119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Október 14.: adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Elérkezett a harmadik negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, melynek határideje 2019. október 14. (A befizetési határidő azért csúszik, mert október 12. szombatra esik.) A határidő az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint az e tevékenységek keretén kívül önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik, valamint azokra, akiknél nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó vagy egyéb jövedelem utáni adóelőleg-levonás.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Külföldi biztosított mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíves tájékoztatásukat jogszabály értelmezésével kapcsolatosan. 1. Ügyfelem munkaviszonyban áll ügyvezetőként két magyar kft-nél. 2. Ügyfelem osztrák állampolgár, aki a csatolt nyilatkozat szerint 2018. 09. 01-től 2023. 08. 31-ig társadalombiztosítási járulék fizetése alól mentesítésre került Magyarországon. 3. Ügyfelem regisztrációs igazolással (tartózkodási engedély) rendelkezik Magyarországon, és bejelentett lakhelye is Magyarországon van. 4. Ügyfelem mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik és ez alapján földművesként kérni fogja a nyilvántartásba vételét az illetékes földhivatalnál. Emellett őstermelőként mezőgazdasági tevékenységet kíván folytatni. 5. Az Agárkamara falugazdásza azt a tájékoztatást adta, amely megfelel egyébként az őstermelői igazolvány kiadásáról szóló rendeletnek, hogy az őstermelői tevékenység folytatásának megkezdéséhez bejelentett magyar lakcím és érvényes magyar adóazonosító jel szükséges. Ügyfelem mindkettővel rendelkezik. A kérdésem arra irányul, hogy ügyfelem Magyarországon földművesként vásárolhat-e termőföldet? Magyarországon őstermelőként vagy mezőgazdasági egyéni vállalkozóként végezheti-e a mezőgazdasági vállalkozói tevékenységet? Válaszát köszönöm!

Bevallási határidő Esemény

Sokan nem gondolnák, de nekik is kell őstermelői igazolvány Cikk

A különböző piacokon, vásárokon, a közutakon, a családi házak kapujánál gyakran találkozunk lekvárok, szörpök, savanyúságok, zöldségek és gyümölcsök árusításával.

Hipa kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi iparűzési adó befizetése elszámolható-e költségként mezőgazdasági őstermelő esetében?

Kompenzációs felár Kérdés

Édesapám – aki őstermelő volt, és egy bt. beltagja is – halála miatt át kell gondolnunk, hogyan "működjünk" tovább, ezért a következő kérdéseink lennének: – Családi gazdaság tagjai vagyunk, a kompenzációs felárat igénybe kívánjuk venni. A családi gazdaság tagjai: férj, feleség, két gyermek. A feleség más vállalkozásba hogyan szállhat be úgy, hogy még a kompenzációs felárat is igénybe tudja venni? Bt.-kültagként milyen részesedési aránnyal léphet be, főállású alkalmazotti státusz mellett? – Nyugdíjas bt.-ben beltag, valamint mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is végez. Igénybe veheti-e a kompenzációs felárat, illetve hány százalékos részesedés mellett maradhat még őstermelő, ha van ilyen megkötés? – A férj a családi gazdaság vezetője, amennyiben maximálva van a részesedési hányad a kompenzációs felár miatt, akkor megoldás lehetne, hogy a férj is belépjen a vállalkozásba? Köszönettel: d

Biztosítási jogviszony mezőgazdasági őstermelőnél, ha egyszemélyes kft. tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megoldható-e az a helyzet, hogy az egyszemélyes kft. tagja, aki egyébként családi gazdálkodás egyik tagja, biztosított a mezőgazdasági tevékenységben lehessen? Dolgozhat a kft.-ben megbízási jogviszonyban és a minimálbér 30%-a alatt? Válaszát köszönettel veszem.

Őstermelő lehet-e cégtulajdonos? Kérdés

Üdvözlöm! Mezőgazdasági őstermelő szerezhet 25 százaléknál nagyobb részesedést társas vállalkozásban? Ha nem, melyik jogszabály szabályozza a kérdést? Tudomásom szerint volt ilyen korlát, ha mégis megszűnt, melyik évben változott? Válaszát előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő – tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelés bejegyzett tagja (az őstermelő egyenesági rokona-gyermeke, aki vele egy lakcímre van bejegyezve) bejelentkezhet-e eltérő címre tartózkodási helyként? Vagy ilyen esetben már nem minősül tagnak ? Köszönöm a segítséget!

Támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő lévén "Baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatás" [139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet] jogcímen kapok támogatást. Az a kérdésem, hogy ez a támogatás az szja-bevallásban a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás vagy egyéb támogatásként kell szerepeltetni. Nem számla ellenében kapjuk a támogatást, hanem a levágatott állatok darabszámának vagy a lefogadott napos állat darabszámának igazolásával igényeljük azt. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close