352 találat a(z) munkaidő cimkére

Munkaidő – készenléti jellegű munkakör II. Kérdés

Tisztelt Szakértő úr, először is köszönöm szépen a hasonló tárgyban ("Munkaidőkeret – készenléti jellegű munkakör) feltett kérdésemre adott szíves válaszát. A válasszal kapcsolatban az alábbi pontosító kérdésem merült fel: Válaszában jelezte, hogy: "Munkaidőkeret esetén a keret időtartama alatt beosztható munkaidő mennyiséget úgy határozzuk meg, hogy alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel. Ezt a munkaidő mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon." Jól értem, hogy ha készenléti jellegű munkakör miatt a napi munkaidő 12 óra, akkor a beosztható munkaidő-mennyiséget az alábbiak szerint határozzuk meg: Alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel, készenléti jellegű munkakör esetén 12 órával; és így ezt a munkaidő-mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének szabadsága és munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa/tagja a személyes közreműködését és az ügyvezetői feladatok ellátását 8 órás munkaviszonyban végzi. Kérdés: hogyan kell eljárni, milyen nyilvántartást és milyen formában köteles vezetni a munkaidő és szabadság kivét vonatkozásában (jelenléti ív, szabadság engedély, szabadságos karton stb.)? Van-e heti munkaidőkorlát, vagy ugyanazon szabályok vonatkoznak rá is, mint egy munkaviszonyos dolgozóra? Köszönettel

Kjt. alapján alkalmazandó Mt. szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr, az alábbi kérdéssel fordulunk Önhöz: A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) 2. § (3) bekezdése alapján a közalkalmazotti jogviszonyra az Mt. szabályait a Kjt.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Jól gondoljuk, hogy az alábbi Mt. rendelkezések alkalmazandók a közalkalmazotti jogviszonyra is: Mt. XI. fejezet (a munka- és pihenőidő) 93. § (2); 102. § (1); Mt. XII. fejezet (a munka díjazása):146. § (3) d); 147. §; 139. § (1); 140. § (2)-(3); 143. §? A Kjt. 59. §-ában és 80. §-ában nem találtunk olyan rendelkezést, amely a hivatkozott Mt. szabályok alkalmazását kizárná. Szíves válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel:

Sportegyesület pályagondnok – munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk januártól munkaviszony keretében fog pályagondnokot foglalkoztatni. Részmunkaidős munkaviszonyban kívánjuk alkalmazni (havi 48 óra), viszont a munkaidő-beosztással kapcsolatosan szeretném a segítségét kérni. Ami fontos számunkra, hogy a hazai meccseken előre megadott időpontban a rendelkezésünkre álljon az illető (nyilván azért, hogy felkészítse a pályát a mérkőzésekre (felcsíkozás, hálók felrakása stb.)). Ezeket a dátumokat előre ismerjük. Viszont például a pálya nyírásának idejét, az eszközök (például fűnyíró) karbantartását, egyéb munkák időpontját rábíznánk. Munkaidőkeret alkalmazásával nem igazán tudjuk előre beosztani a munkaidőt (amit ugyebár legalább egy héttel előre kell megtenni), például, hogy mikor nyírja a pályát, hisz akár az adott napon az időjárás sem biztos hogy engedi ezt (például ha esik az eső, akkor nem tud pályát nyírni). Így ezen munkák elvégzését terveink szerint rugalmasan oszthatná be magának. A lényeg az, hogy meglegyen neki a havi 48 órás munkaideje. A kérdésem az, hogy milyen munkarendet javasolnak a fenti esetben, illetve hogyan célszerű így a munkaidő beosztása? Lehetséges rugalmas vagy kötetlen munkarendet előírni? Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a munkaidejéről mindenképp nyilvántartást kell vezetnünk, tekintettel arra, hogy a bérét pályázaton nyertük és az elszámolás feltétele a munkaidő-nyilvántartás csatolása. Segítségét előre is köszönöm.

Lazább munkaidő-szabályozást javasolnak Németországban Cikk

A német gazdaság versenyképességének érdekében rugalmasabbá kell tenni a munkaidőről szóló szabályokat – sürgeti a német kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Kft.-ügyvezető és katás egyéni vállalkozó II. - folytatás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! A témában adott válaszához (http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_21_Egyeni_vallalkozo_kftvel_jlh) kapcsolódan szeretném kérdezni, hogy egy munkaviszonyos ügyvezetőnek el kell számolnia milyen jogcímen tölti az idejét a saját cégében? A hivatalos munkaidőn kívül nem lehet a saját vállalkozásában jelen, csak azért mert szeret ott lenni? A részmunkaidő "életszerűségét" egyik oldalról az elvégzendő munka mennyisége alapján becsülik talán. De mi van akkor, ha tapasztalati úton egy munkaügyi ellenőr a helyszínen azt látja, hogy a jelenléti ív alapján az ügyvezető 8 és 9 óra között letöltötte a munkaidejét, de még 10 órakor is jelen van a helyszínen?

Egy vagy kettő nap? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás tevékenységének jellegéből kifolyólag van olyan munkavállaló, akinek a munkaideje átnyúlik a következő napra (22-06 óra között dolgozik), és egyszerűsített foglalkoztatottként foglalkoztatott, akkor az 1 vagy 2 napnak minősül-e bejelentés és közteher szempontjából? Köszönöm a választ!

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy mikortól érvényes a rokkantsági ellátásban részesülő személy foglalkoztatásának eddigi heti 20 órás korlát eltörlése? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Műszakpótlékra jogosultság megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 141. § (2) bekezdés értelmezése kapcsán merült fel, hogy a két feltétel közül a másodiknak, azaz, hogy "a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van", adott munkaidőben elegendő egyszer teljesülnie a jogosultság megállapításához, vagy a beosztott munkaidő egyharmadában kell teljesülnie? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szabó Csilla

Egyéni vállalkozó többes jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A többes jogviszony esetén a munkaidők összeszámításáról szóló cikkeket, illetve a Tbj.-t olvasva jól gondolom, hogy egy egyéni vállalkozó kizárólag akkor nem minősül főállású egyéni vállalkozónak (nem nyugdíjas, nem nappali tagozatos), ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van? Ha átalakulna társas vállalkozássá, a jelenleg meglévő heti 20 órás munkaviszonya lehetővé tenné, hogy a társas vállalkozásban csak a minimális járulékalap fele után fizessen járulékot? Számít az összeszámításban bármelyik formában a heti 20 órás munkaviszony? Köszönettel: Jászné

Szociális hozzájárulási adó alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkaviszony esetén, ha egyik sem éri el a heti 36 órát, miként alakul a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség? Ilyen esetben valóban legalább az időarányos minimálbér után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót minden jogviszonyban? Válaszát előre is köszönöm!

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik ügyfelünk közérdekű nyugdíjas szövetkezet könyvelésére, bérszámfejtésére és munkaügyi, munkavédelmi ügyeinek intézésére kért tőlünk ajánlatot. Mivel a szövetkezetben a tagok, nem munkaviszonyban vannak, nem látjuk át a munkaüggyel, munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Feladatteljesítés van, nem munkaidő. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségei vannak a tagokkal szemben a szövetkezetnek? Kell-e munkaidőbeosztás-nyilvántartás, van-e szabadság, kell-e üzemorvos, munkavédelmi oktatás, egyéni védőfelszerelés, a jogviszony keletkezésére és megszüntetésére milyen jogszabályi előírások vonatkoznak, milyen törvényeket, jogszabályokat kell megnézzünk ezekkel kapcsolatosan. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet működéséhez kapcsolódó jogszabályhelyeket szeretnénk megtalálni. Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Kiskereskedelem munkaidő-beosztás sajátosságok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiskereskedelem munkaidő-beosztásának sajátosságaira lennék kíváncsi. Pihenőidő, vasárnapok, éjszakai munkavégzés, ünnepnapi munkavégzés... Ügyfelem több boltot üzemeltet minden nap 5-19h, 6-22h. Nyáron az egyik bolt éjjel-nappaliként működne. Válaszát előre is köszönöm!

Munkaszerződés: amit feltétlenül írjon bele, és amit biztosan ne! Cikk

Sokszor merül fel a munkáltatók részéről a kérdés, hogy mit kell, illetve célszerű munkaszerződésben szabályozni. Bizonyos elemek nélkül ugyanis a munkaviszony létre sem jön. Más elemek munkaszerződésben történő feltüntetése nem kötelező ugyan, de hasznos. Olyan elemek is vannak azonban, amelyek feltüntetése kifejezetten hátrányos a munkáltatók számára. Végezetül pedig vannak olyan elemek is, melyeket egyszerűen szükségtelen munkaszerződésben szabályozni. Lássuk, mire kell különösen ügyelni.

Mt., 44 munkanap vagy 352 óra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 53. § szerinti 352 órát lehet úgy bontani, hogy beosztás szerinti munkanaponként az Mt. 53. § szerinti foglalkoztatásra 2 órában kerüljön sor, a többi 4-6 órában "normál" foglalkoztatás történik? A munkáltatónak arról, hogy 44 munkanap vagy 352 óra alapján számol, mikor, milyen formában kell döntenie (szabályzat, minden munkavállalónál máshogy, de írásban, szóban is elegendő)? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs