hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átvizsgálta a végrehajtás rendszerét az ombudsman - módosítárt kér

  • MTI

A tisztességes eljáráshoz és a tulajdonhoz való jogot, valamint a jogbiztonság követelményét is sértő jogszabályi hiányosságokat mutatott ki az ombudsman a végrehajtás rendszerének átfogó vizsgálatakor - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté ombudsman megállapításai szerint törvényben kell meghatározni a végrehajtás egyes eljárásainak határidejét, lehetővé kell tenni, hogy reális forgalmi értéken becsüljék meg az ingatlanok értékét, valamint kapcsolatnak kell lennie a végrehajtás hatékonysága és a végrehajtók javadalmazása között. 

Az ombudsman közleményében jelezte, hogy többször és hiába kérte a végrehajtás jogszabályi feltételeinek módosítását a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, ezért most két újabb jelentésben javasolt változtatásokat.
   
A megállapítások szerint nincs szabályozva a végrehajtás egyes eljárásainak határideje, de az sem, hogy a végrehajtónak időben kell értesülnie a felszámolási eljárás megindulásáról. Az alapjogi biztos többször felkérte a minisztert, hogy módosítsa a végrehajtói díjrendeletet, ez azonban még nem történt meg.
   
Szabó Máté jelezte: nincs jogszabályban rendezve, hogy a végrehajtónak mennyi időn belül kell kiutalnia a végrehajtást kérőt megillető, behajtott pénzösszeget. Probléma forrása, hogy a letéti számlán lévő pénzösszeg után járó kamat a végrehajtót illeti meg, és nem a végrehajtást kérőt, akinek az érdekében eljár.
   
A gépjármű-foglalás menetének gyorsításával akadályozzák meg, hogy az adós a lefoglalás előtt értékesítse a gépjárművet - javasolja az ombudsman. A biztos problémákat lát abban is, hogy nincs egyértelműen szabályozva az ingatlan elektronikus árverési értékesítése során az ingatlan megtekintése.
   
Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakóingatlanokkal kapcsolatos végrehajtás során fokozottabban kellene figyelembe venni a gyermekek érdekeit - zárul a közlemény.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close