86 találat a(z) pénztárgép-használat cimkére

Idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket szeretném kérni abban, hogy az idegenforgalmi adót a számlán hogyan kell feltüntetni, illetve a pénztárgépbe be kell-e ütni. Szerepeljen-e a számla végösszegében, vagy elegendő feltüntetni a számlára írva, hogy mennyi idegenforgalmi adót szedtek be? Válaszukat előre is köszönöm!

Pénztárgép használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgép-használattal, illetve adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban szeretnénk néhány kérdést tisztázni. Egy kft. több tevékenységgel foglalkozik. Kiskereskedelem és szolgáltatás. A kiskereskedelmet üzlethelyiségben végzi, pénztárgépben rögzíti a bevételeit. A szolgáltatást egy másik helyiségben, ahol minden tételről számlát (készpénzes) állít ki. 1. Az a kérdésünk, kell-e a szolgáltatásokról adatot szolgáltatni a NAV felé, mint pénztárgépben nem rögzített bevételekről (PTGSZLAH adatlap)? 2. Amennyiben a kiskereskedelmi egységben átutalásos számla alapján történik értékesítés, abban az esetben úgy gondoljuk, hogy a pénztárgépbe nem történik rögzítés, és adatszolgáltatási kötelezettség sincs. Jól gondoljuk?

PTGSZLAH adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenysége pékárugyártás. Két kis vegyes boltot is üzemeltet. A pékség termékeit továbbértékesítésre átadja saját és más idegen boltoknak. A két boltban pénztárgép üzemel. Az ott kiállított készpénzes számlát is beütik a pénztárgépbe, így a bolt által kiadott számlákat nem kell bejelenteni a NAV-nak. A pékség partnereinek, a viszonteladóknak készpénzben is értékesíti a termékeit, amelyekről készpénzes számla készül, és nem ütik be azt a pénztárgépbe. Ezekről a számlákról kell adatot szolgáltatni a NAV felé a PTGSZLAH nyomtatványon? A kft. a pénztárgép használatára a bolti kiskereskedelmi tevékenysége miatt kötelezett. Segítségét megköszönöm: Csuhainé

Sajátos jelleg miatti adómentes tevékenység Kérdés

Egy vállalkozó, aki pénztárgép-használatra kötelezett, és áfafizetési kötelezettsége is van fa őtevékenysége miatt, egyéb tevékenységeként aerobic órát tart magánszemélyeknek, arról nyugtát állít ki. Ezen tevékenysége is áfafizetésre kötelezett-e, vagy sajátos jellege miatt lehet áfamentes? Illetve fennáll-e a sajátos jelleg, hiszen nem közszolgáltató?

Átalakulás bt.-ből kft.-vé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalakulás alatt lévő bt.-nek az átalakulás időszakában fel kell-e tüntetni a neve mellett az "á.a." jelzést? Ha igen, és pénztárgépet működtet, akkor a fejlécet szükséges-e emiatt módosítani? Válaszát köszönöm: Némethné T. K.

Szüneteltetett vállalkozás – pénztárgépbeszerzés visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly júliustól szüneteltetem a vállalkozásomat. Még 2013-ban rendeltem 5 darab pénztárgépet, amelyeket kifizettem, a kiadások között elkönyvelte, az áfát levontam. A cég a gépeket nem tudta leszállítani, a befizetett összeget pedig eddig nem is fizette vissza (új gépeket nem rendeltem a NAV-nál). Most úgy néz ki, visszakapom az összeget, viszont nem tudom, hogy ennek az áfáját, illetve a bevételt hogyan kell jelezni a NAV felé, hiszen a vállalkozás most is szünetel. Válaszukat előre is köszönöm: M. Zsuzsanna

Belépőjegy – pénztárgép Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a strandon elegendő-e a szigorú sorszámú belépőjegy nyugtaadásként, vagy változott esetleg a jogszabály, és pénztárgépet kell alkalmazni a belépőjegyek értékesítése során?

Lakáskiadás – pénztárgép Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem a következő lenne: Van egy lakás, amit turistáknak adnak ki. Engedéllyel, ifával, természetesen számlával. A NAV-hoz való bejelentkezésnél, a NAV információs vonalán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy 552006 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s. alá tartozik. Valóban kötelesek pénztárgépet használni erre a tevékenységre? Vagy a NAV-nál mondtak rossz TEÁOR kódot, és ez a fajta szolgáltatás nem is ide tartozik? Köszönöm.

Eltérő nyitva tartás bejelentése Kérdés

Kereskedelmi kft. több boltot üzemeltet. A boltok nyitvatartási idejét évekkel ezelőtt szabályosan bejelentettük. Vasárnapi nyitva tartás nincs, szombaton 12-ig vagyunk nyitva. Esetileg előfordul, hogy az ügyvezető szóban engedélyt ad korábbi bezárásra többnapos ünnepek előtti munkanapon, vagy munkanap-áthelyezésekkel kialakult hosszú hétvégén szombati „ki nem nyitásra”. Ezt természetesen előre kiírják az üzletekben. Van-e bejelentési kötelezettség ezekre az esetekre (ha igen, akkor hová és mennyivel korábbi időpontra)? Be kell-e jelenteni valahová a leltáridőszakokat (korábban tudtunkkal nem kellett, de változtattak-e ezen az online pénztárgépek)? Köszönettel várom válaszát.

Pénztárgép havi jelentés Kérdés

Egyéni vállalkozó 476401 TEÁOR kóddal kerékpárt értékesített. Erről a vevő számát kért, és kapott is. A kérdés az, hogy ebben az esetben be kell-e a pénztárgépbe is ütni az összeget? Ha mégsem került be az összeg a pénztárgépbe, akkor be kell jelenteni a havi PTG-nyomtatványon a NAV felé?

Adatszolgáltatási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az idei évi adatszolgáltatással kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni. A NAV 2014. 12. 08-án megjelent tájékoztatója szerint: "2015. január 1-jétől kezdődően valamennyi pénztárgép-használatra kötelezett olyan adóalany, aki/amely bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti (ideértve azokat is, akik korábban mentesültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól), köteles az általa e tevékenységhez kapcsolódóan kibocsátott valamennyi számláról adatszolgáltatást teljesíteni az adóhatóság felé." Kérdésem az lenne, hogy a valamennyi számla mit jelent? A tavalyi adatszolgáltatásban csak azon számlákat kellett szerepeltetni, amelyek kiállítása nyugta helyett történt. Így nem kell szerepeltetni többek között az adóalanyok felé kibocsátott, az átutalásos számlákat. Köszönettel.

Számlázás pénztárgép mellett Kérdés

Ha a cégem pénztárgépet köteles üzemeltetni, és a pénztárgép mellett átutalásos számlákat állít ki számlázó programmal, akkor kell-e róla havonta adatot szolgáltatni?

Fordított áfa nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 01. 01-től egyes acélipari termékek értékesítése fordított adózás alá került. Cégünk is sok ilyen terméket értékesít kiskereskedőként. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: 1. Eddig minden értékesítést beütöttünk a pénztárgépbe, azt is, amiről számlát kellett kiállítani. A fordított áfás számlát ugyanúgy beüthetjük az AKK (adókörön kívüli) gyűjtőbe? Egy üzletben elég nehéz lenne külön kezelni ezeket az értékesítéseket, így legalább a napi pénztárzárás ugyanolyan lenne, mint eddig. 2. Másik kérdésem a vevők nyilatkozatával kapcsolatos. Most mi mindenkit próbálunk nyilatkoztatni, aki ilyen termékeket vásárol, csak sokszor van, hogy nem a cég képviselője, hanem csak például egy alkalmazott jön vásárolni, aki nem tud ilyen nyilatkozatot kitölteni. Sokszor mondják, hogy miért nem elég az adószámot bediktálni. Ezzel kapcsolatban azonban felmerült bennünk az a kérdés, hogy mi van, ha valaki egy idegen cég adószámát diktálja be, így áfa nélkül jut a termékhez, a számlát meg csak kidobja. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Kötelező nyilatkozni vagy sem? Nyilatkozat nélkül azért ez visszaélésre adhat okot. Elég új nekünk ez az új szabályozás, ezért szeretném kérdezni, hogy mi a helyes gyakorlat? Előre is köszönöm a válaszukat.

Pénztárgép – fodrász Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezném, hogy a fodrásznak, aki terméket nem értékesít, a pénztárgép-használat továbbra sem kötelező? Köszönöm.

Pénztárgépre kötelezettek köre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy vállalkozás TEÁOR (9529-Egyéb személyi-, háztartási cikk javítása) szerint pénztárgépköteles tevékenységet végez, de ezt a tevékenységét nem a saját üzlethelyiségében végzi, hanem kiszállással, akkor pénztárgépre kötelezett-e? Minden értékesítésről készpénzes számlát állít ki. Ezen számlák adatait kell jelenteni a NAV felé a tárgyhót követő hó 15 napjáig a PTGSZLAH adatlapon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink