52 találat a(z) nyugdíjas ügyvezető cimkére

Nyugdíjas tulajdonos tag: tévhitek az egészségügyi szolgáltatási járulékról Cikk

A kérdéseket témájuk szerint csoportosítva jól kirajzolódnak olyan „örökzöld” területek, amelyek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a jogalkalmazók egy részének. E körbe tartozik a nyugdíjas tulajdonos tag egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége is, ami – noha a jogszabályok által rendezett – gyakran problémaként vetődik fel.

Külföldi nyugdíjas ügyvezető járuléka Kérdés

Bt. ügyvezetője olasz állampolgár, öregségi nyugdíjas. Az ügyvezetőnek nincs és nem is volt Magyarországon állandó vagy ideiglenes lakóhelye. A bt.-ből bért, jutattást nem vesz fel. A társaság gyakorlatilag nem működik, bevétele a meglévő készletek kiárusításából származott 2017-2018. évben. Kérdésem: kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni ezen nyugdíjas ügyvezető után?

Nyugdíj mellett ügyvezetés Kérdés

Kérem segítségüket! Elértem a 40 éves munkaviszonyt, nyugdíjba szeretnék menni. A munkáltatónál a munkaviszonyomat nem kívánom megszüntetni, tovább dolgoznék, munkabéremet csak szja terhelné. Ugyanakkor van egy gazdasági társaság, amelynek tagja és ügyvezetője vagyok. Valamilyen fizetési kötelezettségem keletkezik itt? Köszönettel: Gabriella

Kft. nyugdíjas ügyvezetője munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági szerződésben az szerepel, hogy az ügyvezetést megbízásban látom el. Mivel nyugdíjas vagyok 10 éve, 2019. január 1-jétől csináltunk egy munkaszerződést, hogy az ügyvezetést és a könyvelési feladatokat munkaviszonyban látom el. Most a társasági szerződésemben írassam át, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látom el? Attól tartok, nehogy kevés legyen a munkaszerződés, ha nem iratom át a társasági szerződést. Válaszukat köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető munkabére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonos-ügyvezetője eddig csak minimálbért vett ki a társaságból, osztalékot sem vett fel soha. Idén a státusza nyugdíjasra változott, így a nyugdíjasokra vonatkozó kedvezőbb adó- és járulékfizetési kötelezettségekre tekintettel munkaviszonyban, havi munkabért venne fel. Eltekintve az ezzel járó adminisztrációtól (taggyűlési jegyzőkönyv stb.), amit már több kérdésben is taglaltak, van-e valamilyen határa a havi munkabérnek, amit megállapíthatunk részére? Jogszabályban előírt konkrét korlát tudomásom szerint nincs, de a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megfelel, ha az eddigiekkel ellentétben sokszoros, akár havi több millió forintos munkabért kezd el felvenni, vagy ez a joggal való visszaélés tilalmába ütközhet? Észszerű határnak nyilvánvalóan a cég éves eredményét tekintenénk, és az ő munkabérét is figyelembe véve a cég nem lenne veszteséges, anyagi fedezet is lenne a bér kifizetésére. Köszönettel.

Nyigdíjas ügyvezető munkaviszonya Kérdés

Betéti társaság nyugdíjas beltagja 2018 .évben személyes közreműködésért tagi jövedelmet vett fel. Az ügyvezetést a társasági szerződés szerint munkaviszonyban látta el. 2019-től lehet olyan munkaszerződést kötni, melyben az orvosi tevékenység és az ügyvezetés is munkaviszonyban látható el. Elég erről egy társasági határozat, vagy a társasági szerződésben kell szabályozni? Egy kft.-tulajdonos nyugdíjas ügyvezető máshol munkaviszonyban volt. A kft.-ből nem vett ki jövedelmet, csak fizette az egészségügyi járulékot. 2019. évben munkaviszonyban látja el a feladatot, például havi 5000 forintért, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy jól értettem-e: Én egy nyugdíjas ügyvezető vagyok, aki személyesen is közreműködik a társaságban. Ha januártól munkaviszony keretében végzem az ügyvezetői feladatokat és ugyanazon szerződés szerint az egyéb feladataimat is, akkor csak 15 százalék szja-t kell fizetni, és a 7500 Ft-ot sem kell a társaságnak fizetnie? Köszönettel: Reiter Tiborné

Nyugdíjas ügyvezető adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas ügyvezető a bt.-ben az ügyvezetői feladatok mellett személyesen is közreműködik (bevételszerző tevékenységet is végez). Eddig fizetésben nem részesült, az eredmény nem tette ezt lehetővé, így az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizette meg havonta. Kérdésem, hogy ha 2019-ben a társasági szerződés módosításával munkaviszonyban végezné a fenti tevékenységeket és fizetést kapna, akkor csak szja-t kellene fizetnie a kifizetett bér után? Előre is köszönöm válaszát!

Nem tag nyugdíjas ügyvezető utáni fizetési kötelezettség 2019-től Kérdés

A nem tag saját jogú öregségi nyugdíjas egy társaság ügyvezetője, amiért díjazást nem kap. Kell-e utána a társaságnak valamit fizetni 2019. január 1-jétől?

Járulékfizetés nem tag, nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben nem tag az a saját jogú nyugdíjas, aki az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban látja el. Ebben az esetben milyen összeg után és mennyi járulékfizetési kötelezettség keletkezik? Ebben az esetben van-e a járulék fizetési kötelezettségnek alsó határa? Ha igen, akkor mekkora ez az összeg? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: GS

Nyugdíjas ügyvezető járulékai Kérdés

Egy kft.-ben a fiammal – ő a kft.-ben főállású munkavállaló – együtt vagyunk 50-50%-ban tulajdonosok és ügyvezetők. Nekem milyen járulékfizetési kötelezettségem van, ha nem veszek fel jövedelmet és személyes közremüködésre sem vagyok kötelezett? A járulékfizetési kötelezettséget megbízási szerződéssel kiválthatom-e, és ha igen, akkor a 08-as bevallásban milyen kódot kell használni? Van-e a megbízási szerződésnek értékhatára, és milyen egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár?

Nyugdíjas ügyvezető munkavállalása Kérdés

Ügyvezetőnk munkaviszonyban volt alkalmazva nyugdíjazásáig, 2017. 08. 02-áig. 2017. 08. 03-ától nyugdíjas, viszont a vállalkozás tehergépkocsiját vezette, korong is van a nevére kiállítva. Az lenne a kérdésem, hogy megbízási szerződéssel elláthatja-e a nyugdíjas ügyvezető a tehergépkocsi vezetését, vagy milyen lehetőség van arra, hogy szükség esetén az ügyvezetői teendői mellett tehergépkocsi vezetését is ellássa?

Nyugdíjas ügyvezető egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: nyugdíjas (öregségi) ügyvezető után, aki megbízási jogviszonyban látja el teendőit 0 forintért, kötelező-e megfizetni a 7110 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot? Nevezett illető nem tulajdonosa a kft.-nek. Válaszát megköszönve tisztelettel maradok!

Egyszerűsített foglalkoztatás tagi jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. nyugdíjas ügyvezetője az ügyvezetői tevékenységet kiegészítő tevékenységet folytató társas tagi jogviszonyban – díjazás nélkül – látja el, akkor ugyanazon cégnél ezzel a jogviszonnyal egyidejűleg lehet egyszerűsített foglalkoztatással egyéb munkakörben foglalkoztatni? A cégben két ügyvezető van, tehát nem ő lenne a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban. Egyéb kérdés: amennyiben nem nyugdíjas lenne, illetve esetleg más jogviszonyban (megbízási, munkaviszony) végezné az ügyvezetést, akkor azzal párhuzamosan lenne akadálya az egyszerűsített foglalkoztatásának? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjas ügyvezető – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több cikk megjelent már a fenti kérdéssel kapcsolatban, most olvastam el Dr. Radics Zsuzsanna és Széles Imre tb-szakértők cikkeit, mely szerint, ha a nyugdíjas ügyvezető nem tag, és a megbízási díja nulla forint, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. És, ha eddig fizette? Hogyan kérjük vissza évekre visszamenőleg? Ha a nyugdíjas ügyvezető tag, akkor értettem, hogy kell fizetni. Köszönöm a segítségüket, várom mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel Szabóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3