33 találat a(z) pénztárkönyv cimkére

Egyéni vállalkozók szja- és iparűzésiadó-bevallása: elég hozzá a pénztárkönyv? Cikk

A rövid válasz a kérdésre az, hogy nem. Az alábbiakban összefoglaltuk a „miérteket” is.

Könyvelési anyag és ügyféladatok megőrzése Kérdés

Hűségkupon Kérdés

Őstermelők családi gazdaságának könyvelése Kérdés

Csomagküldő utánvétes fizetés Kérdés

Mekkora árbevételig lehet pénztárkönyvet vezetni egyéni vállalkozónak Kérdés

Őstermelő alapnyilvántartása Kérdés

Katás egyéni vállalkozó nyilvántartásainak vezetése Kérdés

Bankkártyás értékesítés könyvelése pénztárkönyvben Kérdés

Pénztárkönyvben bankgarancia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét abban, hogy a pénztárkönyvben a bankba megérkezett garanciadíj-támogatás folyósítását és a garanciadíj terhelését hová kell könyvelni? Széchenyi-hitel-kártyához kapcsolódik. A garanciadíj-támogatás – egyéb bevétel (nem adóalap alá eső) A garanciadíj – bankköltség Köszönöm.

Göngyöleg pénztárkönyvben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kocsmának a szállítók ugyanazon számlában kezelik az áruértékesítést, palack- és rekeszértékesítést (betétdíjas göngyölegeket), majd ugyanebben a számlában jóváírásként mínuszos tételként kezelik a visszavitt rekeszeket és palackokat, és a különbözet lesz a számla végösszege. Helyesen könyvelem-e a pénztárkönyvben, ha az árutól elkülönülten könyvelem a betétdíjas göngyöleget, az anyag- áru rovaton és ugyanitt egy másik könyvelési számon elkülönítve a visszavett göngyöleget mínusz előjellel, az áfabevallásban pedig a 31-es soron a bevételt növelő tételek között jelentem? Olvastam olyat is, hogy a göngyöleget vissza kellene számlázni. De hogyan tudassuk a szállítókkal, ha ők "diktálják" a feltételeket? Válaszukat előre is köszönöm.

Magánszemély adózók nyilvántartási kötelezettsége Cikk

A magánszemély adózóknak is alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük az szja-törvényben meghatározottak alapján.

Pénztárkönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hol szerepel a pénztárkönyvben a vevőktől kapott előleg és annak levonása, valamint a szállítóknak adott előleg és annak levonása? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó – péztárkönyvvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét. Adott egy egyéni vállalkozó, aki az 1995. évi CXII. törvény 5 számú melléklete szerint pénztárkönyvvezetésre kötelezett, illetve részletező nyilvántartásra is. Tevékenysége internetes ( csomagküldős) kiskereskedelem. Számítógépes számlákat állít ki minden eladásáról. Előfordul, hogy az adott hónapban közel 400-500 számla kerül kiállításra, vegyes fizetési móddal. Készpénz 70%, bank, GLS-futár 30%. Az alábbiak a kérdéseim. Elég-e részletező nyilvántartásnak a számítógéppel kinyomtatható vevőlista, mert annak nem sok értelmét látnám, hogy előbb még a könyvelésben is vevőnyilvántartásba vigyem fel a készpénzeseket,majd külön onnan a napi kiegyenlítéseket, illetve az adott hónapban a GLS-futárosok is azonnal 3-5 napon belül befolynak. Hó végén szinte csak 5-10 tétel marad rendezetlen, melyek a következő hónap első napjaiban pénzügyileg is rendeződnek. Sajnos nagy gondot okoz az is, hogy csak pénztárkönyvben lehet rögzíteni őket, mert ehhez nem rendelkezik a programom automatikus számlaátvételi lehetőséggel. Kettős könyvviteli rendszerben már az intelligens számlázó programok ezt egy gombnyomásra elvégzik. Gondolkodtam azon, lehet-e esetleg úgy a kettős könyvvitelben könyvelni ezt az egyéni vállalkozómat, hogy csak a pénztár és bank oldalon könyvelem az ismertek szerint a pénzmozgásokkal egy időben a kiadásokat és bevételeket? Így a vállalkozás eredménymegállapítása ugyanazt eredményezné, mint a pénztárkönyves megoldás.

Munkabérelőleg pénztárkönyvben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: munkavállaló hitelfelvétel miatt a 2017. október havi munkabérének kifizetését és még plusz munkabérelőleg-igényt is benyújtott a munkáltatójának 2017. október 10-én. A munkáltató a 10. havi munkabért és a kért 105 175 forint munkabérelőleget átutalta a dolgozó bankszámlájára 2017.10.12-én. A kérelem alapján a dolgozó plusz munkabérelőlegének, 105 175 forintnak a visszafizetése december hónapban megtörtént. A pénztárkönyvben hogyan kell ezt helyesen könyvelni? A munkabérelőleg milyen rovatokat érint? A havi '08-as bevallásokban be kell/kellett volna vallani? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs