6 találat a(z) pénznem cimkére

Belföldi kiküldetés kifizetése euróban Kérdés

A jegyzett tőke és a könyvvezetés pénznemének problémája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az elmúlt évben a létesítő okiratában forinttól eltérő devizanemben (EUR) állapította meg a jegyzett tőkéjének összegét, mely devizanem szerint került bejegyzésre a társaság törzstőkéje. A létesítő okiratban nem került megjelölésre a könyvvezetés pénzeneme, így a könyvelés a számviteli politikában és a beszámolóban is a könyvvezetés pénznemeként a forintot jelölte meg és e szerint könyvelt. A 2018. évtől viszont a számviteli törvény módosítása rendelkezett arról, hogy a könyvvezetés pénznemének azonosnak kell lennie a cégbíróságon bejegyzett tőke pénznemével. A társaság a forintban történő könyvelés mellett maradna. Kérdés: hogyan lehet a cégbíróságon EUR-ban bejegyzett tőkét HUF-ként szerepeltetni? Létesítő okiratot kell módosítani és ismételten benyújtani már HUF összeggel a törzstőkét?

A beszámoló pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új alapítású társaság 3 millió HUF jegyzett tőkével alapít kft.-t. A bejegyzést követően (2 héten belül még idén megváltoztatja a létesítő okiratában a jegyzett tőkéjét EUR-ban állapítja meg (legyen 10 000 EUR). A 2018-ról szóló beszámolóját összeállíthatja már EUR-ban, vagy csak a 2019-est? Esetleg a bejegyzés napjával készíthet egy beszámolót HUF-ban, amit átforgat EUR-ra? Válaszát előre is köszönöm!

Számviteli beszámoló: új, kötelező teendők és módosítások Cikk

A cikk az Országgyűléshez T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatban (javaslat) a számviteli törvény beszámolót érintő szabályainak módosítását tartalmazó javaslatokat mutatja be. A módosításokat első alkalommal általában a 2019. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de számos kivétel lehetővé teszi a 2018. évi beszámolónál történő alkalmazást is, amelyet a cikkben jelzek.

Belföldi tarifával lehet majd eurót utalni Cikk

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy mostantól az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.

Szálláshelykiadás Kérdés

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Airbnb__ingatlanhasznositas_utani_adokotele_M2DTSC Tisztelt Szakértő! Köszönöm a fenti linken található összefogott és jól érthető anyagot a témában. Egy kérdésem lenne még: amikor az airbnb-n érkezik egy foglalás és utalással történik a fizetés, kinek a részére és milyen pénznemben kell kiállítani a számlát, illetve melyik összegről (a nettó átutalt összeg vagy a jutalék előtti)? A választ előre is köszönöm. Rita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs