60 találat a(z) munkásszállás cimkére

Levonható-e a lakásbérlés áfája? Cikk

Olvasónk lakásbérlet áfájának levonásával kapcsolatban kérte az Adózóna segítségét. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Lakásbérlés áfájának levonhatósága Kérdés

Lakás bérlése munkavállalók részére Cikk

Kft. lakást bérelne a munkavállalói részére. Ez elszámolható költségként, az áfa levonható a bérleti díjból? Ugyanez a kérdés, ha a rezsit is a cég fizeti. Ha nem a bérleti díjat fizeti ki a kft., hanem a munkavállalónak ad albérleti támogatást, milyen adóvonzatokkal teheti meg? Olvasói kérdésekre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Munkásszállás üzemeltetése Kérdés

Munkásszállás költségelszámolásával kapcsolatban lenne kérdésem Kérdés

5% áfa Kérdés

Munkásszállás Kérdés

Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás szállásdíjának adózása Cikk

Közeledik a szeptember, az iskolát befejező új munkavállalók beléptetése is jellemzően ehhez a hónaphoz kapcsolódik. A dolgozók jelentős része nem az állandó lakóhely közelében talál munkát, így mind a munkáltató, mind az alkalmazott számol a lakhatás támogatásával. Az alábbiakban a magánszemély jövedelmének adózását tekintjük át: milyen költséget, adminisztrációt jelent a munkavállaló lakhatási költségeinek megtérítése?

Munkásszállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnénk, ha magánembertől bérelne a cég egy családi házat, és úgy alakítaná ki a házat, hogy egy szobában 2-3 fő munkavállaló (akiknek az állandó lakcíme messze van a cégtől) elhelyezése lenne biztosítva, szükséges-e bármilyen bejelentés, engedélyeztetés bármelyik hatóság felé, illetve a bérbeadó adózásán kívül van-e bármilyen további adóvonzata? Válaszát köszönöm. érdeklődni szeretnénk, ha magánembertől bérelne a cég egy családi házat, és úgy alakítaná ki a házat, hogy egy szobában 2-3 fő (munkavállalói, akiknek az állandó lakcíme messze van a cégtől) elhelyezése lenne biztosítva, szükséges-e bármilyen bejelentés, engedélyeztetés bármelyik hatóság felé, illetve a bérbeadó adózásán kívül van-e bármilyen további adóvonzata?

Munkásszállás költségeinek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakóingatlant vásárol, melyet átalakít, felújít munkásszállás céljából. Az ingatlan nem lesz használva egész évben, csak a mezőgazdasági idénymunkásoknak alkalmanként. A kérdés az, hogy a felújítással kapcsolatos költségek, illetve a használatba vétel utáni rezsiköltségek áfája levonható-e.

Költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérném szíves segítségüket az alábbiakban. Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe szerződést kötött egy munkásszállással dolgozók elszállásolására. A dolgozók számát tekintve, az egész munkásszállás kapacitása a fióktelep rendelkezésére áll. A szerződést átolvasva számomra egyértelmű, hogy a munkásszállónak kell állnia az olyan felmerült költségeket mint például ágynemű, közös helyiségek takarítása, berendezés, karbantartás stb., ezek a szerződésben meghatározott díj részét képezik. Azonban egyre több olyan számla érkezik a könyvelésre, amelyek például radiátor-karbantartást, ágyneműt, munkásszállásra tisztítószereket, bútorokat tartalmaznak. A szerződésben nincs olyan megállapodás, hogy bármi ilyen felmerült költséget a fióktelep átháríthatna a munkásszállásra, ezért nem is fogják. A kérdésem az, hogyan tudjuk elszámolni az ilyen, munkásszállás üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket a fióktelepnél úgy, hogy nem a fióktelep az üzemeltető és nincs lehetősége (nincs ilyen megállapodás a szerződésben) áthárítani ezen költségeket. Ezek ettől függetlenül még vállalkozás érdekében felmerült költségeknek minősülnek és az áfát levonásba helyezhetjük? Köszönettel, Lázár Veronika

Vállalkozások is pályázhatnak majd munkásszállás-építés támogatására Cikk

Az önkormányzatok és gazdasági társaságaik mellett a jövőben a vállalkozások is pályázhatnak munkásszállások építésére vagy felújítására – mondta az MTI-nek Varga Mihály.

Munkásszállás idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság idényjellegű tevékenységéhez ingatlant bérel, ahol dolgozói részére biztosít szállást. Az ingatlan frekventált üdülőhelyen helyezkedik el, így a bérbeadót megkereste az önkormányzat a személyforgalom láttán, ezért bérbeadó benyújtotta a bérleti szerződést. A bérbevevő társaságot levélben kereste meg az önkormányzat azzal, hogy jelentkezzen be szálláshely-szolgáltatásra és fizessen idegenforgalmi adót. A bérbevevő társaság ezen a településen telephellyel nem rendelkezik, iparűzési adót nem fizet. A társaság válasz levélben nyilatkozatot tett, amely szerint 1.) kereskedelmi szálláshely szolgáltatást nem végez, 2.) a bérelt ingatlant munkásszállásként használja, 3.) a szállásért munkavállalóitól szállásdíjat nem szed, mindezek miatt fizető-vendéglátási tevékenység nem valósul meg az ingatlanban, ezért nem kötelezett idegenforgalmi adó bevallására és megfizetésére. Az önkormányzat újabb levélben fordult a társasághoz, a tevékenység NAV felé történő bejelentését firtatja és felhívja a társaságot adóbevallás benyújtására. Kérem Önöket a fenti eset véleményezésére, Önök szerint helyesen járt-e el a társaság? Üdvözlettel: Pintér László

Munkásszállást adtak át Mórahalmon. Támogatás a munkaerő országon belüli mozgására Cikk

A magyar gazdaság teljesítményének növekedésével párhuzamosan a szakképzett munkaerő iránti kereslet is emelkedik, ezért a kormány több módon támogatja a munkaerő országon belüli mozgását – hangsúlyozta Varga Mihály a mórahalmi Szent Benedek Munkásszálló átadásán. A pénzügyminiszter kifejtette: ennek része a munkásszálló-építési program, amelynek keretében eddig több mint 8 milliárd forint támogatásról született döntés, és mintegy 3000 munkavállaló elszállásolására nyílik lehetőség.

Panzió szállásszámla/lehet adómentes „munkásszállás”? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cégnek székhelye és telephelye csak Budapesten van. Egy vidéki (szegedi) alkalmazotti státuszban lévő építésvezetővel az ideiglenes lakhatás biztosításában állapodtunk meg, mert munkája és jelenléte a cégben nélkülözhetetlen. Az Szja tv. 1. sz. mell. 8.6. f. pontja alapján eddig lakást béreltünk munkásszállásként (az itteni fő/szoba előírást, azt hogy a településen, de még annak mondjuk 200 km-es körzetében sincs ingatlana, és egyebeket teljesítve). A bérleti szerződés lejárta után a lakásban felmerülő problémák elkerülése, rezsi- és egyéb elszámolások kiiktatása érdekében május végétől egy panzióban (tehát nem szálloda!) veszünk ki szobát részére heti 4-5 éjszakára; hétvége kivételével, amikor a hazautazását biztosítjuk. Így olcsóbb is, és kevesebb a felmerülő adminisztráció is. A panzió a szállásszolgáltatásról cégünk nevére szóló átutalásos számlát bocsát ki, étkezés nélkül. Ezért ezen számlát adómentes juttatásnak tekintjük mint munkásszállást. Mivel a költség a cég érdekeit szolgálja, ezért az áfát visszaigényeljük (ha felszámításra kerül). Helyesen járunk el, ha nem keletkeztetünk egyéb adófizetési kötelezettséget sem a cég, sem a dolgozó oldaláról (szja, szocho) jövedelmet? Köszönettel: PA

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1