18 találat a(z) munkaügyi bírság cimkére

Kevesli a munkaügyi ellenőrzések számát a Magyar Szakszervezeti Szövetség Cikk

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.

Munkaügyi bírság Kérdés

A munkavédelmi törvényt módosító javaslatot is tárgyalta az Országgyűlés Cikk

A jövőben rendeleti szinten lenne szabályozható a munkavédelmi végzettségek besorolása, csökkenne az egészségügyi szolgáltatók adminisztratív terhe, módosulnának a munkavédelmi bírság szabályai, annak összegét pedig kormányrendelettel lehetne meghatározni – ecsetelte a munkavédelmi törvény módosításáról szóló törvényjavaslat mai általános vitájának expozéjában Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Munkaügyi bírság Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés: kiderült, ezeket a szabályokat nem veszik komolyan a munkáltatók Cikk

A munkaügyi felügyelet, jelenlegi nevén a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, minden évben ellenőrzési tervet készít, melyben meghatározza az adott év ellenőrzésének irányait. Ezt követően a felügyelet jelentésben mutatja be az ellenőrzések eredményeit. Az alábbiakban ezen eredményeket a tanulságok levonása érdekében mutatjuk be.

Munkaügyi bírság Kérdés

Tetemes munkaügyi bírság az uniós kiküldetési irányelv megsértéséért Cikk

Az Európai Unióban a 2014/67. irányelv szabályozza a munkavállalók tagállamokon belüli kiküldetésére vonatkozó kötelezettségeket, melyek az utóbbi években jelentősen szigorodtak. Ezen szabályokat, illetve a szabályok megsértésének szankcionálását értelmezi az Európai Unió Bíróságának cikkünkben bemutatott ítélete.

Kata megszűnése NAV által Kérdés

Munkaügyi bírság: nagyot bukhatnak a visszaesők Cikk

Rendkívül körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől ugyanis új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Azok, akik az említett időszakban már hibáztak, a korábbinál jóval tetemesebb büntetésre számíthatnak.

Kivaalanyiság megszűnése Kérdés

Tilos így válogatni a munkavállalók között! Mutatjuk a példákat Cikk

A munkáltatóknak már az állásinterjúk során is tekintettel kell lenniük az egyenlő bánásmód követelményére. Ez olyan munkajogi alapelv, amelyet a munkaviszonnyal összefüggő valamennyi eljárás során tiszteletben kell tartani, betartása a munkaügyi ellenőrzés során is vizsgálható.

Megdöbbentő adatok! Így dolgoznak a magyarok Cikk

Munkaügyi jogsértéseket és munkavédelmi szabálytalanságokat tárt fel a foglalkoztatók többségénél a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az év első kilenc hónapában végzett vizsgálatai során – derült ki a NMH honlapján közzétett jelentésből.

Halálba torkollott a feketemunka: mit tehet az özvegy? Cikk

Évek óta égető probléma, hogy jottányit nem sikerült visszaszorítani a feketefoglalkoztatást a magyarországi munkaadók körében. Feltételezhetően a feketemunkának esett áldozatul az a férfi, aki Ausztriában munkavégzés közben leesett a létráról. Magyar foglalkoztatója ahelyett, hogy azonnali orvosi segítséget kért volna, a furgonjával nyolcvan kilométert autózva egy magyarországi kórházba szállította a dolgozót, aki műtét közben meghalt. Tapasztalatok szerint a munkavállalók nincsenek tisztában azzal, hogy ha kiderül, zsebbe kapják a pénzt, nemcsak a munkáltatójuk, hanem ők is jelentős bírságra számíthatnak.

Jelenléti ív Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik az a jelenléti ív/munkaidő nyilvántartás, amelyet, ha vezetek, biztosan elkerülhető a munkaügyi bírság?

Kata kijelentkezés munkaügyi bírság esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozóra a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerv be nem jelentett egyszerűsített foglalkoztatás miatt munkaügyi bírságot szabott ki. A kata-törvény értelmében a kisadózó adóalanyisága megszűnik a "mulasztási bírságot megállapító határozat jogerőre emelkedésének napjával, ha .. jogsértés miatt .. az adó- vagy vámhatóság ... be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért mulasztási bírságot állapít meg". Itt az adó- és vámhatóságon csak a NAV hatóságot kell érteni, vagy a fenti szerv is beletartozik? Amennyiben igen, úgy hogyan kell pontosan kiszámítani a határozat jogerőre emelkedésének napját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink