunk, hogy az abból szerzett eszközöket, valamint az abból keletkezett eredménytartalékot teljesen külön kell kezelni. Az ügyvéd szerint jelen esetben minden közteher nélkül kaphatja meg a kilépő a részére járó vagyont. Szerintük van eho- és szja-kötelezettség a jegyzett tőke feletti részre. Szeretnénk helyesen eljárni, kérjük segítő szakmai tanácsát. Tisztelettel: Mlinár Jánosné

Praxisjog Kérdés

Orvosi praxisjog eladáskor - 2015 február - a jövedelem után mikor kell megfizetni az adó- (16 százalék szja) és a 27 százalék ehoelőleget?

Adó, eho, illeték: ez következik a praxisjog értékesítése után Cikk

A praxisjog – mint vagyoni értékű jog – kimondottan személyhez fűződő jog, üzletszerű értékesítése nem értelmezhető, így adózási oldalról kizárólag a személyi jövedelemadó, az egészségügyi hozzájárulás és az illeték jön, jöhet számításba.

Praxisjog-értékesítése: mennyi a közteher? Cikk

Olvasói kérdések alapján úgy tűnik, sokan nem ismerik a praxisjog értékesítése esetén felmerülő közteherfizetés szabályait, a költségelszámolás lehetőségeit. Cikkünkben ezért részletesen bemutatjuk ezeket, s a könnyebb alkalmazhatóság érdekében konkrét példán is levezetjük azokat.

Praxisjog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-törvény indoklásában (a 28.§ (8) bekezdés után szerepel ez a szöveg: "Az Szja törvény hatályos szabályozása alapján az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény szerinti működtetési jog (az ún. praxisjog) átruházásáért kapott ellenérték nem minősül bevételnek az eredeti jogosult magánszemélynél,"Kérdésem: Lehet-e szja, illetve eho-mentesen értékesíteni praxisjogot? Ha igen, hol található meg a törvényi előírása?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close