20 találat a(z) panzió cimkére

Panzió számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem panzió beruházásba kezdett. Mivel tevékenységi köre alapján pénztárgépre kötelezett (5510 TEÁOR), ezért a következő kérdésem lenne. Elég-e a szállóvendégeknek a nyugtaadás, amit a pénztárgépből ad majd, vagy számlát is kell-e mellékelni? Az idegenforgalmi adó miatt vagyok gondban, hogy feltételezem, hogy azt is be kell ütni, de számla nélkül nehézkes lenne annak nyomon követése, hogy ténylegesen hány fő után lett fizetve, hogy utána arról adatot szolgáltassunk az önkormányzatnak. Kérdés tehát az, hogy elég csak nyugta, vagy számlát is kell írnia az adózónak? Köszönettel várom válaszát.

Épületberuházás saját üzemeltetés céljából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alapított zrt. főtevékenysége 6820'08 saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése (egyéb tevékenységi kör egyenlőre nincs). Ebbe a szakágazatba tartozik az épületberuházás saját üzemeltetés céljából. A vállalkozás egy panziót tervez építeni, melyhez magánszemélytől telket vásárolt, a tervezési munkák folyamatban vannak. A panziót a tervek szerint a vállalkozás fogja idegen kivitelezővel felépíttetni, majd üzemeltetni. A cégbírósági bejelentkezéskor áfára vonatkozóan csak az általános szabályok szerinti adózást jelölték meg. Kérdésem az lenne, hogy szükséges-e a bérbeadásra külön áfakötelessé-tételt választani ahhoz, hogy a tervezés, építkezés során felmerülő áfát teljeskörűen vissza tudják igényelni? Amennyiben később úgy döntenek, hogy a panziót néhány év múlva esetleg egy másik vállalkozásnak bérbe adják, véleményem szerint probléma lehet abból, hogy akkor már nem lesz mód az adókötelessé-tételt választani, mert a vállalkozásnak már kezdetek óta ez a főtevékenysége (bár nem a bérbeadás, hanem az üzemeltetés), a bérbeadás pedig a fő szabály szerint mentes (kivéve a kereskedelmi szálláshely nyújtására szolgáló bérbeadás). Óvatosságból célszerű lenne az adómentesség helyett adókötelessé-tételt választani a lakóingatlannak nem minősülő bérbeadásra? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió számlázásánál a következő esetek fordulnak elő, és ezzel kapcsolatban a számla kelte, teljesítési idő és a fizetés határideje lenne a kérdésem. előlegszámla: átutalással érkezik például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28.; előlegszámla: bankkártyával leemelve például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28., 3 nap múlva írják jóvá a számlánkon; előlegszámla: SZÉP-kártyával, vagy elküldi a vendég az igazolást, hogy elindította az előleget, például 01. 10-én, ezt 5 banki nap után írják jóvá, vagy ha nem küld igazolást, akkor csak akkor tudjuk meg, amikor a bankszámlákon megjelenik, a számla fizetési mód bankkártya: vendég érkezik 01. 15., bankkártyával leemelve 01. 15. Az összeg 3 nap múlva kerül a bankszámlánkra, számla fizetési mód SZÉP-kártya: vendég érkezik 01.15. szép kártyával leemelve 01.15. Az összeg 5 banki nap múlva kerül a bankszámlánkra Előre fizetés átutalással, például a vendégek érkeznek 03. 30-án, de az egész szállásdíjat előre ki akarják fizetni 01. 20-án. Több hónapos vendégnél havonta történik a fizetés, a számla kiállítása után. Például a 01. havi számlának mi a teljesítési ideje, ha a számlázás kelte 01.10.? Válaszát köszönöm, Zsuzsa

Kereskedelmi szálláshely engedélyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi-szálláshelyadással foglalkozó kft. a szálloda üzemeltetése mellett bérbeveszi két magánszemély tagjának tulajdonában lévő apartmanokat. Az apartmanok külön épületben találhatók, nem a szállodában. Az apartmanház a szobáinak és ágyainak száma alapján a 2039/2009. kormányrendelet szerint panzió kategóriába sorolható. A kft. éves ingatlan bérleti díjat fizet a tulajdonos magánszemélyeknek. A kft. adja ki az apartmanokat magánszemélyeknek általában alkalmanként pár éjszakára. A magánszemélyek részére a számlát a vendégéjszakákról a kft. állítja ki. Fizető-vendéglátásra vonatkozó engedéllyel a tulajdonos magánszemélyek rendelkeznek, a kft. nem. A kft. szállodai szálláshelyadásra vonatkozóan rendelkezik engedéllyel. A kft. ebben a formában tovább bérbeadhatja-e az apartmanokat vendégeknek, és szükséges-e ehhez engedélyt kérnie az apartman címe szerinti önkormányzat jegyzőjétől? Milyen tevékenységi körnek kell bejelentve lenni az adóhatóság felé? Köszönettel!

Üdülési csekk: hol fizettünk a legtöbbet vele? Cikk

Több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly, amelyből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak - összesítette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close