23 találat a(z) osztatlan közös tulajdon cimkére

Lakás áfamértéke osztatlan közös tulajdonon Kérdés

2023-tól módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai Cikk

A gazdaságátadás folyamatát szabályozó új törvény mellett január elsejétől törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának, és újabb változások akadályozzák a spekulatív célú ügyleteket a földszerzésben – hívja fel a figyelmet az Agroinform.hu.

Beépítetlen ingatlan vagy telek – áfa Kérdés

Fakitermelés közös erdőben: adózás többlethasználatnál Cikk

Osztatlan közös tulajdonban álló erdő esetén gyakori, hogy a tulajdonostársak között többlethasználati megállapodás jön létre, melynek keretében az egyik tulajdonostársat megbízzák az erdőgazdálkodói feladatok ellátásával.

Elővásárlási jog – sok jogosult: közölni kell vagy sem a vételi ajánlatot? Cikk

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg. Speciális eset, ha az elővásárlásra jogosultak nagyon sokan vannak, ilyenkor ugyanis az eladó nem köteles értesíteni a jogosultakat az eladási szándékról. Probléma azonban itt is adódhat: akár évek múlva is megtámadhatják az adásvételi szerződést, olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal közleményében.

Jogi kérdés: társasház Kérdés

Családi gazdaságok, osztatlan közös tulajdon megszüntetése, földhasználati jog rendezése: itt az agrártárca számvetése Cikk

Mozgalmas évet zárt az Agrárminisztérium a jogalkotás területén, 10 törvényt, 30 kormányrendeletet, 64 miniszteri rendeletet készített elő, illetve hozott meg 2020-ban, miközben 171 kormányhatározat született – vet számot a tárca közleményében, amelyben néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést részletez.

Társasház közös tulajdon bérbeadás számlaadat-szolgáltatás Kérdés

Őstermelő erdőgazdálkodó osztatlan közös tulajdon esetén Kérdés

Megszűnhetnek az osztatlan közös földtulajdonok Cikk

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az erről szóló törvénycsomagot kedden nyújtotta be az Agrárminisztérium az Országgyűlésnek – mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Társasház közös tulajdon használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 18 lakásos társasház, ahol az udavaron 5 gépkocsi-beállási lehetőség van. Ez a terület osztatlan közös tulajdon. Az egyik tulajdonos, vállalkozás, kizárólagosan szeretne használni egy beállót, ezért használati díjat is hajlandó fizetni. A kérdés az, hogy ez adóköteles bevétel-e a társasház részére. Amennyiben igen, akkor a vállalkozásnak kell megfizetni a 15 százalék szja-t közvetlenül a NAV felé? Köszönettel!

Társasházi tulajdonon kertfelújítás Kérdés

Egy gazdasági társaságnak társasház-közösségi tulajdonban van a helyisége, ahol a tevékenységet végzi (gyógyszertár). Az alapító okirat szerint egy helyrajzi szám alatt található a gyógyszertár, lakóház és udvar. A telekingatlan osztatlan közös tulajdonban van. A gyógyszertárhoz 60/100-ad, a lakóházhoz 40/100-ad eszmei hányad tartozik. A társaság kertfelújítást hajtott végre az ingatlanon. Miként számolható el az összeg, milyen arányban, az áfatartalom levonható-e? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

Megszüntetnék az osztatlan közös földtulajdonokat Cikk

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), a kormány döntésének értelmében júliustól ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik. Az önálló földügyi központ egyik legfontosabb feladata az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetéséhez szükséges intézkedések koordinálása lesz.

Adófizetés osztatlan közös ingatlanra köttött használati szerződés alapján Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannál kötött használati szerződés szerint fizetett díj után kell-e adót fizetni, s kinek a kötelessége ez?

Illetékkötelezettség, B400 adatlap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tulajdonjog-fenntartásos adásvétellel 1530/10 000 tulajdoni hányadú ingatlant vásárol, ami jelenleg egy osztatlan közös tulajdonú telket képvisel. Az osztatlan közös tulajdonú telken 11 lakásos társasház fog épülni, amelyből vállalkozásunk tulajdonát két lakás és három garázs fogja majd képviselni. A tulajdoni lapon a – társasház átadásakor, ami előreláthatólag 2019. 09. hó – kerül majd bejegyzésre az 1/1 tulajdoni hányad, ill. ekkor kerülnek majd megnyitásra a külön tulajdonú ingatlanok tulajdoni lapjai is mint albetétek. Kérdés: a B400 adatlapot miként töltsük ki? Mikor kell benyújtani a NAV felé? Az adásvételi szerződés aláírását követően vagy a társasház felépülését követően? A kérdés lényege abban áll, hogy amennyiben az adásvételi szerződés benyújtásával egyidejűleg kell benyújtani, úgy csak az osztatlan közös tulajdoni hányad szerepelhet a B400 nyomtatványban, mellyel nem érvényesíthető a lakások kapcsán érvényesíthető illetékkedvezmény (például: egyik lakás értéke kevesebb, mint 30 millió forint és új építésű). Köszönettel: Égei Emese

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink