110 találat a(z) nyereség cimkére

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi példa alapján kérhetném a különbözeti áfa szerinti tételes könyvviteli levezetést, mik a fizetendő adók és ezek összegei, mennyi a nyereség stb., mit lehet levonni, hozzáadni? http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_23_Kulonbozeti_afa_alapja_arres_a_ku_lkg Így számokkal egyértelműen kiderülne, melyik hova könyvelendő. Válaszát előre is megköszönve.

A korábbinál több osztalékot fizet az OTP Cikk

Az előző évinél 15 százalékkal több, 61,3 milliárd forint osztalék kifizetését tervezi az OTP csoport a 2017-es eredményből – jelentette be az OTP Bank elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Szárnyalnak a bankok: 500 milliárddal nőtt a nyereségük Cikk

A hitelintézetek 694 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el 2017-ben, 37,8 százalékkal többet az előző évi 503 milliárd forintnál, az adózott eredmény 209 milliárd forinttal, 49,5 százalékkal 632 milliárd forintra emelkedett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi székhelyű vállalkozás kölcsönt szeretne nyújtani harmadik országbeli vállalkozásnak euróban (független felek, nincs kapcsolt viszony). A kölcsön három évre szól, és az első két évben sem törleszteni, sem kamatot fizetnie nem kell a kölcsönbe vevőnek. A harmadik évben 12 egyenlő részletben fizeti vissza a 3. országbeli vállalkozás a kölcsönt, és lejáratkor fizet 5 százalék kamatot. Megteheti-e a magyarországi székhelyű cég, hogy ilyen feltételekkel nyújt kölcsönt? A három év alatt a társasági adó szempontjából szükséges-e valamilyen adóalap-módosító tételt figyelembe venni az adóévek során az ügyletet illetően? Az év végi átértékelés miatt keletkezett nyereség vagy veszteség az első két évben számviteli és adózási szempontból hogyan kezelendő?!

Katás bt. jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: katás bt. beltagja után, ha nem ő, hanem a kültag a kisadózó, akkor a felosztható nyereség után a beltag hogyan adózik? Esetünkben 1 százalék a nyereségrészesedés. Lehet esetleg olyat is, hogy nem részesül semmilyen formában, tehát a társasági szerződésben az arány 0 százalék? Tisztelettel

Jövedelemnyereség minimum, pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövedelemnyereség minimum számításakor a tagok általi pótbefizetés összege növeli bevételi alapot?

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy 2017 novemberében alakult bt., amelynek havonta kb: 400 ezer forint nyeresége keletkezik, azt havonta osztalékelőlegben kiveheti? És 2018-ban is havonta 400 ezer forint nyeresége fog keletkezni, amit 2018-ban is havonta szeretne kivenni osztalékelőlegben; megteheti ezt? Előre is köszönöm: Pánti Etelka

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katas egyéni vállalkozás alanyi adómentesség számításába beletartozik-e a magánszemélyként kapott értékpapír visszavásárlás értéke, illetve annak nyeresége? Köszönöm

Cégértékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni. Van egy cégünk, ahol jelenleg két tulajdonos van, az egyiknek 97, a másiknak 3 százaléka van. A 97 százalékos tulajdonnal rendelkező meg szeretné venni a másik tulajdonos 3 százalékos részesedését. Ha a jegyzett tőke 3 százaléka feletti összegen akarják értékesíteni, akkor az eladónak mennyit kell adóznia? 15 százalék szja-t és 22 százalék ehót? A könyvelést csak a 3 százalék értinti, ugye? Az eladás napjával kellene csinálni egy évközi mérleget, és az addigi nyereség osztalékát is ki kell fizetni a 3 százalékos tulajdonosnak? Ha ez az adásvétel megvolt, akkor a 100 százalékos tulajdonos az egész tulajdoni részét el akarja adni 2017.12.31-én. Itt célszerű a 3 milliós jegyzett tőkét értékesíteni, ugye? Az eladó és a vevő pedig egy másik szerződésben szeretne még x millió forintban megállapodni. Ezt az összeget az eladónak, mint magánszemélynek szintén 15 százalék szja-val és 22 százalék ehóval kell majd leadóznia, ugye? A két eladási procedúrát hogyan lehet végrehajtani, ha az eladási napon még nincs mérleg (ugye legkorábban, mire leadják a decemberi számlákat és mérleg lesz, január 31.) vagyis egy hónap a csúszás. Ezt hogyan lehet kivitelezni? Az is felmerült, hogy a 100 százalékos eladásnál (év végi) a tulajdoni részt tulajdonjog-fenntartással adná el a mostani tulajdonos, de a cég nyereségét átengedné a vevőnek. Akkor az új tulajdonos jogosult az egész osztalékot egyedül felvenni? Köszönjük szépen a válaszát!

Beszerzési ár meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan és mikor tudom a beszerzési árat meghatározni abban az esetben, ha az eladóval olyan speciális megállapodást kötök, melynek a részletei a következők: meghatároztak egy keretösszeget, melyet előre ki kell fizetni, megtörtént a kifizetés (ezt előlegre könyveltem), ezt követően 13 hónap áll rendelkezésre a keretösszeg elköltésére. Rendelésenként számláznak értékkel (pénzügyi rendezést nem igényel, hiszen előre fizettem), de mondjuk, ha 10 hónap alatt elhasználom a keretet, akkor még 3 hónapig rendelhetek tovább terméket (akármennyit), amiért már nem kell fizetni (hiszen előre kifizettem). Ilyen esetben hogy alakul a beszerzési ár? Utólag tudom csak meghatározni? Vagy amikor már túlléptem a keretet, és kvázi ingyen kapom a terméket, akkor a beszerzési ár NULLA? Hogy fogom a nyereséget meghatározni? A keret feletti számlák is értékkel fognak jönni, ezen számlák kivezetése pénzügyi nyereséggel szemben történik? Válaszait előre is köszönöm.

Üzletrész eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni. Van egy kft., ami tulajdonos egy másik kft.-ben. A tulajdonrésze, ami tartós részesedés, a 171-es kartonon szerepel 30 000, van viszont egy üzleti cégérték a 151-es kartonon 10 000. Ha most eladja a részét 55 000, akkor ebben az esetben a kivezetés után a nyereséget csak a részesedés után számolom el, vagyis 25 000 lesz a nyereség, vagy levonhatom a cégértéket is és ebben az esetben nyereségként csak 15 000 számolok el? Köszönöm válaszát előre is.

Online póker Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online pókeren játszom rendszeresen, az ebből származó jövedelem, ha jól tudom önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül amely után 15 százalék szja- és 22 százalék eho-fizetési kötelezettségem van. Ez mellett költségként el tudom számolni a befizetett ehót? Kérdés számomra, hogy a nyereség-veszteség különbözete lesz-e a jövedelem ami után adózni kell? Tehát, ha többet veszítek egy éven belül. mint amennyit nyertem, akkor be se kell írnom a bevallásba a bevételemet? Segítségét előre is köszönöm.

Értékhelyesbített ingatlan értékesítése Kérdés

Építőipari cégként azt a tanácsot kaptuk, hogy ingatlanunkat (telek) értékeljük fel, mivel így az értékesítéskor kevesebbet adózunk majd utána. Erősítsenek meg abban, hogy értékesítéskor nem lesz kevesebb ezáltal a nyereség, hiszen az értékelési tartalék kerül először kivezetésre, majd a ráfordítások között ugyanúgy csak a bruttó érték szerepel majd.

Kapott euróletét év végi értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyvédi irodánk 5 millió euró ügyféltől kapott letétet kezel, ez az összeg 2016.12.31-én elkülönített letéti számlán volt. Kérdésünk: mint minden kötelezettséget, ezt is kötelezően át kell értékelni év végével, és így jelentős árfolyamveszteséget/nyereséget kell elkönyvelni? Vagy esetleg az ilyen típusú kötelezettségre vonatkozik valamilyen speciális szabály? Köszönettel, Szentesi Péter

Katás vállalkozás nyeresége! Beszélhetünk-e nyereségről! Kérdés

A bt. áttért a kata adózási formára, kérdésem, hogy ilyen esetben a kültag milyen részesedést (osztalékot) kaphat a bevétel 60 százalékából? Van-e lehetőség arra, ha családtag a kültag, akkor lemondjon a kalkulált részéről (30 százalék), jelen esetben az édesanyja részére, úgy hogy az egész 60 százalék az édesanyáé legyen? Csak az édesanya van katára bejelentkezve és általa van bevétele a vállalkozásnak. Milyen nyilatkozat, vagy más dolog kell, ha lemond a kültag az édesanya javára, vagy kell-e ilyenre gondolni? Köszönöm Tóthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs