hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belföldi tarifával lehet majd eurót utalni

  • BruxInfo

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy mostantól az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.

Az Európai Bizottság az euróövezeten kívüli országok lakóinak és vállalkozásainak is megadná azt a lehetőséget, hogy ugyanolyan áron utaljanak pénzt egy másik EU-tagállamba, mint ha azt a saját országukban tennék. 

A jelenlegi szabályok értelmében az euróövezet lakói és vállalkozásai számára nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában végeznek euróügyleteket. A Bizottság szerdán bemutatott javaslata kiterjesztené ezt az előnyt az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira is. Ennek révén valamennyi fogyasztó és vállalkozás teljes mértékben élvezheti az egységes piac előnyeit, amikor külföldre pénzt küld, ott fizet vagy készpénzt vesz fel. 

A jövőben ugyanakkora árat – egy csekély vagy zéró összegű díjat – számolnak majd fel az euróövezeten kívül euróban teljesített EU-n belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben lebonyolított belföldi fizetésekért. 

A Bizottság szerdán a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére is javaslatot tett azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat.

„A mai javaslattal az euróövezeten kívüli országok polgárainak és vállalkozásainak az euróövezet lakóival azonos feltételeket biztosítunk az euróban történő határokon átnyúló fizetések során. Minden európai polgár ugyanakkora költséggel utalhat át eurót más tagállamokba, mint amennyit egy belföldi ügyletért fizetne. A mai javaslat előírja továbbá a valutaátszámítás teljes átláthatóságát, amikor a fogyasztók kártyával fizetnek egy olyan országban, amely a sajátjuktól eltérő pénznemmel rendelkezik” – húzta alá Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

Brüsszel azt javasolja, hogy az euróban történő határokon átnyúló fizetésekért felszámolt díjak egyezzenek meg azzal, amit helyi pénznemben történő, egyenértékű belföldi fizetésekért számolnának fel. Ez a Bizottság szerint néhány euróra vagy akár pár centre fogja leszorítani a díjakat. 

Például egy Bulgáriából kezdeményezett, euróban történő határokon átnyúló átutalás árazása megegyezik majd a bolgár levában történő belföldi átutaláséval. Ez lényeges változás, mivel egyes euróövezeten kívüli tagállamokban egy egyszerű átutalásért is horribilis díjakat számolhattak fel (akár 24 EUR-t egy 10 EUR-s átutalásért!). 

A mostani jelentős díjak a testület szerint gátolják az egységes piacot, mivel akadályokat emelnek a (más valutaövezetben árukat vagy szolgáltatásokat vásároló) háztartások, a vállalkozások és különösen a kkv-k határokon átnyúló tevékenysége elé. Ezért jelentősen eltér a közös valutát használó euróövezeti lakosok helyzete az euróövezeten kívüli országok lakóiétól, akik csak országukon belül végezhetnek olcsó ügyleteket.

A javaslat átláthatóságot teremt a különböző uniós pénznemeket érintő fizetések tekintetében is. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell, mielőtt ilyen fizetést végeznek (pl. külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár ATM-ből való készpénzfelvételről, akár értékesítési helyen való kártyás fizetésről). Ez azt jelenti, hogy össze kell tudniuk hasonlítani a különböző valutaátszámítási lehetőségeket, hogy megalapozott döntést hozhassanak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs