15 találat a(z) nyugdíj újraszámítása cimkére

Jól gondolja meg, mikor menne ténylegesen nyugdíjba! Cikk

Az utóbbi időben több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy van-e módja a nyugdíjas személynek – a nyugdíjazását követően teljesített járulékfizetést is figyelembe véve – nyugellátás újbóli megállapítását kérni. Különösen gyakran vetődik fel ez a gondolat a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor azok esetében, akik a korhatár betöltése előtt váltak nyugdíjassá, illetve a nyugdíjazást követően valamilyen okból (kérelemre, kereseti korlát túllépése vagy valamilyen közszolgálati jogviszony létesítése miatt) esetleg szünetelt is a nyugellátásuk folyósítása.

Rokkantsági és a rehabilitációs ellátás átalakítása öregségi nyugdíjjá Cikk

Milyen feltételei vannak annak, hogy a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátást öregségi nyugdíjjá alakítsák? Automatikus-e az átalakítás, vagy kérelmezni kell? Ismertetjük a téma legfontosabb szabályait.

Öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. december 3-án a nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba mentem. Az öregségi nyugdíjkorhatárt 2019. július 18-án töltöm be és szeretném kérni a nyugdíjam újraszámítását. Azóta folyamatosan dolgoztam a saját cégünkben mint nyugdíjas (kiegészítő tevékenységet végző) vállalkozó, majd 2019. 01. 01-jétől jelenleg is, munkaszerződéssel. A társadalombiztosítási egyéni számlán nyilvántartott adatok alapján a 2016. 06. 01. – 2018. 12. 31. (2,5 év) a folyamatos a biztosítási időszak, amely alatt összesen 649 000 Ft nyugdíjjárulékot fizettem be. Kérdésem: kérhetem-e és mikortól a nyugdíjmegállapító szervtől az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, arra hivatkozva, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szereztem? Szolgálati idő-e a fent leírt biztosítási időszak? Köszönettel: Eperjesi Zsuzsanna

Nyugdij újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a nők 40 alapján elmentem nyugdíjba, van-e lehetőség a nyugdíj újra-számoltatására amikor betöltöm a rám irányadó nyugdíjkorhatárt (64,5 év ). Egyáltalán van-e értelme? Köszönettel Szeles Andrásné

Jutalom – nyugdíjalap Kérdés

Márciustól nyugdíjas leszek. Július hónapban visszamenőleg – 0908 önellenőrzéssel – február hónapra jutalmat kapok. Kérhetem a nyugdíjam újraszámítását az utólagos jutalom miatt? Köszönöm.

Külföldi nyugdíj, nyugdíj újraszámítás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát az előző, azonos című kérdésemre! Még lenne kettő kérdésem: 1/ Milyen ellátásra jogosult a kanadai nyugdíjas, kanadai-magyar állampolgár a egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével, alapellátásra vagy teljes (kórházi, műtét stb) ellátásra? Ha csak alapellátásra, miképpen biztosíthatja magát a teljes ellátásra? 2/ Az előző kérdésem harmadik pontja nem volt egyértelmű. A normál (nem korhatár előtti ellátás utáni) öregségi nyugdíjigénylésre vonatkozóan kérdeztem az egy hónappal korábbi kérelembenyújtás lehetőségét. Válaszát megköszönve, üdvözlettel: G.

NAV revízió-megállapítás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A volt cégemnél a 2011. évet ellenőrizte a NAV és a gépkocsi-költségtérítéseket bérré nyilvánította, ezért megbírságolta a céget. Az a kérdésem, hogy ha a cégnek kellett megfizetnie az egyéni járulékokat, erről az évről kaphatok-e új igazolást, ha igen, akkor kinek a kötelessége azt adni. Szeretném a nyugdíjamat emiatt újraszámoltatni, ez lehetséges? Továbbá nem esett szó az szja megfizetéséről, úgy gondolom, ezt a munkavállalóknak kell majd megtenniük. Kérdésem: honnan értesülök arról, hogy mennyit kell fizetnem? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

63 évesen és özvegyen rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba Kérdés

2009. december 15-étől rokkantsági nyugdíjba mentem, és özvegyi nyugdíjat is kapok.1953-as születésű vagyok, és október 12-én betöltöm a nyugdíjas korhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjam újbóli megállapítását, illetve az özvegyi nyugdíjét is? A férjem rokkantnyugdíjasként halt meg, és az alapján kaptam a 30 százalékos nyugdíját. Melyik az a nyomtatvány, ahol bejelölöm az új számítást vagy személyesen kell intéznem? Köszönöm előre is a segítséget.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjam újraszámíttatása miatt segítségét kérem a következő számítás alapján: 2011. 12. 09-én megállapítottak részemre korhatár előtti nyugdíjat: Évek száma: 40 év Havi átlagkereset: 142 994 Ft Nyugdíj összege: (80 %): 114 395 Ft 2016.01. hónaptól az emelések miatt a nyugdíj összege: 134 945 Ft. Kérelmeztem az újraszámítást, mert 2016. 01. 29-én öregségi nyugdíjba léptem át. Az új adatok a következők: Évek száma: 44 év Havi átlagkereset: 159 349 Ft Ezek után a nyilatkozatom alapján "visszavontam" az újraszámoltatási kérelmem, mert az új nyugdíj kevesebb, mint a régi. Ez volt az indokolás. (Biztosan tévedek, de én úgy számoltam, hogy növekedett a nyugdíjam 5 282 forinttal: 159 349 x 88 %=140 227 forint. Az összes nyugdijemelésem:134 945-114 395=20 550 A nyugdíj növekedése: 140 227-134 945=5282 Ft) Megnyugtató lenne számomra, ha ellenőriznék a hatóság számítását. Köszönettel: Szilasné

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "nők 40"-nel mentem el egy éve öregségi nyugdíjba. Az idén, 2016 augusztusában töltöm be a 63. életévemet. Egy éve folyamatosan dolgozom. Az "Érdemes-e újraszámoltatni a nyugdíjat? Lesz csoda vagy nem" című cikkükhöz kapcsolódva a kérdésem az, hogy, ha elérem az öregségi korhatárt, újból be kell-e nyújtanom a nyugdíjigényt, és a két nyugdíj között ledolgozott időt, illetve a jövedelmet beszámítják-e a véglegesbe? Köszönöm a válaszát.

Rokkantnyugdíj, öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családunk hölgytagja 1949-ben született. A megállapított szolgálati ideje 25 év 123 nap, amelyet követően 67 százalékos rokkantsági ellátást kapott. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően változatlan összeggel, de már öregségi nyugdíjként kapja – az igen alacsony – ellátást. A rokkantsági nyugdíj ideje alatt bejelentett munkaviszonnyal rendelkezett. A NYUFI ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nem érdemes újraszámoltatnia a nyugdíját, mivel a rokkantsági nyugdíjra is épp azt a százalékos emelést kapta, mintha öregségi nyugdíjra kapta volna. Szerintem azonban nem mindegy, hogy egy százalékos emelés alapja 67 vagy 100 százalék. Kérdésem: az Ön véleménye szerint érdemes-e az öregségi nyugdíj összegét újraszámoltatni, és mi ennek az ügyintézési menete? Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Vass Pálma

Öregségi nyugdíjba vonulás korhatár előtti ellátásból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg korhatár előtti ellátásban részesülök. 2016. január hónapban öregségi nyugdíjba kell vonulni, mert elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt. Jelenleg katás egyéni vállalkozóként dolgozom, és legalább három – nyugdíjba beszámítható – évet szereztem. Úgy számolgattam, hogy valószínű magasabb lenne a nyugdíjam, ha újraszámolnák. Mivel az újraszámolás nem automatikus, ezért kérem, hogy tájékoztassanak a teendőkről. Az ügyfélszolgálaton ugyanis számomra ellentmondó információkat adtak. Meg kell szüntetni, illetve elég csak felfüggeszteni az egyéni vállalkozói tevékenységet, vagy nem? Ha igen, akkor ez hogyan érintené a katát, ha csak például 2 napra függesztem fel? Mikor kell benyújtani az újraszámítási kérelmet? Elég az öregségi nyugdíj megállapítását követően, vagy előtte kell? 2016. januárban lejár az ideiglenes özvegyi nyugdíjam. Meg kell-e igényelnem az öregségi nyugdíjazás miatt a végleges özvegyi nyugdíjat, vagy azt automatikusan meg fogom kapni? (Január 25-én szűnik meg, és 29-én töltöm be az öregségi nyugdíjkorhatárt.) Köszönettel: Szné

Nők 40 nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Széles Imre Szakértő! 2015. 08. 14-ei "Korhatár előtti ellátás:..." című cikke utolsó bekezdésében azt írja, az irányadó nyugdíjkorhatár betöltésekor módja van újraszámoltatni nyugdíját annak is, aki a 40 év jogosultságra tekintettel ment el nyugdíjba. Kérdésem, aki a nők 40 éves jogviszony alapján öregségi nyugdíjas, és a korlátok betartásával dolgozott, lehetősége van újraszámoltatni a nyugdíját, 1954-ben születettként 62 év 183 naposan? Kérem szíveskedjen a rendelkező jogszabályt is megadni. Köszönöm fáradozását!

Nők 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba vonulása Kérdés

Tavaly szeptember 1-jével mentem nyugdíjba, és az ellátással kapcsolatban az NYUFIG azt írta, hogy ez teljes jogú öregségi nyugdíjnak számít. Az irányadó öregségi nyugdíj rám nézve 63,5 éves koromban lenne elérhető, ennek ellenére 60,5 éves koromban mentem nyugdíjba. Akkor most ez nem teljes jogú öregségi nyugdíj? Én kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő heti 36 órát meghaladó egyéni vállalkozó voltam, folytatom a vállalkozásomat nyugdíjasként, és ez után milyen további ellátást kérhetek, ha betöltöm a 63,5 évemet? A nyugdíjam újraszámítását, vagy az évente a 0,5 százalékos nyugdíjemelést?

Korhatár előtti ellátás: sokat veszíthet, aki erre nem figyel! Cikk

Gyakran előfordul, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők megfeledkeznek arról, hogy, ha a korhatár betöltésekor vagy – nők esetében – a 40 év szolgálati idő megszerzésekor saját jogú nyugdíjassá válnak, az öregségi nyugdíjuk újbóli megállapítását kérjék, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának ideje alatt kereső tevékenységet folytattak és biztosítási jogviszonyban álltak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3