115 találat a(z) megváltozott munkaképességű cimkére

Megváltozott munkaképességű fiatal jogosult csedre? II. Kérdés

Megváltozott munkaképességű fiatal jogosult csedre? Kérdés

Rokkantsági ellátás Kérdés

Egyéni vállalkozó – megváltozott munkaképességű személy szociális hozzájárulása Kérdés

Öregségi nyugdíjas, megváltozott munkaképességű Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Az alábbi link alatt található korábbi kérdés-felelet alapján merült fel kérdésem: https://adozona.hu/kerdesek/2018_3_2_oregsegi_nyugdijas_megvaltozott_m_kpv Az említett cikkből azt vettem ki: ha a nyugdíjas munkavállaló megváltozott munkaképességű szakvélemény hatálya alatt áll, figyelembe lehet venni a rehabilitációs hozzájárulás számításakor. Munkavállalónk 40 év szolgálati idővel ment nyugdíjba. Komplex felülvizsgálatára már nem kerül sor a cikkben is említett okból, így a létszámba sem számítható. Kérdésem a következő: ha a "hozzátartozói nyugellátása a megváltozott munkaképessége jogcímén kerül továbbra is folyósításra" alapján sem számítható a rehabilitációs létszámba? Köszönöm válaszát!

Egészségügyi szolgáltatásra jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű, megállapított 24%-os egészségi állapotú, nem rehabilitálható személy esetén, akinek nincs meg a szükséges biztosítási jogviszonya sem a rokkantsági, sem a rehabilitációs ellátásra, egészségügyi szolgáltatásra jogosult-e? A hivatali ügyintéző azzal utasította el a kérelmét, hogy mivel van keresettel rendelkező házastársa, ezért nem jogosult, magának kell fizetnie. Az 1997. évi LXXX. tv. 16. § j) pontja szerint ilyen kitételt én nem látok. Köszönettel!

Megváltozott munkaképességűek tb-je július 1-jétől Cikk

A rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátásra jogosult az ellátása mellett folytathat keresőtevékenységet. 2020. július 1-jétől új Tbj. lép hatályba, amely érinti a megváltozott munkaképességű személyek tb-fizetését. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen korlátozással, mekkora közteherfizetés mellett dolgozhatnak munkaviszonyban és vállalkozóként 2020. július 1-jét követően.

Megváltozott munkaképességű személy szochokedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy egy siketnéma munkavállaló után jelenleg igénybe tudjuk-e venni a megváltozott munkaképességű személyek utáni szochokedvezményt. Jelenleg fogyatékossági támogatásban részesül, az ennek elbírálásakor hozott határozat szerint súlyos fogyatékosnak minősül, felülvizsgálata nem javasolt. Korábban igényelt rehabilitációs ellátást, akkori komplex minősítés alapján egészségi állapota 50%, C1 kategória. Az összefoglaló vélemény és határozat dátuma: 2015. 04. 07., a rehabilitáció időtartama 36 hónap. Kérdésem az, hogy ezt a komplex minősítést figyelembe lehet-e venni a kedvezmény igénybevételéhez, mivel a 36 hónap letelt, és újabb minősítéssel nem rendelkezik, pedig ez egy olyan fogyatékosság amiben javulás nem várható. Vagy esetleg kell újabb minősítést kérnie, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Megváltozott munkaképességű maximális keresete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű dolgozó, hogy ne veszítse el az ellátását, mennyi jövedelmet kereshet havonta? Például két cégnél összesen 2020-ban lehet-e 161 ezer forint a bruttó keresete kétszer 4 órában? Továbbá, ha egy adott cég átlagos létszáma 35, de ebből 25 alkalmazott 2 órás bejelentéssel dolgozik, akkor kell-e megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnia? Köszönettel.

Szochokedvezmény alapja megváltozott munkaképességűek esetén Kérdés

Cégünk megváltozott munkaképességű munkavállaló után szochokedvezményt érvényesít a 2020. évben, a 2018. évi LII. tv. 13. § alapján. A munkavállaló rendelkezik a rehabilitációs hatóság komplex minősítésével, egészségi állapota 60%. Az általunk használt bérszámfejtési program a 2020. évtől szochokedvezményt érvényesít a megváltozott munkaképességű dolgozó bruttó bére, illetve a dolgozónak juttatott SZÉP-kártya után is, az alábbiak szerint: A munkavállaló 01. havi adatai: – bruttó bér: 246 000 Ft – SZÉP-kártya: 25 826 Ft, összesen 271 826 Ft. A munkavállaló után fizetendő szocho 01. hó levezetése: Szochoalap: 271 826 Ft, megváltozott munkaképességű szochoalap-kedvezmény bér + SZÉP-kártya után: 271 826 Ft, fizetendő szocho: 0 Ft. A SZÉP-kártya juttatás után a program – helyesen – számítja a fizetendő szja-t: 25 826 Ft után 3874 Ft. A 2019. évi bérprogram – szerintünk helyesen – csak a bruttó bér után vette figyelembe a szochokedvezményt. Kérdésünk: Mi számít a 2018. évi LII. tv. 13. § (1) a) szerint a munkaviszonyban természetes személyt foglalkoztató kifizetőt az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adónak, illetve a (4) bekezdés szerinti, a kifizető által a foglalkoztatott után megállapított adóalapnak: a bruttó bér és a béren kívüli, illetve az egyes meghatározott juttatás adója (szochoja)? A fenti munkavállaló részére adott SZÉP-kártya juttatás után is jogosult-e cégünk szochokedvezmény igénybevételére?

Megváltozott munkaképességű dolgozó létszámba számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az alábbi, 3 különböző esetben megváltozott munkaképességű dolgozóként továbbra is figyelembe lehet-e venni a létszám számításánál az öregségi nyugdíjban részesülőt az öregségi nyugdíjazás időpontjától személyük további foglalkoztatása esetén: 1. munkavállaló: komplex minősítő szakvélemény van 2016. 11. 02-én, mely szerint az egészségkárosodása 51% és felülvizsgálatára nincs időpont megjelölve, mivel felülvizsgálata nem javasolt, 2. munkavállaló: 2009. 10. 05-ei Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértő Intézet szakvéleménye szerint az egészségkárosodása 54% és felülvizsgálata csak állapotváltozás esetén szükséges, tehát nincs felülvizsgálati időpont megjelöve, 3. munkavállaló: 2012. 06. 07-ei komplex minősitő szakvélemény szerint az egészségkárosodás 45%, felülvizsgálata 2013. június, de a törvény 19. § (1a) alapján a felülvizsgálatot nem kellett elvégezni, mivel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az 5 évet nem haladta meg, melyről egy 2016. évi kormányhivatali Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztály rokkantsági ellátás továbbfolyósitásáról szóló határozata rendelkezik, mely a törvény 15/A § (2) alapján a személy haláláig lenne hatályos.

Megváltozott munkaképességű szakvélemény időbeli hatálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű munkavállaló komplex felülvizsgálatának 2019 májusában kellett volna megtörténnie, de eddig még nem kapott értesítést az újbóli vizsgálatra és az életkora miatt nem mentesülne alóla. A szakvéleményének az időbeli hatálya az a hónap, amikor a felülvizsgálatnak meg kellett volna történnie? Köszönettel.

Kiva-kedvezmény utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás kft. megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaz, de 2019-ben a kedvezményt nem vette figyelembe a kiva-előleg bevallásoknál, mert az alkalmazott nem mutatta be a komplex minősítéséről szóló igazolását. (Ami alapján egyébként jogosult lenne a kedvezményre.) 2020. januárban végül leadta az említett igazolást. A kérdésem az lenne, hogy a kft. igénybe veheti-e 2019-re a kedvezményt? Ha igen, akkor miképpen? A negyedéves kivás előlegbevallások önrevíziója szükséges ehhez, vagy megteheti, hogy a májusban határidős éves elszámoló bevallásában veszi figyelembe? Csatolni kell a bevalláshoz az igazolást, vagy elég ha csak megvan? Köszönöm!

Megváltozott munkaképességűek többes jogviszonyban Cikk

A megváltozott munkaképességű személy esetében sem tiltja jogszabály, hogy egyidejűleg több jogviszonyt létesítsen, illetve több jogviszonyban folytasson keresőtevékenységet.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét. Több (kettő) munkáltató által létesített munkaviszonnyal, megváltozott munkaképességű (egészségi állapota 60 százaléktól kisebb mértékű) munkavállalót foglalkoztat a kft., napi 4 órában. A két munkáltató közül a mi cégünk a kijelölt, aki a bérfizetésért, illetve az adóhatóság felé a bért terhelő adók és járulékok megfizetésért felelős. Ugyanannak a munkavállalónak napi másik 4 órában, egy másik munkaszerződés alapján szintén több (kettő) munkáltató által létesített munkaviszonya van. Mindkét kijelölt munkáltató rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett. A kérdésem az, hogy a kötelezettség meghatározása során mindkét kijelölt munkáltató ugyanazon megváltozott munkaképességű munkavállalót, a megváltozott munkaképességű személyek számának megállapítása során 1 fő csökkentő tényezőként figyelembe veheti? Köszönettel: Gyarmatiné Tóth Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close