103 találat a(z) megszűnés cimkére

Területalapú támogatások adózása őstermelői tevékenység megszüntetésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő az idei év végén megszüntetné őstermelői tevékenységét, mert saját gazdaságának területeit magánszemélyként haszonbérbe adná 2017. január 1-től. Az MVH által az idei év után igényelt, de 2017-re áthúzódó területalapú támogatásokat ebben az esetben még őstermelőként vagy máshogyan kell az adóbevallás elkészítésekor figyelembe venni? A 2016-os ősetermelői tevékenységből származó – támogatások nélküli – bevétel a 600 ezer forintot nem éri el. Válaszát előre is köszönöm!

Kire bízná nyaralása megszervezését? Itt vannak a szempontok a döntéshez Cikk

Az utazásszervezési piac évről évre tisztul, tavaly például több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő cégek száma ebben az ágazatban. Jó hír azonban, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen (41 százalékkal) csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg e területben; az idén már az első félévben annyi utazásszervező céget alapítottak, mint 2015 egészében – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

Nőtt a cégalapítási kedv, továbbra is tisztogat a cégbíróság Cikk

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Ügyvédi iroda bezárása Kérdés

Kedves Szakértők! Szeretném megtudni, hogy ha egy ügyvédi iroda be akar zárni (megszűnni), akkor hasonlóan, mint egy végelszámolás esetében, elhatároz egy megszűnési dátumot, például 2016.07.01., s akkor: 1/ 2016.01.01-06.30-ig készítek egy Tevékenységet lezáró mérleget, illetve a hozzá tartozó 71-es bevallást, 08-as, 01-es (bár nem tudom milyen kód megadásával a bevallásban), IPA bevallást. Ebben a mérlegben sajnos benne lesz az ő 06.havi munkabérének, valamint a 2015. évről jóváhagyott osztalékának az adója (még akkor, ha kifizeti 06.30-ig az osztalékot, de hát 07.12-ig kell az adót befizetnie) is, ami nem tudom, hogy mint kötelezettség szerepeltethető-e a mérlegben? Tárgyi eszközeit még 06.30-ig eladja, vagy selejtezi. Így lesz fizetendő áfája, mint kötelezettség, hisz 07.20-ig kell befizetnie az adót. Ez így jó? 2/ Majd dönt a végleges megszűnésről, mely mondjuk 07.31-e. S akkor a 07.01-07.31-re is a fentiek szerint kell a beszámolót, bevallásokat leadni? Mi lesz a 07. havi bérének adójával, mint kötelezettség, a nyereséges 01-07. hónap eredményével, melyet "jóváhagy", s ki akarja venni, de akkor annak adóvonzata 08.12-i lesz, akkor megint kötelezettsége keletkezik a mérlegben. Ez így jó? Várom megtisztelő válaszukat!

Szüneteltetett egyéni vállalkozás, megszűnés Kérdés

Hány évig lehet az egyéni vállalkozást szüneteltetni nyugdíjas egyéni vállalkozónak? Ha van határidő, akkor érdekelne, hogy ha az lejár, a NAV törli-e a vállalkozást, vagy felszólítja, hogy aktiválja az érintett vállalkozó a vállalkozását, illetve számoljon el vele?

Márciusig 1400 építőipari cég szűnt meg – nem épült ki a bizalom Cikk

A magyar építőiparban mintegy 1400 cég szűnt meg az első negyedévben, 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal kevesebb a 2015 első negyedévinél – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön.

Csökkent a cégalapítások száma – újabb bizonytalansági tényező Cikk

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. „A januári erőteljesebb jelzés után most csupán egy halovány utalást kaptunk arra, hogy lassan csökkenni kezd a megszűnések száma. Biztos trendről még mindig nem lehet beszélni” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Megszűnt cég kamarai hozzájárulása Kérdés

T. Adózóna! Nem találtam olyan joganyagot a neten, ami eligazított volna. A bt. 2013. november 25-én szűnt meg végelszámolással, a cégbíró csak 2014. október 27-én törölte a cégjegyzékből. A kamara követeli a 2014. évi 5000 forintos hozzájárulást, azzal az indokkal, hogy amíg nem törlik a céget a cégjegyzékből, fizetni kell. Álláspontom szerint ez nem jelenti azt, hogy azzal a nappal, ami a törlési végzés dátuma, hanem végelszámolás befejezésének dátumát realizálja. A kamarai hozzájárulásra vonatkozóan ilyen konkrétan megfogalmazott útmutatást nem találtam, s úgy látom, hogy a kamara sem. Sem beszámolási, sem adóbevallási kötelezettség nincs a továbbiakban, minden követeléssel kapcsolatos határidő jogvesztően elmúlt. A cégbíróságnak a végelszámolást lezáró beszámoló közzétételét követő 90. nap után lehet törölni a céget, korábban nem, de később bármikor, amikor ideje engedi - például ügytorlódás, s egyéb civilek által átláthatatlan dolgok. Nem is tudom, hogyan képzeli a kamara ezt. Ki fizetné meg a díjat? És ha senki, akkor kitől szeretnék behajtatni? Gondolom, ez nemcsak az én problémám, sokan találkoztak már ezzel. Jó lenne erről értő jogász, jogászok véleményét olvasni. Előre is köszönettel. üdvözlettel Turcsányiné Mohácsi Éva könyvvizsgáló, adószakértő

Újabb kényszertörlési hullám jöhet Cikk

Januárban 3596 vállalkozás szűnt meg Magyarországon. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy kevesebb megszűnést regisztrál a havi cégstatisztika, mint egy évvel korábban. Egyetlen hónap adataiból persze nem lehet trendfordulóra következtetni, de az alaptendenciák arra utalnak, hogy idén a riasztóan magas megszűnési ráta végre csökkenhet. A kft.-k kötelező feltőkésítése ugyanakkor még közbeszólhat.

Egyéni vállalkozó 5 év szünetelés utáni megszűnésének bevallási kötelezettségei Kérdés

Egyéni vállalkozónk 5 évig szüneteltette vállalkozását, és hivatalból törölték a vállalkozást. Milyen bevallásokat kell ebben az esetben elkészíteni? Szja, 01, 58, 08, iparűzési adóbevallást kell-e készíteni a megszűnés napjával?

Munkaviszony megszűnése felszámolás alatt Kérdés

Egy munkavállaló munkahelye szeptember 1-éjn felszámolás alá került. A felszámoló a munkavállaló munkaviszonyát december 31-ével felmondással megszüntette. A felszámolás előtti időszak alatt (januártól–augusztusig) a munkáltató időben elkészítette a bérszámfejtést, amit átadott a munkavállalónak. A munkabér rendezése azonban csak a januártól–áprilisig tartó időszakra történt meg, ezután munkabérutalás nem történt. A felszámoló a felszámolás alatti időszak (szeptember-december) munkaviszonyáról nem készítette el a bérszámfejtést. A munkaviszony megszűnésekor a felszámoló elkészítette a kilépő papírokat, ebben azonban jövedelemként a januártól-áprilisig tartó időszak jövedelmét tüntette fel úgy, hogy a munkaviszony megszűnésének napjaként helyesen a december 31-e szerepelt. Kérdések: A felszámoló helyesen tüntette-e fel a kilépő papírokon a munkavállaló jövedelmét, azaz csak a ténylegesen megkapott jövedelmet kell-e feltüntetni? A felszámolónak a felszámolás időszaka alatti jövedelmekről el kell-e készítenie a bérszámfejtést úgy, hogy azt a munkavállaló pénzben nem kapta meg? Ha nem, akkor mi lesz ezzel a jövedelemmel? Be kell-e jelenteni a felszámoló felé a felszámolás időszaka alatti munkaviszonyból származó bérkövetelését, úgy hogy azt nem számfejtette?

Befuccsolt cégek: vannak meglepő kivételek Cikk

Talán még soha nem érvényesült ennyire eltérő tendencia az összes cég és az építőipari vállalkozások megszűnési rátájában, mint most novemberben. Az összes cég körében októberhez képest novemberben is növekedett a törölt cégek száma, az építőiparban viszont határozottan csökkent: az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az előző hónapban 557 céget szüntettek meg, két hónappal ezelőtt viszont 643-at.

Kegyelemdöfés a tetszhalott cégeknek Cikk

Októberben is sok gazdasági társaság szűnt meg Magyarországon, és a magas megszűnési ráta a jövő év közepéig még biztosan kitart. Mindez egy határozott tisztulási folyamat része, amelynek keretében a hatóságok egyre aktívabban lépnek föl a cégvilágot torzító tetszhalott vállalkozásokkal szemben. A folyamat a jelek szerint hamarosan lezárul, így a jövő év második felében csökkenhet a mutató.

Megszűnt katás egyéni vállalkozó leltára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásomat 2015. 09.30-án megszüntettem.A leltárban maradt 100 ezer forint árukészletem. Ezt az összeget milyen adóbevallásban kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm.

Kötelező kűrök az IFRS-nél áttéréskor, átalakuláskor Cikk

Jócskán akad papírmunk az IFRS-re való áttérést megelőzően. Ugyanez a helyzet, ha a cég önszántából vagy kötelezően visszatérne a számviteli törvény szerinti beszámolóra, továbbá ha átalakul vagy megszűnik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close