147 találat a(z) munkába járás cimkére

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Egy kft.-nek kötelező megtérítenie a munkavállalóinak a munkába járás költségeit? Köszönettel.

Személygépkocsival történő munkába járás költségtérítése Kérdés

Egy félállású dolgozó hetente 3 alkalommal személygépkocsival utazik Balatonfüredről Budapestre munkavégzés (tanítás) céljából. A kocsihasználatra tekintettel milyen költségtérítés adható neki szja-mentesen? A választ előre is köszönöm: Zsuzsa

Helyettesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy dolgozó munkaszerződésben a munkavégzés helyeként ez szerepel: 1./ A Munkavállaló elsődleges munkavégzési helye: 9022 Győr, XY utca X. szám 2./ A Munkáltató és a Munkavállaló megállapodnak abban, hogy a Munkavállaló helyettesítés céljából mindazokon a helyszíneken végezheti munkáját, ahol a Munkáltató bármely tevékenységet kifejt. A győri cím a munkáltató egyik fióktelepe. A munkáltató ezen kívül még több fiókteleppel rendelkezik az országban. A munkáltató a szabadságon lévő dolgozók helyettesítésére a győri fióktelepen lévő munkavállalóját a kapuvári fióktelepre küldi munkavégzés céljából. A két fióktelepen dolgozó munkavállalók azonos munkakörben dolgoznak. A munkavállaló munkavégzés céljából azokon a napokon, amikor helyettesítenie kell, a lakcíméről, és nem a győri fióktelepről indul munkába a kapuvári fióktelepre. Kiküldetésnek vagy munkába járásnak minősül-e a fenti utazás? Jár-e napidíj a dolgozónak? Munkában töltött időnek minősül-e az utazás? Válaszát előre is köszönöm!

Munkába járás ugyanonnan: mindenkinek jár költségtérítés? Cikk

Kaphat-e a férj és a feleség is gépkocsi-költségtérítést a munkába járáshoz, ha egy helyen dolgoznak, egy műszakban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy pár, egy helyen dolgoznak (egy műszakban), és a férj autóval jár, megállapodás született, kapja is a gépkocsi-költségtérítést. A párja is rendelkezik saját gépjárművel, a kérdés, hogy kaphat-e ő is gépkocsi-költségtérítést annak ellenére, hogy azonos a lakcímük és egy helyen dolgoznak? Van esetleg törvényi szabályozás? (Ha mindkét dolgozónak van jogosítványa, forgalmi engedélye, külön kocsira megállapodás.) Ha egy kocsival mennének, akkor hogyan tudnának igénybe venni költségtérítést?

Napi munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk közigazgatási határon kívüli lakóhelyéről saját gépjárművel utazna a legközelebbi településig, ahonnan busszal tudna bejutni a munkahelyre. Így a lakóhelye és a legközelebbi buszmegálló között utazási költségtérítést, a buszra pedig bérletet igényelne. A kérdésem, hogy ilyen formában adható-e adómentesen az utazási költségtérítés és a bérlettérítés?

Munkába járás saját kocsival Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozással a "Munkába járás saját kocsival – mikor téríthető?" kérdésre, a törvény értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés; b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést. Kérdésem: a) ponthoz: Itt a KÖZVETLEN közösségi közlekedést érti a törvény a lakhely és a munkahely között, vagy beletartozik akár egy-két városon keresztüli átszállásokkal a munkahelyre eljutás? b) ponthoz: Hosszú várakozás alatt mennyi időt lehet érteni? Válaszát előre is köszönöm!

Üzemanyagköltség elszámolása kft.-nél Kérdés

A kft. saját személygépkocsival rendelkezik. Útnyilvántartást vezet és cégautóadót fizet. Az útnyilvántartásban az indulás helye csak a székhely lehet vagy a telephely is? A dolgozó a munkába járáshoz költségtérítést kap, munkáját változó helyeken végzi (építőipari tevékenység esetén épp, ahol dolgozik), A dolgozó ebben az esetben kiküldetési rendelvényt állít ki, amiben a kiindulási hely a lakóhelye, a cél pedig az éppen aktuális munkavégzési hely, ami bárhol lehet. Jól gondolom?

Munkába járás Kérdés

T. Adózóna! ha a d. pontot vennénk igénybe, akkor kell-e igazolás az intézménytől, ha igen, akkor milyen, és mi az elszámolás menete? Köszönettel

Munkába járás saját kocsival – mikor téríthető? Cikk

Hogyan fizethető saját gépjárművel történő napi munkába járás jogcímen a kilométerenkénti 9 vagy 15 forint? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizethető-e munkavállaló részére adómentesen az szja-törvény 25. § (2) bekezdés b) szerinti saját gépjárművel történő napi munkába járás jogcímen a kilométerenkénti 9 vagy 15 forint, amennyiben az érintett munkavállaló nem felel meg a 39/2010. kormányrendelet 4. §-ában foglalt feltételeknek? Köszönöm.

Személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. vásárolt egy használt 9 személyes (vezetővel együtt) diesel üzemű Renault Master személygépkocsit. Ezzel a gépjárművel oldja meg a dolgozók munkába járását – a munkavégzés helye a településtől 7 km-re van, nincs semmiféle tömegközlekedés –, és a munkából történő hazaszállítását (a kft.-nek nincs garázsa, a gépjárművezető otthon parkol). A fizetendő adókkal kapcsolatban, a cégautófizetési kötelezettség fennáll, ugyanakkor az üzemanyag-felhasználásra jutó áfát nem lehet visszaigényelni? Menetlevelet fog vezetni a gépjármű vezetője. Az üzemanyag-tankolás úgy történik, hogy a kft. telephelyén lévő saját üzemanyagtartályból (a MOL szállítja ide a gázolajat tartálykocsiban) fog tankolni a gépkocsi, melyről szállítójegy kerül kiállításra. Elfogadható-e, ha a kiállított szállítójegyen feltüntetett fogyasztás alapján lesz megállapítva az a mennyiség, amelynek az áfáját vissza kell vonni a beszerzésekből? Hó végén kell-e vizsgálni az üzemanyag-felhasználást a futott km alapján? Ezeken kívül a dolgozókkal kapcsolatban felmerül-e bármilyen adó- vagy járulékfizetése a kft.-nek vagy a dolgozóknak? Köszönöm a választ!

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivitelezéssel foglalkozó cég az egész országban tevékenykedik. A dolgozók (munkavállalók) nem a székhely és a lakóhelyük között mozognak, hanem a lakóhely és kivitelezési helyszínek között gépkocsival, mert azok jóval közelebb vannak egymáshoz. Az autók a munkavállalóktól bérelt helyen állnak, ezek a bérlemények a munkavállalók tulajdonában vannak. 1.) A bérelt hely és a kivitelezés helye közötti utazás munkába járásnak minősül-e? 2.) Ha nem, akkor minek minősül, és milyen adó- és járulékkötelezettségek merülnek fel? 3.). Ki kell-e gyűjteni a magánhasználatot az esetleges adó- és járulékkötelezettség megállapításánál? 4. Levonható-e a dízeles gépjárművek üzemanyagának áfája? Válaszát előre is köszönöm!

Törzskönyv 2018.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. 01. 01-től az szja-törvény 3. számú melléklet IV. fejezetének 9. pontja értelmében a magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott törzskönyvvel, a törzskönyv visszavonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott igazolással köteles igazolni. (2017-ben még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvényt használjuk erre a célra.) Kérdésem az lenne, hogy a munkába járás vagy a belföldi kiküldetés költségeinek kifizetése esetén van-e ennek a dokumentumnak jelentősége? Hisz mindkét esetben (ha jól tudom) fizethető költségtérítés akkor is, ha nem saját tulajdonú a gépjármű. Köszönöm válaszát!

Tartózkodási hely = munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010. kormányrendelet szerint: tartózkodási hely: annak a Magyarország vagy az EGT-állam területén lévő lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik; Kérdésem az lenne, hogy ha a dolgozó Egerben lakik, a munkavégzés helye is Egerben van, de a tartózkodási helye Gyöngyösön van, és Eger-Gyöngyös viszonylatban kéri a napi munkába járás elszámolását, akkor ez szabályos így? Kifizethető neki, hisz a tartózkodási hely nem azért van neki bejelentve, mert ott dolgozik. Köszönöm segítő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close