42 találat a(z) nyugdíjas ügyvezető cimkére

Nyugdíjas ügyvezető járulékai Kérdés

Egy kft.-ben a fiammal – ő a kft.-ben főállású munkavállaló – együtt vagyunk 50-50%-ban tulajdonosok és ügyvezetők. Nekem milyen járulékfizetési kötelezettségem van, ha nem veszek fel jövedelmet és személyes közremüködésre sem vagyok kötelezett? A járulékfizetési kötelezettséget megbízási szerződéssel kiválthatom-e, és ha igen, akkor a 08-as bevallásban milyen kódot kell használni? Van-e a megbízási szerződésnek értékhatára, és milyen egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár?

Nyugdíjas ügyvezető munkavállalása Kérdés

Ügyvezetőnk munkaviszonyban volt alkalmazva nyugdíjazásáig, 2017. 08. 02-áig. 2017. 08. 03-ától nyugdíjas, viszont a vállalkozás tehergépkocsiját vezette, korong is van a nevére kiállítva. Az lenne a kérdésem, hogy megbízási szerződéssel elláthatja-e a nyugdíjas ügyvezető a tehergépkocsi vezetését, vagy milyen lehetőség van arra, hogy szükség esetén az ügyvezetői teendői mellett tehergépkocsi vezetését is ellássa?

Nyugdíjas ügyvezető egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: nyugdíjas (öregségi) ügyvezető után, aki megbízási jogviszonyban látja el teendőit 0 forintért, kötelező-e megfizetni a 7110 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot? Nevezett illető nem tulajdonosa a kft.-nek. Válaszát megköszönve tisztelettel maradok!

Egyszerűsített foglalkoztatás tagi jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. nyugdíjas ügyvezetője az ügyvezetői tevékenységet kiegészítő tevékenységet folytató társas tagi jogviszonyban – díjazás nélkül – látja el, akkor ugyanazon cégnél ezzel a jogviszonnyal egyidejűleg lehet egyszerűsített foglalkoztatással egyéb munkakörben foglalkoztatni? A cégben két ügyvezető van, tehát nem ő lenne a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban. Egyéb kérdés: amennyiben nem nyugdíjas lenne, illetve esetleg más jogviszonyban (megbízási, munkaviszony) végezné az ügyvezetést, akkor azzal párhuzamosan lenne akadálya az egyszerűsített foglalkoztatásának? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjas ügyvezető – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több cikk megjelent már a fenti kérdéssel kapcsolatban, most olvastam el Dr. Radics Zsuzsanna és Széles Imre tb-szakértők cikkeit, mely szerint, ha a nyugdíjas ügyvezető nem tag, és a megbízási díja nulla forint, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. És, ha eddig fizette? Hogyan kérjük vissza évekre visszamenőleg? Ha a nyugdíjas ügyvezető tag, akkor értettem, hogy kell fizetni. Köszönöm a segítségüket, várom mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel Szabóné

Nyugdíjas ügyvezető béren kívüli juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy két kft.-ben ügyvezető, mindkettőben tag is. Eddig az egyik kft.-ben fizette meg a minimálbér után a járulékokat munkaviszonyosként, cafetériajuttatásban is részesült. Ha a továbbiakban kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóként nulla forintért, vagy a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó díjazásért látja el az ügyvezetői tevékenységet, milyen járulékokat kell fizetnie, és kaphat-e cafetériát?

Katás bt. nyugdíjas ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi ügyben kérném állásfoglalását: – 2015. január 01-jétől működő katás bt. – Bt. beltag, ügyvezető (öregségi nyugdíjas) megbízási szerződéssel (nem vesz fel jövedelmet), nem kata tag, személyesen nem működik közre – Bt. kültag – nem főállású katás 25 ezer forintot fizet maga után. Kérdésem, hogy milyen bejelentési kötelességünk van a 1608 bevallásban és mennyi a járulékfizetés az ügyvezetővel kapcsolatban? Amennyiben 08 bevallást kell beadni mi legyen az alkalmazás kódja (3-4 karakter)? Köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nyugdíjas nő tagi jogviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket, díjazás nélkül. Kérdés: helyesen járunk-e el, ha csak a mindenkori egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetjük, nem fizetünk szociális hozzájárulási adót sem, a 2011. CLV. törvény 455. § 3a) alapján, mivel saját jogú nyugdíjas? 2. Ha mindez jövedelemjuttatással történne (természetesen figyelembe véve a jövedelem korlátot), megfizetnénk a 10 százalék nyugdíjjárulékot, s a szochokötelezettség itt sem lép fel? Köszönöm válaszukat: Benkóné

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként II. Kérdés

Hogyan alakul a járulékfizetés a magánszemély és a kifizető részéről, ha a nyugdíjas ügyvezető a nők 40 éves jogviszonya alapján nyugdíjas, de még nem érte el a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt?

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként Kérdés

Ha a fenti jogcímként veszem ki a pénzt, akkor is fizetek 27 százalékot? Mi legyen a jogcím, hogy ne kelljen a 27 százalékot megfizetni?

Nyugdíjas ügyvezető járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját jogon öregségi nyugdíjas egy társaságban tag és ügyvezető. A társaságból jövedelmet nem vesz ki. Az ügyvezetésért sem kap jövedelmet. A kérdésem az, hogy a kiegészítő tevékenységűek egészségügyi hozzájárulását kell-e utána fizetni a társaságnak? Válaszát előre is köszönöm: Reiter Tiborné

Külföldi kiállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy cég, akinek a találmányát Németországban kiállították. Rendelkezik magyarországi számlákkal is, de Németországban nem voltak hajlandóak számlát adni sem a tankolásról, sem a kiállítási belépőről. Elszámolhatóak-e ezek a költségek? A cég tulajdonosának, aki nyugdíjas ügyvezető, milyen napi bért kell számfejteni (van-e erre vonatkozólag valamilyen összeghatár), és hogyan számfejtsük?

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy nyugdíjas ügyvezető, illetve heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban is álló ügyvezető részére adható-e cafetéria, ha igen, mik ennek a szabályai? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető jelentése 1041-en Kérdés

Kedves Szakértő! Kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője 1952. 07. 13-ai születésű, 2015. 02. 16-ával öregségi nyugdíjas lett. 02.15-ével kijelentettük a 1041-es nyomtatványon, mint főfoglalkozású társas vállalkozót. Kell-e új 1041-esen lejelenteni, hogy nyugdíjas társas vállalkozó, vagy elég csak a 08-as bevalláson szerepeltetni, és fizetni utána az egészségbiztosítási járulékot?

Nyugdíjas ügyvezetők (tulajdonosok is) Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következőkben szeretném a segítségüket kérni: egy cégnek van 3 tulajdonosa, akik ügyvezetők is egyben. Most már mind a három ügyvezető saját jogú nyugdíjas. Eddig heti 40 órában vettek részt a cég tevékenységében természetesen bejelentve a NAV felé. Kérdésem a következő: ki lehet-e jelenteni a munkaviszonyukat, dolgozhatnak-e úgymond csak osztalékért, tehát munkabért vagy egyéb más bérjellegű jövedelmet nem vesznek fel a cégüktől? Vagy érdemes inkább heti néhány órában tovább foglalkoztatni őket? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close