82 találat a(z) menetlevél cimkére

Tehergépkocsi menetlevél és -használat Kérdés

Kötelező-e menetlevelet vezetni, ha nem szállít árut (például üzletkötők járnak kis "van" haszongépjárművel partnerekhez, nem mindig visznek árut)? Hol van ennek hatályos jogszabályi hivatkozása? Megfelelő-e a GPS követőrendszer kimutatása a költségelszámoláshoz (vagy csak menetlevél jó)? Ha magánhasználat van, azt meg kívánom téríttetni. Ha az elszámolt valamennyi költséget (üzemanyag, bérlet, biztosítás, javítás...) arányosítom az elszámolt időszakra üzleti és magánhasználat szerint kilométer alapján, és a magánhasználatra jutó költséget kiszámlázom a használónak áfával terhelten, helyesen járok el? . Ekkor nem keletkezik a használónak jövedelme, a beszerzések áfája levonva, a magánhasználat áfája megfizetve. A számla mint költségtérítés, vagy mint bérlet kell szóljon? Köszönettel

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nagyon sok cikk áll rendelkezésre a menetlevéllel kapcsolatban, azonban az alábbival kapcsolatban kérném tájékoztatásukat, véleményüket. Egy generálkivitelező cégről van szó, akinek a tulajdonában 6 darab kisteherautó van. A kisteherautókat a cég építésvezetői használják napi rendszerességgel. A vállalkozás székhelye, telephelye Pesten van, elvileg ide kellene minden este az autókat visszavinni és tárolni. De az építésvezetők többsége vidéki, mindenki minden nap otthonról indul az adott munkaterületre, amely minden esetben az ország különböző pontjain található. Nem sok értelme lenne mondjuk a Székesfehérváron lakó építésvezetőnek a gépkocsit leadni Pesten, ha tudja hogy másnap például egy Siófoki építkezésen építésvezet. Elszámolható-e az, illetve milyen formában, hogy mindenki otthonról indul és oda is ér vissza a nap végére? A másik kérdésem a menetlevél vezetésével kapcsolatos. Az egyértelmű számomra, hogy napi szinten kell vezetni teherautó esetében.K i kérheti ennek a vezetését? NAV? Rendőrség? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Könyvelő Kft Preilné

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kizárólag költöztetéssel foglalkozó cég, bútorokat, ingóságokat stb., tehát nem árut szállít Ennek a cégnek menetlevelet kell vezetnie, vagy minden egyes megrendeléshez fuvarlevelet kell kiállítani? Köszönöm a válaszát.

Egyéni vállalkozó külföldi tankolásának elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó áfakörös saját vállalkozása által készített terméket saját kisteherautójával szállítja Németországba, tehát nem fuvarozó a tevékenység. Az ekáer-bejelentést megteszi. Külföldön kapott dízel üzemanyag számlát hogyan számolhatom el, mert a kutaknál ráteszik az áfát, de az egyéni vállalkozásában az áfabevallásban ezt nem vonhatom le? Jól gondolom, vagy mi a módja a helyes elszámolásnak és a ténylegesen megfizetett áfa érvényesítésének? Napidíjat elszámolhatok-e a vállalkozónak, aki tehergépjármű-menetlevelet vezet?

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Gépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

A társaság vásárolt tehergépkocsit és személygépkocsit. Az üzemanyag fogyasztásának elszámolása hogy történik? A gépkocsikat a munkaterületekre járáshoz használják. Cégautó adót kell-e fizetni? Menetlevél vezetés? Üzemanyagról számla a társaság nevére? Milyen normával lehet számolni?

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk több kisteherautóval rendelkezik (1 tonna alatti össztömegű Opel Corsa-k), melyeket szervizelésre használunk; egy nap akár több dolgozó is vezetheti a gépjárműveket. Milyen szabályok vonatkoznak a menetlevél vezetésére?

Cégautó-használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kollégám a cég tulajdonában lévő kisteherautóval jár szervizmunkára. Utólag kiderült, hogy vidéki útjaira elvitte a barátnőjét, amiről mi nem tudtunk, a menetlevélbe sem írta be őt. Van valamilyen tanácsa, hogyan tilthatjuk meg ezt? Milyen szabályok vonatkozhatnak ilyen esetre?

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját számlás közúti áruszállításhoz (a kft. saját tulajdonát képező) 3,5 tonna alatti teherautó esetében kell-e menetlevelet vezetni? Véleményünk szerint nem, mivel a 261/2011 KM-rendelet a következő előírást tartalmazza: 33. § (1) A közúti forgalomban saját számlás menetlevéllel vehet részt a) a saját számlás közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű. Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Ilona

Cégautóadó Kérdés

Kft. nyílt végű pénzügyi lizing keretében személygépkocsit vásárolt, amit a vállalkozás érdekében használ menetlevél vezetése mellett. Kérdésem, hogy kell-e cégautóadót fizetni? Tisztelettel.

Menetlevél tömb elvesztése Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég alkalmazottja elvesztette a céges teherautó menetlevél tömbjét. Ilyen esetben mit kell tennie az ügyvezetőnek? Van-e lejelentési kötelezettsége a hatóságok felé? Válaszukat előre is köszönöm Ballai Erika

Cégautóadó és menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolna személygépkocsit, ami után a cégautóadót meg kell majd fizetnie. A kérdés, hogy a cégautóadó megfizetésével a magánhasználatot kifizeti-e a kft.? Kötelező-e menetlevelet vezetni a hivatalos utakról? A magánutakról kell-e valamit vezetni? Kérheti-e a rendőr a menetlevelet, ha megállítja a sofőrt? Várom válaszát.

Saját tulajdonú személygépjárműről kell-e menetlevelet vezetni?. Kérdés

A kft. saját tulajdonú benzinüzemű személygépjárművel rendelkezik. Az autó magánhasználata a cégnél 100 százalékban tiltva van. Ebben az esetben szükséges-e személygépjármű-menetlevél vezetése?

Egyéni vállalkozó magán kisteherautóval Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e menetlevelet írnom, ha magánszemélyként van egy kisteherautóm, de időnként áruszállításra is használom? Illetve, ha ugyanez az autó személyautóként szerepel, akkor kell-e menetlevelet írni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szobodek Viktor

Egyéni vállalkozó – tehergépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő, egy egyéni vállalkozó tehergépkocsit vásárolt a vállalkozásába, a forgalmiba is bekerült hogy egyéni vállalkozó. Kérdés: köteles-e menetlevelet vezetni? Megteheti-e, hogy továbbra is az 500 kilométert számolja el és nem kér számlát a tankolásról? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs