89 találat a(z) menetlevél cimkére

Tehergépkocsi kilométerköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tehergépkocsit vásárolt. Kérdésem, hogy az üzemanyagot (gázolaj) menetlevél és számla ellenében lehet elszámolni, vagy elég csak a számla, a menetlevél nem szükséges az elszámoláshoz?

Útnyilvántartás, menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: tehergépkocsinak (össztömeg: 2932 kg), amit kizárólag cégesen használnak, kötelező-e menetlevelet vezetni, vagy elegendő egy nyilatkozat az ügyvezetőtől, hogy kizárólag céges munkavégzésre használják? (Ebbe beletartozik az is, hogy az alkalmazottakat viszik egyik helyszínről a másikra). Tisztelettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Cégautóadó fizetése N1 kategóriás autóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonában van egy Opel Combo típusú gépjármű, ami a forgalmi engedély szerint teherautónak minősül, és menetlevél alapján közlekedik. Felmerül azonban a magánhasználat lehetősége is, ezért a vezetőség megfizetné a cégautóadót erre a gépjárműre is, valamint az elszámolt üzemanyag áfáját nem helyezné levonásba. Kérdésünk, hogy ezek a lépések elegendőek a menetlevél elhagyására, illetve a továbbiakban mint egy személygépkocsit használnánk az autót. Szíves válaszukat nagyon köszönöm!

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Autóink menetleveleinek töltésével kapcsolatban merültek fel az alábbi kérdéseink, bizonytalanságaink: – jól tudjuk, hogy a NAV szempontjából a saját tulajdonú személyautóinknál nem kell vezetni menetlevelet? Persze attól még saját szabályozásaink szerint és a magánhasználat kimutatása miatt még vezethetünk? – jól tudjuk, hogy szintén a NAV szempontból viszont a lízingelt személygépkocsik és a saját tulajdonú vagy lízingelt tehergépkocsit esetében minden esetben kell vezetnünk menetlevelet vagy fuvarlevelet az autóköltségek áfavisszaigénylések miatt? – jól tudjuk, hogy 20% magánhasználat vélelmezés van a NAV részéről? És ez mind a lízingeknél, mind a tehergépjárműveknél releváns? – meddig kellhet megőrizni a menetleveleket? Köszönjük.

Menetlevél Kérdés

Kérdésem arra irányul: ha egy gazdálkodó szervezet tulajdonában áll egy 7,5 tonna össztömeg alatti tehergépjármű, és kizárólag saját árut szállít vele, kötelező-e menetlevél használata? Több fórumon is olvastam, hogy a menetlevél vezetésének kötelezettségét nem befolyásolja a tehergépkocsi "mérete", csak az, hogy magántulajdonban vagy gazdálkodó tulajdonában áll-e. Mégis a 261/2011. rendelet 33. §-a így fogalmaz: A közúti forgalomban saját számlás menetlevéllel vehet részt a) a saját számlás közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű...Véleményem szerint a rendelet nem terjed ki a saját számlás 7,5 tonna alatti tehergépkocsira, tehát vezetése nem kötelező. Van esetleg más törvény/rendelet/KRESZ szabály, ami viszont előírja? Én ennek ellenére ügyfelemnek javasoltam a menetlevél vezetését, hiszen a Tao./számviteli törvény szerint csak a vállalkozási tevékenységgel összefüggő költségek számolhatóak el, melyeket bizonylattal kell alátámasztani. Az elszámolt gázolajszámlák mennyiségének (megtett km, fogyasztás stb.), illetve annak alátámasztására, hogy valóban a tevékenységgel kapcsolatban merültek fel (nem magánhasználatra), valamilyen "háttér"nyilvántartás szükséges, amelyre tökéletesen alkalmas egy pontosan vezetett útnyilvántartás, menetlevél. Helyes ez így? Vagy milyen nyilvántartást vezessünk a költségek alátámasztására, hiszen a Tao./számviteli törvény nem nevesíti, csak bizonylatolási kötelezettséget írja elő?

3000 forint napidij Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. belföldi fuvarozást végző tevékenységet folytat, közúti árufuvarozási engedéllyel rendelkezik. Gépjárműveik 3,5 tonna felettiek. Kérdés,hogy a gépjárművezető, illetve az árukísérő részére adható-e a napidíj (3000 Ft/nap), igazolása a menetlevél. Válaszát előre is köszönjük.

3000 forint adómentes napidíjátalány Kérdés

Kérdésem a gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemély részére adható 3000 forint adómentes napidíjátalánnyal kapcsolatos. Menetlevéllel kell-e foglalkozni, hogy valóban úton volt-e 6 órát, illetve be lehet-e számítani az áru fel- és lepakolását, nevezetesen a DPD telephelyén, ami 1,5-2 óra is lehet? Illetve a belföldi közúti árufuvarozásban történő foglalkoztatás csak a 3,5 tonna feletti gépjárműre vonatkozik, mely fuvarozói engedélyét a volt KPM engedélyezi? Köszönöm előre is. Maróthiné, MERIDA Kft.

Tehergépkocsi menetlevél és -használat Kérdés

Kötelező-e menetlevelet vezetni, ha nem szállít árut (például üzletkötők járnak kis "van" haszongépjárművel partnerekhez, nem mindig visznek árut)? Hol van ennek hatályos jogszabályi hivatkozása? Megfelelő-e a GPS követőrendszer kimutatása a költségelszámoláshoz (vagy csak menetlevél jó)? Ha magánhasználat van, azt meg kívánom téríttetni. Ha az elszámolt valamennyi költséget (üzemanyag, bérlet, biztosítás, javítás...) arányosítom az elszámolt időszakra üzleti és magánhasználat szerint kilométer alapján, és a magánhasználatra jutó költséget kiszámlázom a használónak áfával terhelten, helyesen járok el? . Ekkor nem keletkezik a használónak jövedelme, a beszerzések áfája levonva, a magánhasználat áfája megfizetve. A számla mint költségtérítés, vagy mint bérlet kell szóljon? Köszönettel

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nagyon sok cikk áll rendelkezésre a menetlevéllel kapcsolatban, azonban az alábbival kapcsolatban kérném tájékoztatásukat, véleményüket. Egy generálkivitelező cégről van szó, akinek a tulajdonában 6 darab kisteherautó van. A kisteherautókat a cég építésvezetői használják napi rendszerességgel. A vállalkozás székhelye, telephelye Pesten van, elvileg ide kellene minden este az autókat visszavinni és tárolni. De az építésvezetők többsége vidéki, mindenki minden nap otthonról indul az adott munkaterületre, amely minden esetben az ország különböző pontjain található. Nem sok értelme lenne mondjuk a Székesfehérváron lakó építésvezetőnek a gépkocsit leadni Pesten, ha tudja hogy másnap például egy Siófoki építkezésen építésvezet. Elszámolható-e az, illetve milyen formában, hogy mindenki otthonról indul és oda is ér vissza a nap végére? A másik kérdésem a menetlevél vezetésével kapcsolatos. Az egyértelmű számomra, hogy napi szinten kell vezetni teherautó esetében.K i kérheti ennek a vezetését? NAV? Rendőrség? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Könyvelő Kft Preilné

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kizárólag költöztetéssel foglalkozó cég, bútorokat, ingóságokat stb., tehát nem árut szállít Ennek a cégnek menetlevelet kell vezetnie, vagy minden egyes megrendeléshez fuvarlevelet kell kiállítani? Köszönöm a válaszát.

Egyéni vállalkozó külföldi tankolásának elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó áfakörös saját vállalkozása által készített terméket saját kisteherautójával szállítja Németországba, tehát nem fuvarozó a tevékenység. Az ekáer-bejelentést megteszi. Külföldön kapott dízel üzemanyag számlát hogyan számolhatom el, mert a kutaknál ráteszik az áfát, de az egyéni vállalkozásában az áfabevallásban ezt nem vonhatom le? Jól gondolom, vagy mi a módja a helyes elszámolásnak és a ténylegesen megfizetett áfa érvényesítésének? Napidíjat elszámolhatok-e a vállalkozónak, aki tehergépjármű-menetlevelet vezet?

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Gépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

A társaság vásárolt tehergépkocsit és személygépkocsit. Az üzemanyag fogyasztásának elszámolása hogy történik? A gépkocsikat a munkaterületekre járáshoz használják. Cégautó adót kell-e fizetni? Menetlevél vezetés? Üzemanyagról számla a társaság nevére? Milyen normával lehet számolni?

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk több kisteherautóval rendelkezik (1 tonna alatti össztömegű Opel Corsa-k), melyeket szervizelésre használunk; egy nap akár több dolgozó is vezetheti a gépjárműveket. Milyen szabályok vonatkoznak a menetlevél vezetésére?

Cégautó-használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kollégám a cég tulajdonában lévő kisteherautóval jár szervizmunkára. Utólag kiderült, hogy vidéki útjaira elvitte a barátnőjét, amiről mi nem tudtunk, a menetlevélbe sem írta be őt. Van valamilyen tanácsa, hogyan tilthatjuk meg ezt? Milyen szabályok vonatkozhatnak ilyen esetre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink