94 találat a(z) nonprofit cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Nonprofit kft. áfalevonhatósága III. Kérdés

Nonprofit szféra – Ön mit gondol róla? Cikk

A nonprofit szféra kihívást jelent a pénzügyi-számviteli-adózási területen dolgozók számára, hiszen amilyen viszonylag „marginális” területről van szó, annál speciálisabb felkészültséget igényel az ott dolgozó szakemberek részéről. Az Adózóna szakértőihez is érkeznek a nonprofit szektorral kapcsolatos elgondolkodtató kérdések. Szeretnénk megtudni, hogy önnek milyen személyes tapasztalatai vannak ezen a területen.

Beruházás ingyenes szolgáltatás igénybevételével Kérdés

Nonprofit közhasznú kft. ügyfelünk tárgyi eszközöket létesít. Ennek megvalósítása úgy történik, hogy az anyagokat maga szerzi be, az építési-szerelési tevékenységet pedig térítés nélkül kapja más szervezetektől. Kérdésem: Hogyan kell könyvelni az eszköz megvalósításához a másik fél által nyújtott, térítés nélküli szolgáltatás összegét? (Ebben az esetben is el kell határolni az ingyenes szolgáltatás értékét az egyéb bevételekkel szemben és az értékcsökkenéssel párhuzamosan „ csöpögtetni” az értéket?) Kezelhető-e ebben az esetben saját rezsis beruházásként az eszköz létrehozása?

Non-Profit Kft Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy egy nonprofit kft. támogatást szeretne adni egy egyesület részére. A befolyt összegből az egyesület egy rendezvény lebonyolítása érdekében catering szolgáltatást vásárolna. A rendezvény széles körben meghirdetett nyilvános és belépődíjat nem fizetnek a rendezvény résztvevői. Az egyesület fő célja a köznevelés és közoktatás, és a rendezvény is ennek a jegyében lesz megrendezve. Megvizsgálva az szja-törvényt és a civil törvény erre vonatkozó szakaszait ez a szolgáltatás véleményem szerint reprezentációsadó-mentes, de szükségem lenne egy megerősítésre. A két társaság azonban hasonló civil tevékenységet végez, és a tulajdonosi körökben is van átfedés. A rendezvényen mind a két civil szerevet szerepeltetné magát, de a terembérlést és egyéb költségeket a kft. fizetné ki, míg a vendéglátás szervezése az egyesület feladata. A tulajdonosi körökben való átfedés miatt adható támogatás? A gazdasági esemény mind a két civil szervezet esetében törvényes? Nem minősítheti később a hatóság ezt kölcsönnyújtásnak a két szervezet között? A választ nagyon szépen köszönöm!

EU-n belüli beszerzés áfa felszámításával. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét, mi a helyes kezelése azon számláknak, melyet egy EU adószámmal rendelkező nonprofit szervezet helyi áfa felszámításával kap, EU-n belüli, Magyarországon kívüli, ugyancsak EU adószámmal rendelkező adóalanytól igénybe vett szolgáltatásról? Segítségét előre is köszönöm.

Nonprofit kft. által nyújtott juttatás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát! A problémán továbbra is az, hogy a könyvelőnk szerint a kérdésben jelzett adományok után szja-t és járulékot kell fizetni a kft.-nek. Mivel kapott támogatást juttatunk tovább és az áfatörvény szerint nem minősül a kft. közszolgáltatónak. https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_4_Nonprofit_kft_altal_nyujtott_ella_dtg

Nonprofit kft által nyújtott ellátás rászorulóknak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. nem közhasznú, főtevékenysége M.N.S. Egyéb Szociális Ellátás Bentlakás Nélkül. A kapott támogatásokból élelmiszert, ruhát biztosít rászorulóknak. Ezek után a juttatások után van-e adó- és járulékfizetési kötelezettsége a kft.-nek. Elegendő-e, ha a könyvelésben elkülönítve könyveljük a vásárlások számláit az egyéb személyi jellegű ráfordítások között? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

Nonprofit kft. önkéntes munkavállalójának költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális szolgáltató nonprofit kft. az önkénteseknek fizetett költségtérítés után adót kell fizessen. Amennyiben átmenne közhasznú nonprofit kft.-be, akkor adhat-e költségtérítést adómentesen az önkéntes munkásoknak? A munkát nem a kft. részére végzik, hanem a szociális tevékenységgel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm!

Közhasznú nonprofit kft. – szakképzési hozzájárulás alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közhasznú nonprofit kft. éves szakképzési hozzájárulása alapjának meghatározása speciális a 1808A-01-02. bevallásban: 30.sor: a szakképzési hozzájárulás alapja egyenlő a szochoalap, csökkentve a szakképzési hozzájárulás alól mentesített (közhasznú) tevékenység árbevételének arányával. 31.sor: szakképzési hozzájárulás alapját csökkentő kedvezmények: Foglalkoztatunk pályakezdő és tartós álláskereső munkavállalókat is. Foglalkoztatásuk 1-2. évében maximum 100 ezer forint/fő/hó (teljes munkaidős) összeggel csökkenthető normál esetben a szakképzési hozzájárulás alapja. Kérdéseim: Közhasznú jogállású társaságnál is elszámolható a fenti kedvezmény? Ha igen, akkor a teljes 100 ezer forint/fő/hó figyelembe vehető, vagy csökkenteni kellene azt a 30. sornál alkalmazott arányszámmal? Válaszát megköszönve, tisztelettel Bankóné

Adóköteles-e? Kérdés

Egyesületünk nonprofit szervezet, vállalkozási tevékenységet nem folytat Rendezvényeint például zászlósbor-díjátadó, gála és gasztronómiai est, a tagi pincészetek borászainak és borainak népszerűsítése, kapcsolatteremtés, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A rendezvényeken tagjaink – akik éves tagdíjat fizetnek – és más magánszemélyek, borbarátok – akik rendezvénytámogatás címén járulnak hozzá a rendezvények költségeihez – vehetnek részt előzetes regisztráció alapján. A rendezvényeken – melyeket zömmel vendéglátóhelyeken tartunk – a borkóstolás mellett van számlázott ételfogyasztás, rendezvénymenü címen költség. Tevékenységi körünk például a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, a szakszerű borkóstolás fortélyainak és művészetének megismertetése, elterjesztése borbarátklub keretében a borkóstoláshoz, borfogyasztáshoz kapcsolódó gasztronómiai kultúra népszerűsítése, a borturizmus meghonosítása városunkban, az országos borúthálózatba történő bekapcsolódás. Szeretném megkérdezni, hogy a fentiek alapján a – minden esetben szakmai és az alapszabályban foglaltaknak megfelelő célú – rendezvényekkel kapcsolatban van-e borlovagrendünknek adófizetési kötelezettsége? Tekinthetem-e ezt a fajta egyesületi szolgáltatást úgy, hogy nem minősül reprezentációnak, megfelel-e az szja-törvény 7. § (1) bekezdés d) pontjában foglaltaknak? Egyesületünk egyszeres könyvvezetést végez, naplófőkönyvet vezet. Van-e külön teendő a rendezvények nyilvántartásával kapcsolatban? Válaszát köszönöm.

Nonprofit szervezet kapcsolt vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit közhasznú társaságunk 100 százalékos tulajdonában áll egy nonprofit kft. A kft. nem rendelkezik saját dolgozókkal, ügyvezetője nem alkalmazott. A nonprofit kft. kizárólag üzleti tevékenységet folytat, ehhez megbízási és vállalkozási szerződéseket köt. A tevékenység lebonyolításában az anyaszervezet jelentősen támogatja azzal, hogy munkatársai az Nkft. működéséhez szükséges adminisztratív feladatokat (jogi háttér biztosítása, szerződések írása, könyvelés és bérszámfejtés vezetése, adózás és egyéb beszámolás kezelése, levelezés kezelése stb.) ellátják. Kérdésem, hogy szükséges-e a nonprofit közhasznú társaságnak a nonprofit kft.-vel való viszonyában az ellátott adminisztratív feladatokat szerződésben rögzíteni, illetve szükséges-e ebben az esetben díjfizetés megállapítása. Kérdésem továbbá, hogy van-e valami követelmény ebben az esetben a szolgáltatás elvárt árával (piaci árazás) kapcsolatosan. (A közhasznú társaság mentes a társasági adó alól, míg az Nkft. alanya annak.)

Transzferár-nyilvántartási kötelezettség alóli mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit társaság vagyunk, érvényes közszolgáltatási szerződéssel rendelkezünk. Úgy olvastam, a közhasznú nonprofit társaságok mentességet élveznek a nyilvántartás alól! Fontos lenne egy folyamatban lévő NAV vizsgálathoz. Köszönettel

Ingatlanépítés, áfa visszaigénylése támogatott lakhatás tevékenység esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörbe tartozó nonprofit gazdasági társaság, amely jelen pillanatban generálkivitelező bevonásával sérült, fogyatékkal élő emberek számára épít otthont. A vállalkozás támogatott lakhatás keretében fog otthont, ellátást, fejlesztő foglalkoztatást nyújtani autizmussal, egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára. Kérdésként merül fel, hogy az ingatlanépítés során felmerülő áfa levonásba helyezhető-e vagy sem. Tevékenységének térítési díjainak egy részét a szociális ellátásról szóló törvény szerint kell megállítania. A számlázásra kerülő díjakból lesz, ami speciális jellegre tekintettel áfamentes körbe tartozik. És lesz, ami áfa felszámításával történik. Ennek aránya most még nem látható. Van-e valamilyen különleges szabály, mely lehetőséget biztosít az ingatlan építéséhez kapcsolódó áfa levonásba helyezésére, visszaigénylésére. Válaszát köszönöm.

Pályázat készül fogyasztóvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezetek számára Cikk

A pénzügyi tudatosság erősítésére hamarosan pályázatot írnak ki pénzügyi fogyasztóvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezeteknek 40 millió forint kerettel – jelentette be Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdán az „Okosan a Pénzzel” konferencián, Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs