166 találat a(z) pótlék cimkére

Vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy múzeum alkalmazottja heti 40 órás munkavégzésre van foglalkoztatva, hétfőtől péntekig. Amennyiben hétvégén túlórázik, jár-e neki a vasárnapi pótlék? A múzeum minden nap nyitva van és az adott munkavállaló vasárnap ügyeletes munkát végez a múzeumban, túlórában. Válaszát köszönöm

Tb kifizetőhelyi határidők, táppénzalapok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni egy iskola tb kifizetőhelyi feladataival kapcsolatban: - A táppénzek folyósítását az előírás szerint 8 napon belül teljesíteni kellene. Ehhez szükség lenne arra, hogy hóközi számfejtést alkalmazzunk, ami jelentősen megbonyolítaná az ügyintézést. A kifizetőhelyi oktatáson hóvégi számfejtést és kifizetést ajánlottak. Önök szerint elegendő lenne a hóvégi kifizetésekkel együtt teljesíteni a táppénz kifizetést? Illetve a csedet és a gyedet is elegendő a dolgozók bérével egyszerre utalni tárgyhót követő 10-éig? - Az általunk létrehozott jövedelemjogcímek (tanszakvezetői pótlék, munkaközösség vezetői pótlék, osztályfőnöki pótlék) nem számítanak bele a táppénzalapba, mert a teljes összeget megkapják a dolgozók az adott hónapban a ledolgozott munkanapok számától függetlenül. Azonban ezekből a pótlékokból levonjuk a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. A kérdésünk az lenne, hogy Önök szerint beleszámítanak-e a pótlékok a táppénzalapba? Segítségüket előre is köszönöm!

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt szakértő! A munkáltató "elfelejtette" a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott dolgozók szombatra járó pótlékának számfejtését. Szakszervezeti nyomásra ezt megtette, de az utólagos kifizetés a következők szerint történt: akinek sok volt a rendkívüli munkavégzése (túlóra), annak az időkeretébe ezt betudták és ennek arányában csökkentették le a készenléti díjazást a "már felmerült munkabér " jogcímen. Ez így törvényes? Köszönettel!

Nevesincs bér, mégis jobban járunk vele Cikk

Mi jelent a mozgóbér? „Nem találok róla konkrétan semmit, csak azt hallottam, hogy a munkaadónak járulék- és költségtakarékos" – írja olvasónk. Természetesen az adó- és járulékvonzata is érdekelné. A kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

Sportedzők pótléka Kérdés

Egy sportegyesület edzői min.bér+ ekho alapján kapják a munkabérüket. A munkaidejük az edzések és mérkőzések rendjéhez igazodik, például délelőtt 8–12 és délután 14–18-ig általában. Ebben a hónapban például 5 napot 10–21-ig dolgoznak az idegenbeli meccsek miatt. Kell e pótlékot adnom 18 óra utáni munkavégzésre, ha nem tér el a munkakezdés 30 százalékban, illetve ha eltér, akkor a 30 százalék min.bér+ekho-ra, vagy csak a min.bérre jár-e? Illetve az idegenbeli mérkőzésekre kell e kiküldetést fizetni?

Távolléti díjat kap, fizet? Ezeket be kell számítania Cikk

Hogyan határozható meg a távolléti díj összege? – érdeklődött olvasónk, utalva arra, hogy tudomása szerint a szabadság idejére járó összeget kell így kiszámolni. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaidőkeret a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaidőkeret gyakorlati alkalmazásához kérném segítséget. Szíveskedjen számokkal is bemutatni például 2016. szeptember havi vagy szeptember-november havi munkaidő keret alkalmazásának szabályait! Munkaidőkeret alkalmazásával mennyi a napi maximum munkaidő, szombat-vasárnapi munkavégzés (vendéglátó egység), kötelező pihenőnap? Milyen pótlékokkal kell számolni? Köszönettel:

Alapbérbe építhető pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen pótlékokat lehet az alapbérbe beépíteni? Van-e konkrét összeg arra vonatkozóan, hogy mennyit kell kifizetni a minimálbéren, garantált bérminimumon felül vagy abban is megállapodhatnak a felek, hogy a pótlékok összege benne van a bérminimum összegében? Köszönettel:

Pizzéria alkalmazottainak munkaügyi kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisvállalkozás elsősorban kiszállítással foglalkozó pizzériát kíván nyitni. Az üzleti tervek elkészítésénél a minimálisan szükséges munkaerővel kapcsolatosan merültek fel kérdések. Munkaidő, pihenőidő, pótlékok stb. A vállalkozásban egyrészt a tulajdonosokat, másrészt külsős alkalmazottakat kívánnak foglalkoztatni. A pizzéria a hét minden napján délelőtt 11 és este 11 óra között üzemelne. Egy-egy alkalmazott több munkakört is ellátna, így az ügyvezetőn kívül lenne egy üzletvezető, aki egyben a szakács, mosogató és kezdetben egy futár. Lehetséges-e, hogy ezen nyitvatartási időben csak ennyi embert alkalmazzanak vagy mindenképp szükséges "váltó" ember a heti 7 munkanap és hétvégi munkavégzés miatt is? Milyen munkaügyi nyilvántartásokat kell vezetniük? Hétvégi, illetve éjszakai munkavégzésre kell-e pótlékot fizetni? Kérném segítségét a leggazdaságosabb felállás kiválasztásában. Köszönettel:

Áfabevallás, önellenőrzés fordított adózású ügyletek esetén Kérdés

Hogyan kell bevallani, illetve önellenőrizni fordított adózású ügyleteket (közösségen belüli termékbeszerzés, értékesítés esetén, illetve belföldi vasárubeszerzés, -értékesítés esetén) amennyiben a fordított adózású ügylet kimaradt, az eredeti, arra az időszakokra vonatkozó áfabevallás soraiból, ahol ezeket az adatokat szerepeltetni kellett volna. Kerülhet-e önellenőrzéssel az eredeti bevallás időszakában egyszerre a bevallás fizetendő, illetve levonható áfasorába, amennyiben a bizonylat az eredeti időszakban is rendelkezésre állt? Önellenőrzési pótlékot kell-e fizetni?

Ők a NAV nagy adósai Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jelentős adóhiányt felhalmozó adózók legfrissebb listáját.

Ők tartoznak sok-sok pénzzel a NAV-nak Cikk

A NAV közzétette a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók legfrissebb listáját.

24 órás munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseket szeretném feltenni: Az intézményünknél( Kjt. hatálya alá tartozó költségvetési szerv) 24-48 órás szolgálatban dolgoznak a biztonsági őrök. A munkakezdés 07.00-07.00 óra között történik, ettől eltérés csak úgy van (ha a szolgálat úgy kívánja), hogy 07.00-19.00 óráig tart a munkaidő. Folyamatos munkarendben dolgoznak, ünnep- és munkaszüneti napokon is. Jár nekik műszakpótlék vagy éjszakai pótlék? Ha igen, mennyi és mikortól? Takarítókat úgy szeretnénk alkalmazni, hogy 09.00-20.00 óra között lenne a munkaidejük, 2 nap munkavégzés 2 nap szabadidő váltakozásával. A munkavégzésük folyamatos munkarendben történne, mivel az intézmény nyitvatartása folyamatos az előbb említettek szerint. Rájuk milyen szabályozás vonatkozik? Jár valamilyen pótlék számukra? Válaszát előre is köszönöm, üdv.

Bér pótlékolása Kérdés

Tisztelt adózóna. Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni:Van egy éjjel-nappali bolt, ahol 3 fő alkalmazott van 5/2-es munkarendben dolgoznak. 1 fő heti 30 órában 6-12 óráig. 1 fő heti 20 órában 12-16 óráig. 1 fő heti 30 órában 16-22 óráig. Ugyanaz a dolgozó ugyanabban a beosztásban dolgozik állandóan. Változtatás nincs. Ezen felüli időszakban a vállalkozó dolgozik, szükség esetén kisegítő családtaggal. Ebben az esetben kell-e valamilyen pótlékot fizetni? Jól gondolom, hogy a kisegítő családtag után nem kell járulékot fizetni? És a NAV-hoz nem kell bejelenteni? Köszönöm a válaszát Tisztelettel Pánti Etelka

Dohánybolt Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A nemzeti dohánybolt (trafik) ünnepnapi nyitvatartása esetén a munkavállaló dolgozhat-e rendes munkaidőben? Ha igen, milyen pótlékot kell részére kifizetni, valamint dolgozhat-e 22 óra után?Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs