16 találat a(z) osztalékalap cimkére

Vállalkozói osztalékalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban az szja-törvény 49/C § (6) bekezdésének a) pontja alapján a vállalkozói osztalékalapot csökkentettem a 2018. adóévben beszerzett és üzembe helyezett, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök nettó értékével. Kérdésem az lenne, hogy ehhez a későbbi adóévekben kapcsolódik-e bármiféle adóalap-növelési kötelezettség, vagy ez egy végleges adóalap-csökkentési lehetőség, kedvezmény (az eszköz értékcsökkenési leírásának további folytatása mellett)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Kisvállalkozói adókedvezmény és fejlesztési tartalék Kérdés

Üdvözlöm! Egyéni vállalkozó 2019-ben fejlesztési tartalékot oldott fel egy vadonatúj termelőgépre, amit üzembe is helyezett 2019. évben. A teljes beszerzési ár el lett számolva fejlesztési tartalék feloldásra. Ugyanerre a gépre kisvállalkozói kedvezmény címen csökkenthetem a bevételt? Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele esetén, osztalékalapot kell-e növeljek 2019. évben szja-bevallás 13-05 lap 91 sor? Osztalékadó-alap csökkentésre lesz lehetőségem, ha a fejlesztési tartalék feloldása miatt a nettó érték nulla? Tisztelettel várom a válaszukat.

Tárgyi eszköz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019-ben értékesítette a 2018-ban vásárolt tehergépkocsiját. A bevétele természetesen adóköteles lesz, de kérdésem, hogy az értékcsökkenés, hogy történik. 1. Csak a 2019-es évit lehet figyelembe venni? 2. A még hátramaradt 4 évnyi értékcsökkenés elszámolható most egyben? A 2018-as bevallásában a tehergépkocsi nettó értékével csökkentette az osztalékalapját (szja bevallás 97.sor), most az értékesítés miatt vissza kell-e növelni az osztalékalapot? Köszönettel!

Egyéni vállalkozó, osztalékalap meghatározása. Kérdés

Tisztelt Cím! Egy egyéni vállalkozó adó- és osztalékalapjának meghatározásában kérném a segítségüket. Adott egy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozás, 2018-ban vásárolt és üzembe helyezett egy új traktort 12,5 millió forintért, korábban még nem volt üzembe helyezve a traktor. Az adózás előtti eredménye 10 millió forint, kisvállalkozói kedvezményt érvényesítünk, ami 7 millió forint (max. 70%) így a fizetendő 9% adó 270 ezer forint. A vállalkozói osztalékalap 9 730 ezer Ft. Az szja-törvény 49. § C pontja alapján csökkenthetjük-e az osztalékalapot is? Ha csökkenthetjük, szükséges-e a következő években ezzel az összeggel visszanövelni az osztalékalapot? Ha kisvállalkozói kedvezményt igénybe veszünk, az osztalékalapot növelni kell-e ugyanazzal az összeggel 2018. évben? Ha kisvállalkozói adókedvezményt nem veszünk igénybe, az osztalékalapot csökkenthetjük-e? Szükséges-e adóalap növelés? Nem egyértelmű számomra, milyen esetben tudjuk az osztalékalapot csökkenteni, és szükséges-e korrigálni? Köszönöm,

Egyéni vállalkozó 2018. évi jövedelme utáni eho vagy szocho? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás esetén (szakképzettséget igényel a főtevékenység) 2018. évben valószínűsíthető, hogy az adózás előtti eredménye 5 millió forint lesz. Ebből a vállalkozói adó 9 százalék, az szja 15 százalék, és ehót vagy szochót kell az osztalékadó-alap után fizetni, amit természetesen 2019-ben kell majd utalni 05. 20-áig? Válaszukat előre is köszönöm: Varga Mónika

Költség, támogatás, bevallás 2019-től az egyéni vállalkozóknál Cikk

A Magyar Közlöny 2018. évi 117. számában jelent meg az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény, mely az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemélyek adózását is érinti.

Egyéni vállalkozó – osztalékalap növelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretném válaszát kérni: egyéni vállalkozó 2016-ban 15 millió forintért vásárolt járművet. A negyedik negyedévre elszámolt 750 ezer forint értékcsökkenést, így 2016. évi adóbevallásában, adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételként (97. sor ) 14 250 000 forintot tüntetett fel. Kérdésem: 2017. évi bevallásában növelő tételként (91. sor) a 2017. évben értékcsökkenésként elszámolt 3 000 000 forintot kell feltüntetnie, és évente növelni, amíg értékcsökkenés van, vagy pedig a teljes 14 500 000 forintot kell figyelembe venni? Köszönettel: Vera

Egyéni vállalkozó – osztalékalap utáni eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szeptembertől szünetelteti a tevékenységét. Úgy dönt, hogy az osztalékalap utáni szja-t és ehót is befizeti még az idei évben. A következő adóévben várhatóan folytatni fogja majd a vállalkozási tevékenységét. Ilyenkor elszámolható költségként az idei évben befizetett eho? Köszönöm válaszukat!

Osztalékalapot képező nyereség Kérdés

A szóban forgó kft. elad egy ipari területet 2016-ban. Az adásvételi szerződésben az szerepel, hogy „Az eladó az utolsó vételárrészlet ügyvédi letéti számlán történő jóváírását igazoló letéti igazolás ellenében külön nyilatkozattal feltétlenül és visszavonhatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a vevő tulajdonjoga az 1. pontban megjelölt ingatlanokra vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartásba – vétel jogcímén, 1/2-1/2 arányban – bejegyzésre kerüljön. Mindaddig az ingatlanok az eladó kizárólagos tulajdonában maradnak.” Eddig még nem történt meg az utolsó vételárrész jóváírása. Részpénzügyi teljesítés 2017-ben történt. Kérdés: realizálódik a kft.-ben 2016-ban, olyan nyereség ezáltal, mely osztalékalapot képezhet?

Így kell meghatározni a vállalkozói osztalékalapot Cikk

Hogyan határozandó meg az egyéni vállalkozó osztalékalapja, ha a vállalkozás céljaira szolgáló gép költsége az előző évben keletkezett, de az üzembe helyezésre csak a következő évben kerül sor? – kérdezte egyik olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Vállalkozói osztalékalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó osztalékalapjának meghatározásában szeretnénk segítséget kérni. A vállalkozó 2016 decemberében 10 millió forintért megvásárolt egy új gépet, melyet 2017 januárjában tudott csak üzembe helyezni. A gép kizárólag vállalkozási célokat szolgál. A gép beruházásával a 2015-ös évben képzett 2 millió forint fejlesztési tartalékot felhasználja. (A gépre évi 20%-os értékcsökkenést számol el.) Kérdésünk, hogy e beruházásra tekintettel hogyan alakul a vállalkozói osztalékalap 2016-ban és 2017-ben? Köszönjük!

Tárgyi eszköz és vállalkozói szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó osztalékalapjával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Az osztalékalapból levonható a kizárólag üzleti célt szolgáló, 2016-ban értékcsökkenési leírás alá vont tárgyi eszköz nettó értéke. Ez eddig világos. Azonban a következő évben elszámolom az eszközre az értékcsökkenési leírást, amit levonok a jövedelem megállapításánál. Ami egyébként szintén levonásra kerül az osztalékalapból is. A kérdésem az, hogy figyelembe vehetem-e a már előző évben az osztalékalapból levont tárgyi eszköz értékcsökkenési leírását vagy nem, illetve kell-e korrigálnom az adóalapot valahol? Mert így eléggé úgy tűnik, mintha duplán számolnám el a tárgyi eszközt értékét. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tavaszi Zsolt

Eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó adott évben (2016) az osztalékalap után megfizette az eho-t az előző évre (2015. évre vonatkozó bevallással egyidejűleg) és az aktuális évre (2016) vonatkozóan is előre (2016 végén). A 2017-es bevallásban mindkét ehobefizetést elszámolhatja költségként?

Egyéni vállalkozó osztalékalap-növelő tétele Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozónál korábbi évben (2014-ben) és 2015-ben is a tárgyévekben üzembe helyezett tárgyi eszközök nettó értékét az osztalékalapnál csökkentő tételként figyelembe vettük. A tárgyi eszközöket kizárólag a tevékenységhez használja, nem akar megszűnni egyéni vállalkozóként és nem akarja eladni, ingyen átadni sem a tárgyi eszközt. Kell-e a későbbiek során ezeket a csökkentéseket a növelő tételek között figyelembe venni? Az szja 49/C § 2. d pontját hogyan kell értelmezni? Köszönöm a válaszukat.

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozói jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozói jövedelmét csökkenti adóalap-kedvezményekkel, az így megkapott osztalékalap után fizeti az osztalékadót és az ehót. Kérdésem, hogy az adók megfizetése után a vállalkozó kiveheti-e, felhasználhatja-e magáncélra az adózás utáni jövedelmét, vagy csak az osztalékalapot? Azért merült fel bennem a kérdés, mert nemrég jövedelemigazolást kértem ki egyéni vállalkozóra az adóhivataltól, és az adott évi jövedelemként a vállalkozói kivéten túl az osztalékalap szerepelt csak... Előre is köszönöm. Ü. Horváth Veronika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close