36 találat a(z) ombudsman cimkére

Munka törvénykönyve: várandós munkavállalók miatt fordult az Ab-hez az ombudsman Cikk

Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos az új Munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a várandós munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről, hogy később jogosult legyen a felmondással szembeni védelemre. Szabó Máté ezért az Alkotmánybírósághoz fordult felülvizsgálatért.

Ombudsman: az illetéktörvény visszamenőleges módosítása sérti a jogbiztonságot Cikk

Az ombudsman szerint az illetéktörvény év elejétől hatályos módosítása visszamenőlegesen állapít meg kötelezettséget, ami sérti a jogbiztonságot. Szabó Máté a nemzetgazdasági miniszterhez fordult a törvényrészlet hatályon kívül helyezése érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Megsemmisíttetné az adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdését az ombudsman Cikk

Az adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdésének megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté véleménye szerint a kifogásolt bekezdés sérti az alaptörvényben rögzített tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot, és nem felel meg a jogbiztonság követelményének.

Szabó Máté: a kórházban ápolt gyermek után is járjon táppénz Cikk

Az alapvető jogok biztosa szerint a kórházban ápolt gyermek után is járnia kellene a gyermekápolási táppénznek, illetve amennyiben szükséges és társadalmi igény van rá, indokolt lehet az ezzel kapcsolatos egészségbiztosítási jogszabályok módosítása is.

Megszüntetnék a családi pótlék visszamenőleges folyósításá: az ombudsman nem ért egyet Cikk

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa nem ért egyet a szociális és a gyermekvédelmi törvényeknek azzal a tervezett módosításával, amelynek értelmében egyes esetekben megszűnne a családi pótlék visszamenőleges folyósításának lehetősége, az ombudsman ezért az előterjesztés átdolgozását kéri.

Az APEH "sikamlós" ügyei Cikk

„Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy , de sikamlós problémákat „– többen így foglalták össze Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a véleményét egy csütörtöki háttérbeszélgetést követően. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerint néhány ügyből nem lehet általánosítani.

Ingatlanadó: az ombudsman üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát Cikk

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa üdvözli az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét - közölte az ombudsman hivatala.

A pozitív adóslista korlátozza az állampolgárok jogait Cikk

A teljes körű adósnyilvántartás kialakítása szükségtelenül, aránytalanul, elsősorban üzleti érdekeknek engedve korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot - közölte álláspontját Jóri András adatvédelmi biztos.

Ingatlanadó: ami a legnagyobb vihart kavarta Cikk

Az ingatlanadóval (vagyonadó törvény része) kapcsolatos rendelkezések legnagyobb vihart kavart része a törvény melléklete alapján meghatározható úgynevezett korrekciós tényezőkkel számított érték. Súlyos kifogásként merült fel vele szemben, hogy az elnagyolt értékei távol vannak a valódi forgalmi értéktől. Ez így is van. De ez nem jelent semmilyen problémát, ugyanis a számított érték egyetlen szerepe, hogy „kiugrassza a nyulat a bokorból”.

Alkotmánybíróságon támadta meg a vagyonadót az ombudsman Cikk

Alkotmányellenes az ombudsman szerint a vagyonadó; Szabó Máté a többi között a törvénynek az adóalap számítására, bevallására, illetve a nagycsaládosokra vonatkozó szabályait támadta meg az Alkotmánybíróság előtt - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Vagyonosodási vizsgálatok: felesleges az Alkotmánybírósághoz fordulni Cikk

Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult a vagyonosodási viszgálatok szabályozásának felülvizsgálata érdekében. Szerzőnk cikkéből azonban megtudhatja, nem a jogszabályokkal, hanem azok értelmezésével van baj. Kinek, mikor, mit kell bizonyítania és hol követ el hibát adóhatóság és adózó?

Vagyonvizsgálatok: az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult Cikk

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybíróságnál indítványozta, állapítsa meg, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi alapja ellentétes a jogállamiság elvével, az abból fakadó jogbiztonság, valamint a tisztességes eljárás követelményével, és a jogorvoslathoz való joggal.

Ombudsman az adómentesség igazolásáról Cikk

Szabó Máté ombudsman szerint a jogszabályokban biztosított adómentesség nem tehető függővé olyan tények - mint például az adózó életkora - rendszeres bejelentésétől, amelyekről az adóhatóságnak egyébként is tudomása van. Az ombudsman a szerencsi önkormányzat adóhatóságának eljárását vizsgálva állapította ezt meg.

Ombudsman: hamisításra csábít az utazási kedvezmény utalványa Cikk

Az állami alkalmazottak kedvezményes utazásra jogosító utalványa hamisítható, ami a jogbiztonság sérelmének veszélyét hordozza – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Ombudsman a vagyonosodási vizsgálatokról: az APEH nem vizsgálhatná a kiadásokat Cikk

Nincs megfelelő törvényi felhatalmazása az adóhatóságnak arra, hogy az adóalanyok jövedelmei mellett a kiadásaikat is vizsgálja. Az adóhatóság nem tájékoztat megfelelően, mennyi ideig kell megőrizni az adózással kapcsolatos iratokat. A vagyonosodási vizsgálatok bizonyítási eljárásában több esetben is sérülhet a jogbiztonság követelménye - mondja Szabó Máté országgyűlési biztos.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata-mentesség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close