337 találat a(z) munkaidőkeret cimkére

Portás munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Portásként foglalkoztatnánk 2 nyugdíjas személyt. Az épületbe a bejárás 22 órakor megszűnik és 6 órakor nyitnak. Az eltelt időszakban beléptetés nem történik. A munkaidejük 24 órás lenne, havi 10 alkalommal. A kérdéseim a következők: lehetőséget biztosít-e a törvény a munkavállalók 240 órára való beosztására, ha igen, milyen formában. Ügyeletnek minősül-e a 22-6 óra közöti időszak. Illetve a havi munkaidőkeretnek ilyen esetben hány órát kell tartalmaznia?

Lehetnek-e az ápolók készenléti jellegű munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjasotthonban az ápolók, gondozók, 24/72 munkaidő beosztásban dolgoznak, munkaszerződésük szerint heti 40 órás munkaidőben. Így az általános munkarendhez viszonyítva a két hónapos munkaidőkeret végére midig túlórájuk keletkezik. Ennek elkerülése végett, módosítani szeretnénk a munkaszerződésüket, és a tevékenységüket készenléti jellegűnek minősíteni. A készenléti jellegű munkakörnél a munkaidő akár heti 60 órára is emelhető, de mi csak heti 48 órára emelnénk a munkaidőt. Így nem képződne rendszeresen túlórájuk, ezáltal nem illetné meg őket a túlórára tekintettel rendes munkaidőre járó munkabér. Ezzel a megoldással csak bérpótlékokra lennének jogosultak, amit viszont egyhavi fixösszegű átalányként fizetnénk. Természetesen a munkaszerződést közös megegyezéssel módosítanánk. Helyes lenne ez így? Vagy ez a tevékenység csak megszakítás nélküli tevékenységnek minősíthető? Ki dönti ezt el, hogy melyik tevékenységbe sorolható az ápolói tevékenység? Ha ez így megoldható, akkor a másik kérdés az, hogy a konyhai és egyben takarító személyzet szintén nem napi 8 órát dolgozik, hanem napi 12 órázik. Kettőt dolgoznak, kettő szabad. Ha az otthon tevékenysége készenléti jellegűnek minősül, akkor őket is be lehet tenni a készenléti jellegű munkakörbe, a heti 48 órás munkaidőbe? A részmunkaidősöknél lehet-e részarányosan számolni a minimálbért, a heti 48 órából számolt minimál órabérrel? Köszönettel várom válaszukat!

Munkaidőkeret esetén heti pihenőnap kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérnék gyakorlatias, magyarázat jellegű választ. Egyik kollégánk reklamál, hogy neki ezen a héten nincs meg a heti kettő pihenőnapja. Heti öt napot dolgozik, a hatodik napja pihenőnap, a hetedik napja szabadság. Jogos a reklamációja? Az érintett munkavállaló átlag napi 8 órás munkaidőben dolgozik, a munkaidőkeret betartásával. Egyenlőtlen munkabeosztásban vannak a kollégák, kéthavi munkaidőkeretben. Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Horváth Éva

Munkaidőkeret időtartamának meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátással foglalkozó társaság munkaidőkeretben foglalkoztatja munkavállalóit. Saját kollektív szerződéssel nem rendelkezik, az ágazati kollektív szerződés vonatkozik rá. Jelenleg a hat havi elszámolást alkalmazza, melynek időtartama: január 1-jétől június 30-áig, illetve július 1-jétől december 31-éig tart. Ha szeretne az elszámolási időszakon változtatni a munkáltató, annyiban, hogy például április 1-jétől szeptember 30-áig tartson az első, a második pedig október 1-jétől március 31-éig, megteheti-e, korlátozza-e valami azt, hogy a munkaidőkeret két gazdasági évet érintsen? Válaszát előre is köszönöm

Ünnepnapon történő munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy folyamatos munkarendben, egyenlőtlen munkaidő-beosztásban, munkaidőkeretben foglalkoztatott készenléti jellegű munkakört ellátó munkavállaló beosztható-e ünnepnapra munkavégzésre, és ha igen, milyen feltételekkel? Köszönettel várom válaszát!

24/48 készenlét jellegű munkakörben a munkaszüneti nap. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 24/48 készenlét jellegű munkakörben és munkaidőkeretben dolgoznak a munkavállalók (mondjuk rá, hogy megfelelnek a jogszabályi feltételeknek), a januári bérpapíron fel kell-e tüntetni a január 1-jén a munkaszüneti napra eső távolléti díjat? Köszönöm

24/48 készenlét, szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy 24/48-as készenlét jellegű munkakörben, mondjuk az egyszerűség kedvéért 1 havi munkaidőkeretben dolgozó portás kivett szabadság megállapításában szeretnék segítséget kérni. Ha például 2020. január hónapban dolgozik 11 napot (264 óra) a munkaidőkeret szerint 22 nap van, ami 176 órát jelent napi 8 órás foglalkoztatásban. Hogyan számoljuk ki a napi 24 órából a szabadság mennyiségét? Hány munkaórának vesszük napi 8 órás beosztással egy le nem dolgozott 24 órás műszakot? Ha például januárban 10 × 24 napot dolgozik, tudunk e szabadságot kiírni? Hány órát? Ha januárban 9 × 24 napot dolgozik, tudunk e szabadságot kiírni? Hány órát? Köszönöm a segítséget!!

Kik, mennyiért és milyen keretek között dolgozhatnak munkaszüneti napokon? Cikk

December 24-étől január 1. napjáig összesen kilenc naptári nappal, az általános munkarendet tekintve két munkanappal számolhatunk. Aki tehette, erre a két napra szabadsága kiadását kérte, mégsem töltheti azonban mindenki pihenéssel a teljes időszakot. Az ünnepek alatt is dolgoznak az éttermekben, fellépnek a színészek, üzemel a hibaelhárítás, talpon vannak az orvosok, ápolók és a közüzemi szolgáltatásban sincs megállás. A munkáltatók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a szabadságot az év utolsó napjáig – a törvény szerinti kivételekkel – ki kell adniuk, miközben egyébként számos szektorban munkaerőhiánnyal küzdenek. Kik dolgozhatnak, mennyiért, mikor? Milyen atipikus foglalkoztatási formák kínálhatnak megoldást?

Öt tanács munkáltatóknak 2020 januárjára Cikk

2020 közeledtével érdemes áttekinteni, hogy a munkáltatók számára milyen kötelezettségek érvényesülnek, illetve lehetőségek nyílnak meg a következő év első napjától. Az ajánlásokat a legfontosabb munkáltatói kihívás: a munkaerőhiány szempontjából tettük. Csokorba szedtük a legfontosabb lépéseket.

Túlóra elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy munkáltató létszámhiánnyal küzd, ezért kénytelen a meglévő embereivel pótolni a munkaerőhiányt. A munkaidő-beosztásuk eleve úgy van elkészítve, hogy a napi 8 óra munkájukon kívül még plusz 3 órát sofőrködnek. Kérdésem az lenne, hogy ha már így vannak beosztva, hogy minden nap mennek napi 11 órát, akkor a plusz 3 órára 50 százalékos pótlék jár, vagy a munkaidőkeret végén 100 százalékos? Tehát nem váratlanul ott kell maradniuk adott munkanapon tovább, hanem ez van beírva a munkaidő beosztásba?

A Kúria döntött munkaidőkeretes munkavállaló elszámolási kötelezettségéről Cikk

A Kúria határozatában döntött arról, hogy a munkavállalónak milyen elszámolási kötelezettsége van, ha a munkaviszony az elszámolási időszak (munkaidőkeret) lejárta előtt szűnik meg (tájékoztató a Kúria Mfv.II.10.102/2019/5. számon határozatáról).

Fizetett szabadság Kérdés

Munkavállalónkat két havi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk részmunkaidőben, heti 30 órával. Napi munkaideje 12, 10, 8 óra, de ügyelünk arra, hogy két hónap alatt ne dolgozzon többet, mint ami kell (például két hónapban 20 munkanapot kell dolgozni, akkor 240 órát dolgozik). Októbertől a napi munkaidejük általában 8 óra, de így sem lépi túl a ledolgozandó időt két hónap átlagában. A szabadságot napokban számoljuk. Esetleg ha olyan napra kér szabadságot, amelyikre be van osztva dolgozni, akkor a beosztásának megfelelő órával van az a nap elszámolva, de ha már hamarabb jelzi a szabadság igényét (nincs beosztva ezekre a napokra dolgozni, mert szabadságot kért), akkor 6 órával tartjuk nyilván a napját, szerinte viszont ezek a napok is 8 órával kell nyilvántartani. Szeretném kérdezni, hogy hány órával kell nyilvántartani a munkaidő számítása szerint azokat a napokat, amelyeken nem dolgozik, és azokat amelyeken dolgozott volna de szabadságot kapott rá. Köszönöm válaszukat.

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Így kell helyesen beosztani a munkaidőt Cikk

A munkaidő beosztása a munkáltató alapvető joga és kötelezettsége. A munkáltatót a munkaidő beosztásával összefüggésben többféle jog illeti meg és kötelezettség terheli, a szabályok nem ismeretének következményei lehetnek.

Parkolóőrök munkaszerződése, díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni az állásfoglalását. Egyik cégünk parkolóőröket foglalkoztat, és a munkaszerződésükben nem határozta meg a napi munkaidőt, azaz 8 órásnak kell tekinteni a munkavállalókat. Később kiegészült a munkaszerződés, hogy a parkolóőrök munkakörét készenléti jellegűnek minősíti, de a napi munkaidőt nem emelte fel 12 órára. A parkolóőröket beosztásuk alapján 24 óra munkaidő és 72 óra pihenőidőben dolgoztatja, de erről sem készített megállapodást. Miután a napi munkaidő 8 órás, ezért jelentős túlmunka kerül megállapításra. Kérdésem, hogy helyesen jár-e el a cég? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close