286 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Készpénzfizetési számla jelentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném Önöktől megkérdezni, hogy ha egy online pénztárgéppel rendelkező vállalkozó készpénzfizetési számlát ad ki, és ezt beüti a pénztárgépbe, az mennyire nagy hiba? Bünteti-e a NAV, ha nem jelentem külön tételesen ezeket a számlákat az erre kijelölt formanyomtatványon? Válaszát köszönöm. Tóthpál Gábor

Romkocsmáztak az adóellenőrök Cikk

Nagyszabású összehangolt ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fővárosban. Az elmúlt hét végén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg egy időben a revizorok, és egy-egy helyszínre háromszor is visszatértek.

Pb-gázpalack értékesítése Kérdés

Most alakult kft. kizárólag palackos gázt kíván forgalmazni. Az értékesítést gépjárműről (falvakat folyamatosan járva) végezné. Kérdésem, hogy milyen formában tehet eleget kötelezettségének, elegendő-e a kézzel írt nyugta-, illetve számlatömb használata, vagy online pénztárgépet kell használnia? A propán-bután palackok gépjárműről történő értékesítése mozgóbolti értékesítésnek minősül-e?

Online pénztárgépek: jön a véghatáridő! Itt vannak a kivételek Cikk

Az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgéppel kapcsolatos NGM rendeletek módosításáról szóló 24/2014. (VII. 31.) NGM rendelet véghatáridőt határozott meg az online pénztárgépek bevezetésére – figyelmeztet közleményében a NAV.

Pénztár üzemeltetése Kérdés

A bt. eddig csak a székhelyén üzemeltetett pénztárat, bevételeiről minden esetben számlát állított ki. Most üzembe helyezett a telephelyén egy online pénztárgépet, így két pénztárat kell üzemeltetnie és könyvelnie?

Online pénztárgép használat Kérdés

Kereskedelmi üzleteinkben a készpénzes számlákat is beütjük a pénztár-gépekbe. A NAV 04. 09-én leírta, hogy „ugyanarról az ügyletről számla és nyugta egyidejű kibocsátása nem merül fel”, de nem kifogásolható a beütés. Egyik üzletünknek alig van lakossági vevője. Mivel bárki bemehet vásárolni, van pénztárgépe. Túrajáratokban is kiszállít, előre kiállított számlákkal együtt. A készpénzes számlák ellenértékét munkatársunk átveszi, a vevőnél maradó példányon igazolja a pénz átvételét. A túrából visszaérve elszámol a pénzzel és a készpénzes számlák értékét egyesével beütik a pénztárgépbe. A NAV 06. 05-ei állásfoglalása szerint nem kell készítenünk PTGSZLAA adatszolgáltatást, mivel nem nyugtaadás helyett adunk számlát (minden vevő adóalany). A „vagy számla, vagy nyugta” alapján a vevőnek elég a készpénzes számlát átadni és igazolni a pénz átvételét. Mivel nem kifogásolják az ellenérték pénztárgépes rögzítését, a pénztárgép-szalagról (és nem vevőnként) könyveljük a készpénzes bevételt. Az online pénztárgép azonban „láthatóvá teszi” a beütések egyenlőtlen eloszlását, ami valószínűsíti az ellenőrzést. A pénz átvételekor (a munkatárs telefonja alapján) megtörténhetne a beütés, de a pénz ekkor még nincs az üzletben. A fentiek alapján „védhető-e” a kialakított gyakorlatunk, vagy ha nem, akkor min kell változtatnunk?

NAV-hoz bekötött pénztárgép naplója Kérdés

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy milyen bizonylatoknak kell lenni az üzletben az új pénztárgéphez. Ugyanis olvastam egy cikket, hogy a NAV ellenőrzéseket végzett, és szinte mindenkit megbírságolt valamilyen ürüggyel. Például, hogy nem volt a pénztárgépnapló naprakész, stb. Tehát szeretném tudni, mi az, amit követelhet a NAV, és minek kell lennie a pénztárgép mellett? Köszönöm a segítséget.

Balatoni kereskedők ellenőrzése: sok a szabálytalanság Cikk

Az adóhatóság a dél-balatoni kereskedők ötödénél talált szabálytalanságokat a pénztárgépek működtetésénél.

Pénztárgépesek: ilyen szabálytalanságokra ugrik a NAV Cikk

Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett az online pénztárgépekre vonatkozóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az esetek 12 százalékában (háromezernél) talált valamilyen hiányosságot és 260 millió forint bírságot szabott ki - közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság.

Saját zsebre dolgoztak, a pénztárgép buktatta le a pultosokat Cikk

Munkaadójukat megkárosító pultosokat buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai, akik a söröző online pénztárgépének adatai alapján leplezték le a csalókat. A vállalkozó megdöbbenve szembesült a ténnyel, hogy alkalmazottai saját zsebükre dolgoznak.

Számla, nyugta: ez van az új rendeletben Cikk

Július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló rendelet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményt adott ki a jogszabály értelmezéséről.

Téves összeget ütött be a pénztárgépbe? Így kell helyesbíteni Cikk

Téves összeget ütött be az eladó a pénztárgépbe, a vevő magával vitte a nyugtát, hogyan módosítható a pénztárgép napi bevételének összege? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Téves beütés pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Adózóna! Online pénztárgépbe téves beütés történt, viszont a téves beütést igazoló nyugta elveszett (az eladó nem vette észre a téves beütés összegét, a vevő a nyugtát elvitte). Mivel online pénztárgépről van szó, kontrollszalag hiányában a pontos összeg sem kereshető vissza. (Talán pénztárgép-szervizben visszakereshetők a napi beütések, így a nagy összegű téves beütés összege megtalálható.) Kérdésem: módosítható-e ez alapján majd a pénztárgép napi bevételének összege?

Pénztárgép – adatszolgáltatási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon érdekes a következő helyzet. Egy vállalkozásnál 2013. évben a régi pénztárgép fekete dobozza betelt. Új pénztárgépet nem vásárolt, mert hogy majd az előírásnak megfelelő gépet fog beszerezni. Így elkezdte a számlákat meg a nyugtákat kiállítani értékesítéskor. A pénztárgépre az előlegbefizetés megtörtént 2013.11. hónapban. Sajnos ez a vállalkozás is beleesett abba a helyzetben, hogy nincs sem előleg, sem pénztárgép a mai napig. Igazából a pénztárgép nagyon kellene, de a vállalkozó azt a választ kapta, hogy nincs az a gép, amelyre az előleg be volt fizetve. Kérdésem az lenne, hogy így terheli-e adatszolgáltatás a vállalkozást? Ha kell, mikortól? Köszönöm a választ.

Online pénztárgépünk nem működik Kérdés

A körülbelül 2 hete üzembe helyezett online pénztárgépünk meghibásodott (nem nyomtat nyugtát). Mi ilyenkor a teendő a NAV felé, pénztárgépnapló..? Garanciális javításra visszaküldjük, addig kézi nyugta, ha nincs cseregép, de a mobiladat díját fizetni kell. Mire kellene még ügyelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kéményellenőrzés költsége

Nagy Norbert

adószakértő

Osztrák biztosítás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs