20 találat a(z) osztatlan közös tulajdon cimkére

Fakitermelés közös erdőben: adózás többlethasználatnál Cikk

Osztatlan közös tulajdonban álló erdő esetén gyakori, hogy a tulajdonostársak között többlethasználati megállapodás jön létre, melynek keretében az egyik tulajdonostársat megbízzák az erdőgazdálkodói feladatok ellátásával.

Elővásárlási jog – sok jogosult: közölni kell vagy sem a vételi ajánlatot? Cikk

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg. Speciális eset, ha az elővásárlásra jogosultak nagyon sokan vannak, ilyenkor ugyanis az eladó nem köteles értesíteni a jogosultakat az eladási szándékról. Probléma azonban itt is adódhat: akár évek múlva is megtámadhatják az adásvételi szerződést, olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal közleményében.

Jogi kérdés: társasház Kérdés

Családi gazdaságok, osztatlan közös tulajdon megszüntetése, földhasználati jog rendezése: itt az agrártárca számvetése Cikk

Mozgalmas évet zárt az Agrárminisztérium a jogalkotás területén, 10 törvényt, 30 kormányrendeletet, 64 miniszteri rendeletet készített elő, illetve hozott meg 2020-ban, miközben 171 kormányhatározat született – vet számot a tárca közleményében, amelyben néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést részletez.

Társasház közös tulajdon bérbeadás számlaadat-szolgáltatás Kérdés

Őstermelő erdőgazdálkodó osztatlan közös tulajdon esetén Kérdés

Megszűnhetnek az osztatlan közös földtulajdonok Cikk

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az erről szóló törvénycsomagot kedden nyújtotta be az Agrárminisztérium az Országgyűlésnek – mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Társasház közös tulajdon használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 18 lakásos társasház, ahol az udavaron 5 gépkocsi-beállási lehetőség van. Ez a terület osztatlan közös tulajdon. Az egyik tulajdonos, vállalkozás, kizárólagosan szeretne használni egy beállót, ezért használati díjat is hajlandó fizetni. A kérdés az, hogy ez adóköteles bevétel-e a társasház részére. Amennyiben igen, akkor a vállalkozásnak kell megfizetni a 15 százalék szja-t közvetlenül a NAV felé? Köszönettel!

Társasházi tulajdonon kertfelújítás Kérdés

Egy gazdasági társaságnak társasház-közösségi tulajdonban van a helyisége, ahol a tevékenységet végzi (gyógyszertár). Az alapító okirat szerint egy helyrajzi szám alatt található a gyógyszertár, lakóház és udvar. A telekingatlan osztatlan közös tulajdonban van. A gyógyszertárhoz 60/100-ad, a lakóházhoz 40/100-ad eszmei hányad tartozik. A társaság kertfelújítást hajtott végre az ingatlanon. Miként számolható el az összeg, milyen arányban, az áfatartalom levonható-e? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

Megszüntetnék az osztatlan közös földtulajdonokat Cikk

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), a kormány döntésének értelmében júliustól ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik. Az önálló földügyi központ egyik legfontosabb feladata az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetéséhez szükséges intézkedések koordinálása lesz.

Adófizetés osztatlan közös ingatlanra köttött használati szerződés alapján Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannál kötött használati szerződés szerint fizetett díj után kell-e adót fizetni, s kinek a kötelessége ez?

Illetékkötelezettség, B400 adatlap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tulajdonjog-fenntartásos adásvétellel 1530/10 000 tulajdoni hányadú ingatlant vásárol, ami jelenleg egy osztatlan közös tulajdonú telket képvisel. Az osztatlan közös tulajdonú telken 11 lakásos társasház fog épülni, amelyből vállalkozásunk tulajdonát két lakás és három garázs fogja majd képviselni. A tulajdoni lapon a – társasház átadásakor, ami előreláthatólag 2019. 09. hó – kerül majd bejegyzésre az 1/1 tulajdoni hányad, ill. ekkor kerülnek majd megnyitásra a külön tulajdonú ingatlanok tulajdoni lapjai is mint albetétek. Kérdés: a B400 adatlapot miként töltsük ki? Mikor kell benyújtani a NAV felé? Az adásvételi szerződés aláírását követően vagy a társasház felépülését követően? A kérdés lényege abban áll, hogy amennyiben az adásvételi szerződés benyújtásával egyidejűleg kell benyújtani, úgy csak az osztatlan közös tulajdoni hányad szerepelhet a B400 nyomtatványban, mellyel nem érvényesíthető a lakások kapcsán érvényesíthető illetékkedvezmény (például: egyik lakás értéke kevesebb, mint 30 millió forint és új építésű). Köszönettel: Égei Emese

Társasházi tetőtér értékesítése szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasház a tetőteret értékesíteni kívánja. A vevő a vételár körülbelül 10 százalékát fizeti ki készpénzben, a fennmaradó összegből elvégzi a a társasház felújítását és a lift beépítését. Kérdésem, hogy a társasház magánszemély tulajdonosainak milyen szja-kötelezettségük keletkezik abban az esetben, ha osztatlan közös tulajdonként, illetve, ha albetétesítést követően történik az értékesítés? (Az albetétesítés az új ingatlanszerzésnek minősül-e?) A vevő által végzett felújítási munka csökkentheti a magánszemélyek ingatlanértékesítésének bevételét a személyi jövedelemadó megállapításakor? Véleményem szerint a felújítás a vételár természetben teljesített része. A vevő részéről a felújítás egy számlázandó összeg áfa felszámításával a társasház felé. Válaszukat előre is köszönöm.

Szja-törvény, őstermelői tevékenység saját tulajdonú erdőben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem válaszukat az alábbi kérdésben. Az szja-törvény szerint mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás minősül. Mit kell érteni egész pontosan a saját tulajdon alatt? Az erdők gyakran osztatlan közös tulajdonban vannak. Elég a többségi tulajdon? Vagy ha 90 százalék feletti a tulajdonrész az erdőben, az már saját tulajdonnak minősül? A kinevezett erdőgazdálkodó, akinek tulajdona is van az erdőben, ahol erőgazdálkodó, már az egész területen végezhet őstermelőként gazdasági tevékenységet? Bérbe vett területen lehet őstermelői tevékenységet végezni őstermelőként? Kérem részletes tájékoztatásukat, hogyan kell eljárni őstermelőként végzett erdőgazdálkodás esetén a tulajdonviszonyokkal kapcsolatban? Köszönettel: Boros Zsanett

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem meghatározása Kérdés

2002. évben a tulajdonosi közösség tagjai adásvételi szerződés alapján vásároltak meg 3 különböző helyrajzi szám alatt lévő ingatlant. A vevők a fizetési kötelezettségüket határidőben teljesítették. A szerződés szerint az ingatlanok a szerződés aláírását követően kerültek a birtokunkba. A földhivatal mindhárom helyrajzi szám alatt lévő ingatlanra bejegyezte a tulajdonjogot a tulajdoni arányban (osztatlan közös tulajdon). 2012. évben a tulajdonosi közösség tulajdonosainak egyezségével telekalakítás során a tulajdoni arányoknak megfelelően osztották ki és jegyezték be a telkeket. Az eltelt 10 év alatt minden költséget tulajdoni arány szerint osztottak szét. 2015. novemberben értékesítettem az egyik telkemet. A kérdésem, hogy a megszerzés évének tekinthetem-e a 2002. évet, amikor a tulajdonosi közösségben már birtokomban szerepelt az általam kifizetett ingatlan? Köszönettel: Adózóna előfizető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs