307 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Megköthetik a könyvelő kezét, ha így szerződik a munkáltatójával Cikk

Kikötheti-e a munkáltató, hogy, ha távozik a cégtől például a könyvelő alkalmazott, akkor nem viheti el magával az ügyfeleket? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Munkavállaló felelőssége Kérdés

Kérdésem arra irányul, hogy a munkáltató a munkavállalóval kötött munkaszerződésben kiköthet-e olyan feltételt, miszerint a munkáltatóval szerződéses viszonyban álló ügyfelekkel a munkavállaló munkaviszonyának megszűnése után egyező tartalmú szerződést adott időszakon belül nem létesíthet. Például egy volt könyvelő ilyen módon "nem vihet el" ügyfelet, csak a szerződésben meghatározott szankciók figyelembevételével. Ha lehet ilyen kitételt belefoglalni a munkaszerződésbe, mi az a törvény által megengedett maximum szankció, amit még lehet érvényesíteni?

Napidíj Kérdés

Üdvözlöm! Mint munkáltató, adhatok-e eltérő napidíjat (20, 30, 40 euró/nap) a sofőröknek? Vagy nem tehetek különbséget a sofőrök között? A munkaszerződésben kell-e rögzíteni a napidíj mértékét? E logika mentén a gázolaj-megtakarítást (100 ezer forint/hó) is lehet-e eltérően kifizetni (50 ezer, 70 ezer, 100 ezer forint/hó) a sofőrök között? (Amennyiben persze a költségeik elérték a maximálisan, adómentesen kifizethető 100 000 forintot.)

Munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ruházati kiskereskedéssel foglalkozó cég most, decemberben időlegesen bezárta a boltját, ahol a munkavállalói eddig dolgoztak, és a munkavállalóit (3 fő) piacozni küldi (piacon árulják ugyanazokat a ruhákat). De a munkavállalók eddigi munkarendje hétfőtől péntekig tartott. Most a piacozást csütörtöktől vasárnapig kéne végezniük. Ez lenne december-január hónapban a munkarendjük. Utána visszaáll az eddigi rend. Mi a teendője a munkáltatónak? Munkaszerződés-módosítás elég? Ha a rendes munkaidejük munkaszerződés-módosítással csütörtöktől vasárnapig tartana, akkor kell hétvégére pótlékot fizetnie a munkáltatónak? Köszönettel: Hoffmann Helga

Munka gyed mellett: így lehet részmunkaidőre visszamenni Cikk

Új munkaviszonyt kell létesíteni, vagy a meglévő szerződést kell módosítani, ha a gyedről visszatérő munkavállaló részmunkaidőben dolgozna, s hogyan történik a szülési szabadság idején felhalmozódott szabadság kiadása? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk felmondott, és mivel több felmondási idő ledolgozását kértük tőle, mint 30 nap, ezért közös megegyezéssel váltunk el egymástól, amit természetesen ledokumentáltunk. Sajnos – bár vele nem voltunk megelégedve –, új munkaerőt nem sikerült a helyére találnunk, s ő is meggondolta magát, szívesen visszajönne hozzánk dolgozni. Ennek kapcsán felmerült bennem, bennünk néhány kérdés: – Visszavehetjük-e őt állományba új munkaszerződéssel? – Ha a kilépése és az új belépése között több nap vagy hét eltelik, a munkaviszonya összeszámítódik-e egy későbbi kilépés kapcsán, így szerezvén jogosultságot a végkielégítésre és a hosszabb felmondási időre? – A munkajogászunk mindig azzal rémiszt, hogy 6 hónapon belül nem lehet visszafoglalkoztatni dolgozókat. Ez igaz? Még ebben az esetben is? Köszönettel várjuk válaszukat.

Ezekre figyeljen, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztat! Cikk

Az alkalmi munkavállalás olyan különleges munkaviszony, amely alapján az alkalmi munkavállaló nem lesz biztosított és a munka törvénykönyve szabályai is csak részben érvényesek rá. Összefoglaltuk a fontosabb szabályokat.

Munkaviszonyban töltött idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató határozott idejű munkaszerződést kötött munkavállalójával. A lejártát követő naptól határozatlan idejűre módosították a munkaszerződést. Felmondás esetén honnan kezdődik a "munkáltatónál munkaviszonyban töltött" (Mt. 69. § (2)) idő: a határozott idejű szerződés kezdetétől, vagy a módosítás (határozatlan idejű szerződés) kezdetétől? Köszönöm válaszát.

Kft.-ügyvezetés munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. esetében az ügyvezetői státuszt az egyik tag (meghatározó tulajdonrésszel) látná el, a társasági szerződés értelmében munkaviszonyban. Meg szeretném kérdezni, hogy a munkaszerződését saját részére munkáltatóként aláírhatja-e, vagy a munkáltatói jogok gyakorlásával a másik tagot kellene megbízni? Köszönettel.

Azonos munkakörre eltérő megállapodások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a munkavállalók egy része azonos munkakört tölt be, bérezésük is azonos. A munkáltató tevékenysége többműszakossá alakult át, és pár ember családi okokra hivatkozva nem tudja vállalni a háromműszakos munkarendet. Megteheti-e a munkáltató, hogy azokkal a munkavállalókkal, akik tudják vállalni a három műszakot, más alapbérben állapodik meg, és a munkaszerződésben is kitérnének erre a vállalásra, mint azzal, aki nem tudja vállalni? Köszönöm válaszát.

Edző foglalkoztatása sportegyesületben Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok szerint kell eljárni, ha az alapszabályban szereplő sporthoz kapcsolódóan edzőt szeretnék foglalkoztatni? Megbízási szerződés vagy munkaszerződés kötése kell-e, illetve kit, és milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelnek? A foglalkoztatott edzőnek (mint magánszemélynek) hogyan kell ezt szerepeltetnie a bevallásában? Köszönöm!

Munkaszerződés: sablon helyett legyen inkább egyedi Cikk

A munkaszerződésnek a felek megnevezése mellett tartalmaznia kell két mellőzhetetlen elemet: a munkakört és az alapbér mértékét. Ha a munkáltató és munkavállaló egyéb kérdést nem rendeznek, a szerződés akkor is megfelel az Mt. által előírt követelményeknek. Ugyanakkor a törvény adta lehetőségeket (próbaidő kikötése, munkaközi szünet tartamának felemelése, rendkívüli munkáért bérpótlék helyett szabadidő, egybefüggő 14 nap szabadságtól való eltérés stb.) érdemes kihasználni.

Munkaszerződés-módosítás Kérdés

Egy dolgozót 2003-tól határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattunk, majd határozatlan idejűre módosítottuk. A kérdésem, hogy a határozatlan idejű munkaszerződést határozott idejűre lehet módosítani? Ha igen, akkor a határozott idő lejártával a 2003-tól számítandó felmondási időre és végkielégítésre jogosult a dolgozó? Köszönöm szépen.

Így lehet egyetemistákat foglalkoztatni szakmai gyakorlaton Cikk

Kell-e munkaszerződést kötni a szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatott egyetemistákkal, és mikor kell a részükre díjazást fizetni? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Munkaszerződés módosítása Kérdés

Dolgozóink órabéres munkaszerződéssel vannak állományban cégünknél évek óta. Vezetői döntés alapaján változtatható -e a munkaszerződésük teljesítménybéres munkaszerződésre? Ha az új munkaszerződést nem írja alá valamelyik munkavállalónk, akkor őt emiatt el lehet-e bocsátani? Továbbá kérdésünk lenne, hogy a munkaszerződés elemeként szabályozható-e a dohányzás és a munkaközi szünetek és a munkaterület elhagyása? Ha nem képezheti a munkaszerződés részét ez a szabályozás, akkor tájékoztató formájában kiadható-e ilyen utasítás.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs