22 találat a(z) nyugdíj megállapítása cimkére

Nyugdíj megállapítása Kérdés

Nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása Kérdés

Nyugdíjmegállapítás: gyermekek utáni kedvezmények, jogosultságok Cikk

A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer számos gyermekneveléshez kötődő kedvezményt, jogosultságot nyújt a biztosítottak részére, mely kedvezményeket, jogosultságokat a biztosítottak, volt biztosítottak a társadalombiztosítási nyugellátás igénybevétele során gyermekeik után közvetlenül, vagy közvetve vehetnek igénybe.

Nők 40: nyugdíj visszamenőleges megállapítása Cikk

Olvasónk 2020 szeptemberében éri el a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges szolgálati időt, utódjának betanítása azonban fél évet vesz igénybe. Kérheti majd visszamenőleg a nyugdíj megállapítását? Milyen feltétele van annak, hogy 2021-ben a 13. havi nyugdíjat megkaphassa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj megállapítása, emelése kivételes méltányosságból Cikk

A nyugdíjtörvény különös méltánylást érdemlő körülmények esetén lehetőséget nyújt öregségi, illetve hozzátartozói nyugellátás megállapítására azoknak, akik nem szerezték meg a szükséges szolgálati időt, továbbá a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, egyszeri segély engedélyezésére is.

Mikorra essen a nyugdíjmegállapítás napja? Cikk

Mikor érdemes benyújtani a nyugdíj megállapítása iránti kérelmet? Közalkalmazottként dolgozó olvasónknak ez okozott fejtörést. A kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Öregségi nyugdíj igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nő ismerősöm betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 1999.07. hónaptól: szociális járadék, rehabilitációs ellátás, majd rokkantsági ellátásban részesült. Évek alatt elért rokkantsági ellátás összege 53 510 ft. Mivel a nyugdíjfolyósítótól nem kapott levelet, hogy átszámolják az éveket (az ellátási évek alatt nem dolgozott! ), vagy a rokkantsági ellátás összegével folytatódik a nyugdíj, így azt szeretném kérdezni, érdemes lenne beadni a nyugdíjkérelmezést? Nem szeretném, ha pórul járna, és kevesebb összeget kapna, mint most. A 2014-es adategyeztetés szerint 22 év 353 napja van. Kereseti adatok: 1988-ban 9029 ft,,1989: 5121, 1994: 155 108, 1995: 205 060, 1996: 245 377, 1997: 285 444, 1998: 140 504., 1999-ben: 43 152 ft volt a leigazolt adóköteles keresete. Kérem szíves segítségét, hogy beadjam az igénylést, vagy kérjük az öregségi nyugdíjkénti folyósítást?

Özvegyi nyugdíj, lemondás a nyugdíjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségem 22 év szolgálati idő szerzése mellett 4 gyermeket nevelt fel. Idén betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt. A nyugdíj megállapítását nem kérte, mivel nagy valószínűséggel az a minimálnyugdíj közelében lenne, és mint saját jogú nyugdíjas, az én (férj) magasabb összegű nyugdíjam alapján megállapítandó, 1 évig járó ideiglenes (60%), és az utána járó végleges (30%) özvegyi nyugdíj, összevonva a saját minimális nyugdíjával, jóval kedvezőtlenebb lenne számára, mint ha a sajátjáról lemondva (meg sem állapíttatva) végig 60 százalékos özvegyi nyugdíjat kapna a halálom után. Kérdésem:helyes ez az gondolkodás, vagy van-e arra mód, hogy sajátjogú nyugdíjas lesz, és az én esetleges halálom után LEMOND A SAJÁT JOGÚ nyugdíjáról, hogy élete végéig megkaphassa a 60 százalékos özvegyi nyugdíjat? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjmegállapítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben 2018. január 1-jétől kéri a munkavállaló az öregségi nyugdíj megállapítását, úgy a 2018. márciusban megjelent valorizációs szorzóval fogják az átlagkeresetet megállapítani? A 2018. január 1-jén történő nyugdíjba vonulási szándék mellett mikor lehet – utólag – beadni a nyugdíjazási kérelmet? Az érdekelne még, hogy az onyf honlapján lévő nyugdíjkalkuláció használatánál a katás vállalkozó részére elismert járulékalapot is ugyanúgy kell figyelembe venni, mintha munkaviszonyból származna? Tehát járuléktalanítani kell, utána szja-t kell levonni az átlagos nettó kereset megállapításához? Lehetséges-e olyan szolgáltatást elérni, ahol az onyf-el már 2013. 12. 31-éig egyeztett kereseti adatok és a követő időszak áttekinthető kereseti adatai mellett számszerűsítik a jogszabályok szerint járó nyugdíj összegét, akár szolgáltatási díj mellett is? Ez megalapozná a megállapított nyugdíj összeg ellenőrzését, és egy esetleges fellebbezéshez szükséges indokok szakszerű felsorolását. Köszönöm a válaszát.

Ez is az öregségi nyugdíj megállapításának fontos feltétele Cikk

A nyugellátásra való jogosultság egyik feltétele, hogy a jogosult ne álljon a Tbj. szerinti, biztosításra kötelező jogviszonyban. Az érintett személy sokszor megfeledkezik arról, hogy főállású munkaviszonya mellett esetleg egyéb, ilyen jogviszonya is fennáll, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra. Mutatjuk, melyek ezek a jogviszonyok.

Nyugdíjnövelés: sokan összetévesztik a két szabályt. Példákkal Cikk

A nyugdíj összegének megállapításánál a szabályok díjazzák a korhatáron túli munkát, de az azonos elnevezésű előírás más akkor, ha a nyugdíj megállapítása mellett dolgozik valaki, és más, ha még nem kérte a nyugdíjat. Ismertetjük a különbséget.

Nyugdíj összegének ismételt megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkben egy jelenleg 67 éves férfi 2008 januárja óta öregségi nyugdíjas dolgozó, illetve egy jelenleg 61 éves nő 2012. november óta a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesülő dolgozó szeretné kérni a nyugdíjának ismételt megállapítását, mivel a fenti időpontok óta folyamatosan rendelkezett/rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Milyen papírokat kell beadni a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz? Milyen nyomtatvánnyal tudom igényelni az ismételt megállapítást? A honlapukon sajnos nem találtam semmit. Kösznöm!

Nyugdíj összegének megállapítása Kérdés

A nyugdíj összegét mennyiben befolyásolja, ha a dolgozó két kft.-ben bejelentett, mindegyik kft.-ben napi 4 órában, a garantált bérminimum felével, vagy egy kft.-ben napi 8 órában, a garantált bérminimum összegével? Tehát a dolgozó jövedelme havonta a garantált bérminimum összege, de ezt két kft.-től kapja, a kft. tulajdonosi köre ugyanaz. Hátrányba kerül-e így a dolgozó a nyugdíj összegének megállapításakor? Köszönöm a választ

Rokkantási ellátásból nyugdíjba Kérdés

2009. december 15-ével lettem rokkantnyugdíjas. 2016. október 12-én betöltöm a 63. életévemet, kérhetem-e új kiszámítását a nyugdíjamnak? 36 év munkaviszonyom van egyéni vállalkozóival együtt. Most már nem vagyok aktív. Köszönettel várom válaszukat.

Jogosultság nyugdíj újbóli megállapítására Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 1954-ben született nő vagyok, 2012. 04. 01-től nyugdíjas ("nők 40 éves kedvezményes nyugdíja"). Egy éve a nyugdíj mellett, részmunkaidős állást vállaltam. Kérdésem: ha betöltöm a 63 év 183 napot, akkor az a közben szerzett szolgálati idő és befizetett járulék után kérhetem-e a nyugdíjam újbóli megállapítását? Köszönöm válaszukat. K. E.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close