17 találat a(z) orvosi ellátás cimkére

Orvosi ellátások elszámolása Kérdés

Óriási összegek landolnak a magánorvosoknál és a patikákban Cikk

A magyarok közel harmada járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, ők tavaly átlagosan 137 ezer forintot hagytak ott. Tavaly átlagosan 74 ezer forintot ment el gyógyszerekre – derül ki az UNION Biztosító megbízásából az NRC által 1200 fő megkérdezésével elvégzett reprezentatív kutatásból.

Tisztességes nyugdíjért tüntettek a szlovén nyugdíjasok Cikk

Többezer nyugdíjas gyűlt össze szerdán Ljubljana főterén, hogy tisztességes nyugdíjért és elérhető orvosi ellátásért tüntessen – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTVS), amely élőben is közvetítette a demonstrációt.

Így kaphat támogatást az ellátásra utazó beteg 2022-től Cikk

Ha a beteg tb-támogatottan veszi igénybe többek között az orvosi, ápolási, gyógyászati ellátást, akkor távolsági utazásához adott esetben támogatást kaphat a kormányhivatal egészségbiztosítási szervétől. Erre a támogatásra nem csak az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő beteg, hanem akár annak kísérője is igényt tarthat. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, hogy a fenti utazási költségtérítésben milyen kedvező változások lesznek 2022. január 1-jétől.

Válaszol a NAV: meddig jár ingyenes orvosi ellátás a tanulmányok befejezése után? Cikk

Az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány érvényességéhez igazodik – szögezi le az adóhatóság. A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt.

Biztosítási jogviszony külföldi tartozkodás esetén Kérdés

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések Kérdés

Legyen óvatos! Az utasbiztosítás a járvány óta még fontosabb Cikk

Enyhültek a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások, azonban a koronavírus okozta bizonytalanság korántsem múlt el, a járványügyi helyzet országról országra gyorsan változhat, ezért a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk milyen védelmet nyújt – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán az MTI-vel.

Hiába van tajszáma, fizetnie kell az orvosi ellátásért – ilyenkor Cikk

A társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatók 2007 áprilisától kötelesek ellenőrizni a betegek jogosultságát. A jogosultság-ellenőrzés következtében, illetve egyes egészségügyi szolgáltatásoknál előfordul, hogy az ellátás csak akkor nyújtható, ha annak árát az ellátott személy kifizeti. Írásunkban a jogosultság-ellenőrzésről és az egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekről adunk tájékoztatást.

Megtagadható-e az orvosi ellátás, ha a beteg nem biztosított? Cikk

A múlt héten több médiumban is megjelent a hír, mely szerint a sziámi ikrek édesanyja ugyan próbálkozott, hogy terhessége alatt orvosi ellátást kapjon, de arra tekintettel, hogy nem volt társadalombiztosítása, megtagadták az ellátását. Az eset kapcsán kérdésként merült fel, hogy jogos volt-e az ellátás, illetve jelen esetben a terhesgondozás megtagadása.

Ügyvezetők jogállása Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi kérdésekre kérem állásfoglalásukat: A hatályos jogszabályok alapján a bt. kültag milyen esetekben lehet ügyvezető? Egyedüli bt-beltag szülési szabadság, illetve gyermekgondozás miatt fizetés nélküli szabadságon van. Csak ügyvezetőként van bejelentve munkaviszonyban. Van-e arra lehetősége, hogy az ügyvezetést, képviseletet meghatalmazással átadja a könyvelőnek, vagy az alkalmazottnak vagy egy családtagjának, aki nem tagja a bt.-nek vagy a bt. kültagjának? A bt. egyedüli beltagjának vagy egyszemélyes kft. tagjának a társasági szerződésben kötelező-e nyilatkoznia arról, hogy a társaság ügyvezetését megbízásban vagy munkaviszonyban látja el? Amennyiben nem nyilatkozik, van-e arra lehetősége, hogy saját hatáskörben döntsön arról, hogy az ügyvezetést milyen jogviszonyban látja el? Magyarországon biztosítotti jogviszonnyal rendelkező nő és gyermeke igénybe veheti-e az orvosi ellátás Németországban a férj családi biztosítása révén, amennyiben a kismama tartósan csed, gyed folyósítás alatt Németországban tartózkodik, de a biztosítási jogviszonya továbbra is Magyarországon áll fenn? Kérem, hogy az EU kártyával igénybevehető sürgősségi ellátáson kívüli orvosi ellátásra vonatkozóan válaszoljanak

Alkalmi és idénymunka: amikor teljes összegű járulékot kell fizetni Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás kétségtelenül nagyon kedvező közteher-fizetési lehetőség, ami ugyanakkor a munkavállaló számára csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra ad jogosultságot, és még egészségügyi szolgáltatást sem biztosít.

Félreértések a tb-ellátásokról szóló megállapodások körül Cikk

Bár évek óta nem módosultak érdemben a kötelező társadalombiztosítási rendszeren belüli öngondoskodást szolgáló megállapodásokra vonatkozó szabályok (1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 34-35. paragrafusai, illetve a törvény végrehajtását segítő 195/1997. kormányrendelet (Tbj. R) 8-8/A paragrafusai), ennek ellenére nem egy téves információ él a köztudatban a jogintézménnyel kapcsolatban. A következőkben ezek közül szeretnénk néhányat eloszlatni, s kitérünk a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó megállapodás részleteire is.

Orvosi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás ügyvezető igazgatója bőrgyógyászati szolgáltatást vett igénybe. Kérdésem, hogy a szolgáltatásról kiállított számla elszámolható-e a vállalkozás költségei, ráfordításai között, illetve van-e valamilyen adóvonzata? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Külföldre megy dolgozni? El ne felejtse ezt, sok pénzébe kerülhet! Cikk

Sokan azok közül, akik külföldre mennek dolgozni, a számos intézkedés közepette vagy megfeledkeznek róla, vagy nem is tudják, hogy a külföldi keresőtevékenységet be kell jelenteni az egészségbiztosítónak. Milyen esetben, hol, és miért kell ezt a kötelezettséget teljesíteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfa rendezetlen tétel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3