110 találat a(z) nyereség cimkére

Osztalék kifizetése előre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy németországi vállalat fióktelepeként működik Magyarországon. Azt feltételezzük, hogy az üzleti év nyereséges lesz, ezért havi, kéthavi időközönként átutalunk az anyavállalat számlájára összegeket, amit később az évzárás részeként az előző évek eredménytartalékával összevezetünk. Kérdésem az, hogy helyesen járunk-e el avagy sem? Szükséges-e a tulajdonos (az anyavállalat) határozata arról, hogy az eredménytartalékból akármekkora összeg kifizetésre kerül a tulajdonos részére? Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély lakásbérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakást ad bérbe, teljes évben. 50 százalékban tulajdonosa a lakásnak. Az értékcsökkenést az ingatlan bekerüléskori értéke alapján állapítja meg 2 százalékban. Kérdésem az lenne, hogy a teljes lakás értékét figyelembe veheti, vagy csak az 50 százalékát az értékcsökkenés meghatározásánál? Ha több lakást ad bérbe, akkor összevontan kezelheti-e a bevételeket és a költségeket a jövedelem meghatározásakor vagy ingatlanonként kell a jövedelmét megállapítani, ahol maximum a bevétel összegéig számolhat el költséget? Azaz az egyik ingatlan veszteségét szembeállíthatja-e a többi ingatlan nyereségével? Köszönettel

Előző évek elhatárolt veszteségének felhasználása a tányában Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. 2000-ben – jelentős összegű banki hitel felvételével – nagy értékű, nem lakóingatlannak minősülő ingatlant vásárolt. Az ingatlanban sportcentrumot üzemeltetett. Miután az alaptevékenység bevétele nem fedezte a felmerülő költségeket, és a banki kamatterheket, ezért a kft. 2003-tól folyamatosan veszteséges volt a társasági adó elszámolása során. 2016-ban értékesítette az ingatlant, amiből jelentős nyeresége származott. Miután a tekintett időszakban többször is változott az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályozása, kérdésem, hogy 2003-tól milyen összegben és arányban érvényesíthető az elhatárolt veszteség a mostani adózás előtti nyereséggel szemben?

Egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó, mivel minden megszerzett bevétele után keletkezett nyereséget leadózza, így megteheti, hogy a december 31-én a pénztárban, illetve a bankban lévő egyenlegét kiveszi és csak egy minimális összeget hagy meg nyitásra? Vagy miként juthat hozzá a leadózott összeghez? Miként kell ezt dokumentálni? Köszönöm!

Magyarországon ismeretlen jogot árult a cég, az MNB letiltotta Cikk

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Safis-EVO Zrt.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben.

Őstermelő nemleges nyilatkozata kontra nyereség Kérdés

Üdvözletem! Feltételezzük, hogy az őstermelő tételes adózást választott, és bevétele túllépte a 600 ezer forintot, de nem éri el a 4 millió forintot. Ekkor még mindig több lehetősége van, de a legáltalánosabban használt "adózási mód" az, hogy a bevétel 20 százalékának megfelelő költségszámlával rendelkezik, és ezzel az adózást nagyjából le is tudta. Példának okáért a bevétele 3 millió forint, a költségszámlák összege 1 millió forint. Számszakilag van 2 millió forint nyeresége, miközben teljesen jogszerűen azt nyilatkozta, hogy nincs jövedelme. A kérdés: egy esetleges ellenőrzés során hivatkozhat-e a fenti 2 millió forint nyereségre mint forrásra? Akár mint a magánszemély jövedelmére, akár mint az őstermelő nyereségére? Köszönöm.

Katás osztalékalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbi kérdésre. Katás betéti társaság beltagja kisadózóként be van jelentve (25 ezer forinttal), a kültag nincs bejelentve mert nem működik közre a bt. tevékenységében. Tulajdoni arányok 50-50 %. Az elért katás bevétel 5 millió forint. Hogyan kell kiszámítani az szja-törvény 66. § af) pontja szerinti kisadózó tagként be nem jelentett tag részére a bt. NYERESÉGÉBŐL (?) való részesedésként kifizetett összeget? Az 5 milliós bevételből költségként levonom a havi 25 ezer forintot? Mennyit vonok le mint ehhez kapcsolódó, a bejelentett katás tag részére kifizetett tagi jövedelem összege jogcímen költségként? Rendben van, hogy a költségszámlákat gyűjtöm, de ezen felül mondhatom-e azt, hogy mondjuk a bejelentett katás tag havi tagi jövedelme 500 ezer forint? Ezt az 500 ezer forintot veheti fel a bejelentett tag 25 ezer forinttal, és akkor nem maradna felosztható NYERESÉG. Várom válaszukat, tisztelettel: Merckléné Pósa Judit

Jön a társaságiadó-reform! Itt az Európai Bizottság javaslata Cikk

A vállalatok adóztatásának átalakítására tett javaslatot ma az Európai Bizottság, amelynek célja egy növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszer létrehozása az uniós egységes piacon.

Katás bt.-ben nyereség felosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2 éve működő katás bt.-ben a beltag kataalany személyesen közreműködik. A kültag nem vesz részt semmilyen módon a cég tevékenységében, tulajdoni arányuk 50-50 százalék, a társasági szerződés szerint a nyereség a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg. Van-e lehetőség arra, hogy a taggyűlés olyan határozatot hozzon, amelyben a kültag teljes mértékben vagy nagy részben lemond a nyereségéről? Tehát például a kültag csak a nyereség 5 százalékára tart igényt, a többit a beltag vegye fel? Köszönöm

Katás bt. tagjainak kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. bel- és kültagjának a "nyereség" kifizetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az lenne a kérdésem, hogy a "nyereséget" a vagyoni hozzájárulás alapján kell számolni? Vagy mivel ennél a cégnél a társasági szerződésben meghatározták a "nyereség" felosztását, ami eltér a vagyoni hozzájárulástól, így ezt kell figyelembe venni? Válaszukat köszönöm.

Ki nem találná, melyik szektor duplázta meg eredményét Cikk

A hitelintézetek összesen 360,1 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el az első fél évben, jóval több mint dupláját az egy évvel korábbi 155,9 milliárdnak. A 127 hitelintézetből 83 hitelintézet 368,1 milliárd forint nyereséget, 44 pedig 8,0 milliárd forint veszteséget könyvelt el az első félévben - közölte szerdán kiadott jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Káoszos lehet a társaságok adózása a törvénymódosítások nyomán Cikk

Nem egyértelműek a 2016. június 7-én elfogadott adótörvénycsomag – társasági adózást (tao) érintő – egyes módosításai, s bizonytalan a végrehajthatóságuk.

Kft. 38 százalékos tulajdonlásának jogai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az a magánszemély, aki a kft. 38 százalékos tulajdoni hányadát birtokolja, jogosult-e betekinteni a cég könyvelésébe, illetve láthatja-e a költségként elszámolt számlákat. A többségi tulajdonos szerint ugyanis neki semmiféle joga nincs a cégben. Sajnos felmerült a fiktív számlák elszámolásnak a gyanúja, és a kisebbségi tulajdonos úgy érzi, hogy mindez a nyereség szándékos csökkentését, és ezáltal az ő megkárosítását célozza. Amennyiben van lehetősége a cég költségelszámolásának az ellenőrzésére, akkor kérem, hogy jogszabályhellyel szíveskedjék alátámasztani, mert eléggé eldurvult a párbeszéd a két tulajdonos között. Válaszát nagyon szépen köszönöm.

Az MNB nyeresége 94,5 milliárd forint Cikk

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentése, amelyben megerősítik a korábban közölt nyereség- és osztalékadatokat. A tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek a jegybank.

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal Cikk

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs