14 találat a(z) munkaidő-csökkentés cimkére

Munkaidő-csökkentés 2 hónapra emelt bérrel Kérdés

Végkielégítés veszélyhelyzet miatti munkaadói felmondásnál Cikk

A munkaidőt és a bért is csökkentette a járványhelyzetben a munkaadó, aki most már csak napi kétórás munkaidőt és ennek megfelelő bért írna elő. Ezt a munkavállalók nem fogadják el. Munkaadói felmondás esetén mekkora végkielégítésre számíthatnak? Az Adózóna olvasójának kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaidő-csökkentés Kérdés

A társaság ügyvezetője 2020. május 1-jétől csökkentette a vállakozás alkalmazottainak munkaidejét. Az eddigi 8 órás munkaviszony helyett 20 órás munkaviszonyra jelentették be a dolgozókat a NAV-nál. A dolgozók erről csak 2020. május 11-én értesültek, a könyvelő közlése alapján. Kérdésünk: jogszerűen járt el az ügyvezető? A munkaszerződést nem módosították és a dolgozókat a munkáltató a bejelentés előtt nem tájékoztatta a döntéséről. Ebben az esetben a dolgozóknak van-e valamilyen jogorvoslati lehetőségük? Köszönettel: DEFTER Kft.

Munkaidő-csökkentés NAV-bejelentése Kérdés

A veszélyhelyzet miatti munkaidő-csökkentést be kell-e jelenteni a NAV-nak 20T1041-es nyomtatványon? Ha csak az eredeti munkaidő 60%-ára csökkentik a munkaidőt és egyéni fejlesztési idő is belép, és az állami bértámogatást is beleszámítva a munkáltató egészíti ki a bruttó bért az eredetire, ebben az esetben hány órás a munkaidő, amit be kell jelenteni a NAV-nak?

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Cikk

Munkaidő-csökkentés esetén a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez kell igazítani? Hogyan kell számítani a támogatás miatt a nettó bért? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaidő-csökkentésre kényszerül a Dunaferr Cikk

Levelet írt a munkáltató a Dunaferr-dolgozóknak, eszerint ha nem változik a helyzet, csökkenteniük kell egyes munkavállalók munkaidejét. A cégvezető azt is írja, az áprilisi fizetések időben megérkeznek majd – olvasható a hvg.hu-n.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás, többszöri munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy fogorvosi tevékenységet végző kft.-nél március 15-én a munkavállalók munkaidejét 1 órára csökkentették. Május 1-jétől a napi munkaidejüket 2 órára módosították. Van-e akadálya annak hogy a csökkentett munkaidőre járó bértámogatást igénybe vegyék? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaidő-csökkentés – eljárási mód 2. Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! E témában feltett kérdésemre adott válaszával (https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_29_Munkaido_csokkentes_eljarasi_mod_iqg) kapcsolatoban szeretnék további kérdéseket feltenni. Cégünk tevékenységét a kormányrendeletek közvetlenül nem korlátozzák, a csökkentett munkaidő nem emiatt kerül bevezetésre, hanem a cég termékeire (építőiparral kapcsolatos termék nagykereskedelme) jelenleg nincs kereslet a piacon a járvány miatti visszaesés következtében. Tehát erre hivatkozni nem tudunk. Az ön válasza alapján ennek hiányában a feleknek közvetlenül meg kell állapodniuk. Ez történhet egy munkaszerződés-módosítással? Vagy elegendő egy tájékoztató levél a havi két nap fizetés nélküli szabadságról (ez kiment minden dolgozónak) és amennyiben nem érkezik ellenkező válasz, úgy az elfogadottnak tekinthető? Az egészségügyi szolgáltatási járadék fizetésével kapcsolatban is lenne kérdésem. Mivel jelen esetben egy 20 munkanapos hónapban a dolgozót 18 munkanapra bérezés illeti meg, mely után szociális hozzájárulási adó fizetésére kötelezett a cég, a fennmaradó két napra kell fizetnünk az egészségügyi szolgáltatási járadékot? És ha igen, akkor a munkanapok számával arányosan? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaidő-csökkentés – eljárási mód Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a rendelésállomány csökkenése miatt olyan szabályt hoztak, hogy a következő három hónapban mindenkinek havi két nap fizetés nélküli szabadságot fognak elszámolni (ez lehet később havi 4 nap vagy több lesz, a rendelések függvényében). Kérdésem, hogy ezt hogyan kell a HR osztálynak lepapíroznia? Kell munkaszerződést módosítani? A T1041-esen be kell jelenteni? Válaszát előre is köszönöm!

A Tungsramnál is lesznek megszorítások, de elbocsátások nem Cikk

A Tungsram munkahelyeket megvédő akciótervet jelentett be hétfőn a dolgozóknak, Magyarországon a szellemi dolgozóknál májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb munkaidőt vezetnek be, ugyancsak a szellemi dolgozóknál elmarad az áprilistól megállapított béremelés, a menedzsment fizetését 25 százalékkal csökkentik és ebben az évben már lesz cafeteria juttatás, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt nem kerül sor elbocsátásokra – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti témában tegnap feltett kérdésemre adott válaszát köszönöm. További felmerülő kérdésem, hogy a kiesőbér-támogatás milyen összegre vonatkozik, mivel teljesen más összegről van szó egy négy gyermeket nevelő, családi adókedvezmény igénybevételére jogosult dolgozó esetében, mint amikor a munkabér normál módon kerül elszámolásra. További kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben a dolgozót 50%-os munkaidő-csökkentéssel foglalkoztatják a járvány ideje alatt, mindenképpen kell egyéni fejlesztési időre (aminek a fogalma még mindig nem világos számomra) a kieső nettó bér 30%-át kifizetni a részére. Köszönettel és üdvözlettel: Tóth Péterné

Munkaidő-csökkentés hatása a nők 40 éves nyugdíjazásához Kérdés

Olvastam egy cikkben, hogy ha egy nőnek csökkentik a heti munkaidejét például heti 10 órára, akkor is teljes munkaidőként kerül elismerésre a nyugdíjazás 40. évének megállapításakor. Hogyan kell ezt pontosan érteni? A járványveszély idejére vonatkozik? Valahol ez megjelent hivatalosan is?

Kötelező szabadság után munkaidő-csökkentés: így teheti meg a munkáltató jogszerűen Cikk

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta egyre több cég oldja meg home office keretei között a foglalkoztatást. A gazdasági visszaesés azonban gyakran további intézkedéseket igényel, így munkaidő-csökkentést vagy kényszerszabadságolást. Megteheti-e jogszerűen a munkáltató, hogy a szabadságról „visszatérő” munkavállalók napi munkaidejét – ennek megfelelően természetesen a fizetésüket is – napi 2 órára csökkentse? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kötelező szabadság, munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk két hete elrendelte, hogy a dolgozói home office-ból végezzék munkájukat. Erre minden felszerelést biztosított a munkavállalók részére. A munkáltató ebben az esetben elküldheti-e dolgozói szabadságra, majd onnan visszajőve csökkentheti-e a napi munkaidőt arra való hivatkozással, hogy a bevételei csökkennek? A munkáltató napi 2 órára tervezi csökkenteni a munkaidőt, ebben az esetben a munkavállalók biztosítottak maradnak? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági idénymunka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close