304 találat a(z) munkaidő cimkére

Szabadság órában történő elszámolása munkaidő-változás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom, hogyan kell helyesen eljárni az alábbi esetben. Egyenlőtlen munkaidőbeosztásban dolgozó munkavállalónk óraszámát szeptember 01-től felemeltük heti 20 óráról heti 40 órára. A szabadságot órában számoltuk el és tartottuk nyilván, a munkavállaló október 14-én kilép. Időarányosan járó szabadsága 20 nap, ebből augusztus 31-éig a heti 20 órás foglalkoztatás idején 16 napot vett ki, szeptemberben pedig a 40 órás foglalkoztatás alatt pedig 3 napot. Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom, hogyan kell helyesen órában elszámolni a szabadságot és kiszámolni a szabadságmegváltást. Köszönöm szépen a segítséget! Benkő Eszter

Készenléti munkakör: ráfizethet a munkáltató, ha nem jól alkalmazza Cikk

A vállalkozások minél alacsonyabb munkavállalói létszámmal törekednek a költségeiket leszorítani, illetve a versenyképességüket megőrizni. Ennek egyik eszköze a munkakör készenléti jellegűvé minősítése, mivel ennek munkajogi szabályai – elsősorban a munka- és pihenőidő területén – lényegesen nagyobb szabadságot biztosítanak a munkáltatóknak, ráadásul a fizetési kötelezettségeiket is csökkentik. Gyakran így olyan esetekben is élnek a lehetőséggel, amikor annak törvényi feltételei nem állnak fenn. Ennek azonban a hatályos szabályozás és a bírói gyakorlat alapján komoly jogi következményei lehetnek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai munkaviszony mellett Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Akinek van egy heti 40 órás főállása, amellett dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára vonatkoznak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Óriási pazarlás! Ennyi időt pocsékolnak el az irodai dolgozók Cikk

Egy átlagos magyar irodai dolgozó évente legalább 19 napot pazarol el a lassú vagy alacsony hatékonyságú eszközök miatt – derül ki a Sharp kutatásából.

Jól megdolgoztathatók a diákok, nem védi őket már az Mt. Cikk

A korábban hatályosnál jóval lazább szabályok vonatkoznak szeptembertől a szövetkezeti diákmunkára. A munka törvénykönyvének a munka díjazására vonatkozó rendelkezései közül mindössze egy alkalmazandó, mely szerint a szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítés tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazásnak el kell érnie a minimálbér összegét. Nem rendeli ugyanakkor alkalmazni a törvény a rendkívüli munkavégzés ellentételezésének szabályait, de a „munkabér” védelmére vonatkozó rendelkezéseket sem.

Nem szokványos heti munkaidő Kérdés

Tisztelt Adózóna! Pedagógusok munkaidejével kapcsolatban merült fel az alábbi kérdés: A fenntartó utasítására, ha egy pedagógus heti munkaideje nem éri el a törvény által előírt 100%-ot (ha a kötelező óraszáma 22-26 óra között van, akkor teljes állásban, azaz heti 40 órában dolgozik a pedagógus), akkor arányosítani kell – például 90%-ra – a heti munkaidejét. Például, ha egy tanár heti 21 órát tanít, akkor nem éri el a minimum kötelező 22 órát, tehát a heti munkaideje 95%, azaz 38 óra. A kérdésünk az, hogy bármekkora arányú lehet-e a heti munkaidő, vagy törvény által le van szabályozva a fix irányadó munkaidő? El lehet-e térni bizonyos esetekben a szokványos munkaidőtől? Válaszukat előre is köszönjük!

Munkaidőkeret a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaidőkeret gyakorlati alkalmazásához kérném segítséget. Szíveskedjen számokkal is bemutatni például 2016. szeptember havi vagy szeptember-november havi munkaidő keret alkalmazásának szabályait! Munkaidőkeret alkalmazásával mennyi a napi maximum munkaidő, szombat-vasárnapi munkavégzés (vendéglátó egység), kötelező pihenőnap? Milyen pótlékokkal kell számolni? Köszönettel:

Pizzéria alkalmazottainak munkaügyi kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisvállalkozás elsősorban kiszállítással foglalkozó pizzériát kíván nyitni. Az üzleti tervek elkészítésénél a minimálisan szükséges munkaerővel kapcsolatosan merültek fel kérdések. Munkaidő, pihenőidő, pótlékok stb. A vállalkozásban egyrészt a tulajdonosokat, másrészt külsős alkalmazottakat kívánnak foglalkoztatni. A pizzéria a hét minden napján délelőtt 11 és este 11 óra között üzemelne. Egy-egy alkalmazott több munkakört is ellátna, így az ügyvezetőn kívül lenne egy üzletvezető, aki egyben a szakács, mosogató és kezdetben egy futár. Lehetséges-e, hogy ezen nyitvatartási időben csak ennyi embert alkalmazzanak vagy mindenképp szükséges "váltó" ember a heti 7 munkanap és hétvégi munkavégzés miatt is? Milyen munkaügyi nyilvántartásokat kell vezetniük? Hétvégi, illetve éjszakai munkavégzésre kell-e pótlékot fizetni? Kérném segítségét a leggazdaságosabb felállás kiválasztásában. Köszönettel:

Háromnapos munkahét – kipróbálná? Cikk

Egy mexikói milliárdos kipróbálja, hogy a rövidebb munkaidővel járó kevesebb stressz növeli-e a hatékonyságot. A svédországi Göteborgban is hasonló kísérletbe kezdtek – írja a hvg.

Látástól vakulásig? Ennyire terhelhetők a dolgozók Cikk

A munkaerőhiány egyre több munkáltató problémája. Ennek következtében gyakori, hogy a betöltetlen státusz(ok), a szabadságon, betegállományban lévők feladatait ideiglenesen a többi munkavállaló között kell felosztani. Áttekintettük ennek munkajogi lehetőségeit és korlátait.

Munkaidő-nyilvántartás: kötelező, de van mozgásterük a munkáltatóknak Cikk

A munkáltató egyik alapkötelezettsége, hogy pontosan nyilvántartsa munkavállalói munka- és pihenőidejét. Ezt – munkaügyi ellenőrzés keretében – a felügyelet minden évben kiemelten ellenőrzi.

Rendelkezésre állás – munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a buszos személyszállítással foglalkozó cég alkalmazottjának bérét miként kell szabályosan kiszámolni az alábbi esetben. A munkavállaló többnapos kiküldetésre megy, mert buszkiránduláshoz rendelték meg a buszt. A sofőr szállását és élelmezését a megrendelő biztosítja. A kirándulás háromnapos. Kérdés: – Mivel a sofőr ellátása és szállása biztosított, kell-e neki napidíjat fizetni (akár belföldön, akár külföldön)? – A sofőr mindhárom nap 6 órát vezet, a köztes időben csak rendelkezésre áll. Kérdés, hogy amikor a munkaidejét számolom, akkor a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, vagy csak az, amit ténylegesen vezetéssel töltött? A rendelkezésre állásra 40 százalékos pótlékot kell számolnom, ha jól tudom. Éjszakára is számolnom kell ezt a pótlékot? Ha a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, akkor azt kiadhatom pihenőnapként a dolgozónak? Ez azért lényeges, mert így a munkaideje meg fogja haladni a havi munkaórák számát, és akkor még túlórát is el kell számolni. Válaszukat köszönöm!

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása: erre kell odafigyelni Cikk

Közúti árufuvarozó vállalkozás két munkavállalója Németországba szállított, és 21 órát dolgozott egyfolytában. Hogyan kell a munkaidejüket elszámolni? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közúti árufuvarozással foglalkozik. Két munkavállalója Németországba szállított anyagot, és 21 órát dolgoztak. Ezt hogyan kell elszámolni? Köszönöm a válaszát.

Rehabilitációs járadék melletti munka Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 1956-os születésű férfiként a járadék mellett munkát tudnék vállalni. Kérdésem: hogyan, milyen munkaidő- és jövedelemkorláttal lehetséges a munkavállalás? Illetve őstermelőként is gazdálkodom az abból származó bevétel befolyásolja-e, növeli-e a munkabérből származó jövedelmet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

T1041

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close