211 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Üzleti ajándék nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk év végéhez közeledve szeretné üzleti ügyfeleit megajándékozni. A megvásárolt termékeket (bruttó érték: 5600 Ft/fő) üzleti ajándékként számolja el, áfát nem igényel vissza, a járulékokat megfizeti. A kérdésem: szükséges-e nyilvántartást vezetni, hogy kinek adták át az ajándékot (vagy az adó megfizetése esetén ez nem szükséges). Köszönettel: Mónika

Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz Cikk

A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

Eva – ingatlankivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. garázst vett 1996-ban. A bt. akkor kettős könyvvezetést alkalmazott, így a garázs bekerült a tárgyieszköz nyílvántartásba és történt is rá amortizációelszámolás. A bt. 2009-ben áttért eva adózásra és bevételnyilvántartásra. Ekkor beadásra került az átalakulásról a szükséges papír a NAV felé. Jobban megnézve az átalakulásról szóló beadványt, ebből nekem az látszik, hogy a garázs kikerült a bt. tulajdonából, mert megfizettem utána az szja-t. Jól értelmezem a dolgokat? Ha így van, akkor az enyém a garázs, de ezt hogyan tudom a földhivatalnál érvényesíteni? Ha rosszul értelmezem, akkor miként tudom a garázst a saját nevemre átíratni? Meg kell vásárolnom a bt.-től? Ezt miként kell leadózni?

Saját "fejlesztésű" társasjáték nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következőkben segíteni: egy gazdasági társaság saját fejlesztésű társasjáték előállításával és értékesítésével foglalkozik. Megvásárlásra kerül a dobókocka, a bábu, a társasjáték doboza és a zsetonok is. A cég előállított x db játékot és értesített is y db mennyiségben ezekből. A kérdésem, hogy az elkészült, de még nem értékesített társasjáték, valamint a még fel nem használt zsetonok, bábuk, dobozok nyilvántartása, könyvelése hogyan történik? Nagyon köszönöm a segítséget.

Sportegyesület pályagondnok – munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk januártól munkaviszony keretében fog pályagondnokot foglalkoztatni. Részmunkaidős munkaviszonyban kívánjuk alkalmazni (havi 48 óra), viszont a munkaidő-beosztással kapcsolatosan szeretném a segítségét kérni. Ami fontos számunkra, hogy a hazai meccseken előre megadott időpontban a rendelkezésünkre álljon az illető (nyilván azért, hogy felkészítse a pályát a mérkőzésekre (felcsíkozás, hálók felrakása stb.)). Ezeket a dátumokat előre ismerjük. Viszont például a pálya nyírásának idejét, az eszközök (például fűnyíró) karbantartását, egyéb munkák időpontját rábíznánk. Munkaidőkeret alkalmazásával nem igazán tudjuk előre beosztani a munkaidőt (amit ugyebár legalább egy héttel előre kell megtenni), például, hogy mikor nyírja a pályát, hisz akár az adott napon az időjárás sem biztos hogy engedi ezt (például ha esik az eső, akkor nem tud pályát nyírni). Így ezen munkák elvégzését terveink szerint rugalmasan oszthatná be magának. A lényeg az, hogy meglegyen neki a havi 48 órás munkaideje. A kérdésem az, hogy milyen munkarendet javasolnak a fenti esetben, illetve hogyan célszerű így a munkaidő beosztása? Lehetséges rugalmas vagy kötetlen munkarendet előírni? Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a munkaidejéről mindenképp nyilvántartást kell vezetnünk, tekintettel arra, hogy a bérét pályázaton nyertük és az elszámolás feltétele a munkaidő-nyilvántartás csatolása. Segítségét előre is köszönöm.

Ismét változnak a foglalkoztatás szabályai Cikk

Több ponton módosítja a foglalkoztatást érintő szabályokat a november 16-án kihirdetett 345/2017. kormányrendelet.

Mi a transzferár-nyilvántartások készítésének célja? Szakértői Kommentár

Az újonnan megjelent NGM rendelet olvasásakor olyan érzés foghat el minket, mintha a jogalkotó nem lenne tisztában a transzferár-nyilvántartások készítésének céljával, így pedig nehéz jó előírásokat alkotni…

Közösségi beszerzés Kérdés

Olasz partnerünk "esente iva art 41.D.l 331/1993 hivatkozással bocsátott ki nekünk termékértékesítésről számlát, áfát nem tüntetett fel. A közösségi adószámok lekérdezése során a nyilvántartás nem fogadta el a partner adószámát. Van adózási teendőnk ilyen esetben?

Transzferár Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetője vagyok. Házastársam egy másik kft. 81 százalékos részesedésű tagja és ügyvezetője. Az egyszemélyes kft. ingatlant és járműveket ad bérbe a másik kft.-nek. Kapcsolt vállalkozás vagyunk-e, és kell-e transzferár-nyilvántartást vezetni 2017-ben, ha mindkét kft. kkv-nak minősül?

Folyamatos táppénz Kérdés

Mint munkáltató a dolgozó betegállományának kezdő beteglapját és munkáltatói igazolását hagyományos formában küldtem el, tekintettel arra, hogy az elektronikus ügyintézéshez szükséges regisztráció visszaigazolása hosszú ideig nem érkezett meg. Azóta már megtörtént a nyilvántartásba vétel. Kérdésem az, hogy az adott dolgozó további (folyamatos betegállomány) táppénzes papírjait papíralapon vagy elektronikus formában kell-e továbbítani?

Transzferár-nyilvántartás önkormányzati cégeknél Kérdés

Önkormányzatoknál és 100 százalékos tulajdonukban álló cégeknél kell-e transzferár-nyilvántartást vezetni a jelenlegi, illetve az új szabályok szerint?

Transzferárak: többeknek több papírmunkája lesz Cikk

A Magyar Közlöny 169. számában jelent meg a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelet. A legfontosabb változásokat ismertetjük.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóm folyamatos megbízási szerződést kötne, megerősítést szeretnék kérni a következőket illetően. A megbízási szerződésben rögzíthetünk havi megbízási díjat? A megbízott kéri az önálló tevékenységből származó jövedelem 10 százalékos költséghányadának figyelembevételét az szja levonásánál. A megbízás díja nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Tudomásom szerint ebben az esetben nem kell bejelenteni. Azonban a személyijövedelemadó-bevallásában nyilván el kell számolnia a bevételét. Szükséges erről valamilyen nyilvántartást vezetnie a megbízottnak? Válaszát előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Szabina

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik ügyfelünk közérdekű nyugdíjas szövetkezet könyvelésére, bérszámfejtésére és munkaügyi, munkavédelmi ügyeinek intézésére kért tőlünk ajánlatot. Mivel a szövetkezetben a tagok, nem munkaviszonyban vannak, nem látjuk át a munkaüggyel, munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Feladatteljesítés van, nem munkaidő. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségei vannak a tagokkal szemben a szövetkezetnek? Kell-e munkaidőbeosztás-nyilvántartás, van-e szabadság, kell-e üzemorvos, munkavédelmi oktatás, egyéni védőfelszerelés, a jogviszony keletkezésére és megszüntetésére milyen jogszabályi előírások vonatkoznak, milyen törvényeket, jogszabályokat kell megnézzünk ezekkel kapcsolatosan. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet működéséhez kapcsolódó jogszabályhelyeket szeretnénk megtalálni. Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

8 napos számlázási határidő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close