252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 éves korkedvezményes nyugdíja mellett dolgozhat-e valaki megbízási szerződéssel könyvelői feladatok ellátása címén? Több lenne a díj, mint a minimálbér 30 százaléka. Visszaminősíthetik főállásúvá? Köszönettel: Pajcsics Eszter

Adószámos számlaköteles magánszemély elszámolhat-e költséget Kérdés

Adószámos számlaköteles magánszemély elszámolhat-e költségként adatfeldolgozást, ha betéti társaságot bíz meg szerződéssel, illetve ebben az esetben 90 százalék helyett a tételes elszámolást választana. A számlából levonják az adót.

Katás bt megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január 1-jétől katás cég esetében, amennyiben olyan kulturális, színművészeti szerződése is van, amelynél nem a bel-, illetve kültag van színészként megjelölve, aki a szerződést teljesíti, kell-e vele megbízási szerződést kötni, vagy egyenesben ki lehet fizetni neki? Ez most komoly vitatéma köztünk, várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Határozott idejű megbízási szerződés felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként könyvelési megbízást kaptam határozott időre 2017.01.01-től - 2017.12.31-ig. Szükséges-e felmondás a határozott idejű megbízás esetén a megbízó vagy részemről, vagy a szerződés automatikusan december 31-ével megszűnik? Én szóban jeleztem a felmondást, de ez elegendő-e, vagy írásba kell foglalni? Nem igazán tudom értelmezni, hogy mit kell leírnom, hisz a megbízás lejár december 31-ével. Köszönettel várom szíves segítségüket!

Megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felügyelőbizottsági feladat ellátására megbízási szerződés köthető? Válaszát előre is köszönöm!

Gyed melletti foglalkoztatás III. Kérdés

A fenti kérdésre adott korábbi válaszával kapcsolatban azt szeretném jelezni, hogy a dolgozó a saját munkakörébe szeretne visszatérni alkalomszerűen a gyed igénybevétele alatt. A fizetés nélküli szabadságot nem szeretné megszakítani. Ezek szerint ez megbízási szerződéssel nem tud működni csak munkaszerződés-módosítással?

Gyed melletti foglalkoztatás Kérdés

A http://adozona.hu/kerdesek/2017_4_25_GYED_melletti_foglalkoztatas_yhr linken lévő válaszhoz az alábbi kérdést szeretném feltenni: Egyik vállalkozásunknál is felmerült, hogy a jelenleg gyeden lévő kolléganő havi 2-3 hétvégén besegítene a (vendéglátó) kft.-ben, melyre ezek szerint célszerűbb megbízási szerződést kötnünk, mint a jelenlegi fizetés nélküli szabadságot felbontani és a jelenlegi főállású munkaszerződését részmunkaidőssé módosítani. Örök dilemmám viszont a járulékalap meghatározása. Ha folyamatos megbízási szerződést kötünk havi elszámolással, akkor havi szinten kell nézni a biztosítási jogviszony státuszt vagy napi szinten? Nem mindegy, hogy a minimálbér 30 százalékát havi szinten nézem, vagy csak azokra a napokra, melyen dolgozott. Melyik az irányadó számítás?

Nyugdíjas szövetkezet külső szolgáltatás Kérdés

Nyugdíjas Szövetkezetünk tagja a külső szolgáltatás teljesítését megbízási szerződés keretében teljesíti. A megbízás határozatlan, de havonta a jelenléti ív alapján kerül elszámolásra. A bruttó megbízási díjból számolhat-e el költségeket a tag(megbízott), vagy ez is egy speciális nem önálló tevékenységből származó bevétele lesz, amiből vonjuk a 15 százalék szja-t. Egy NAV tájékoztatásban olvastam minden egyéb nem adómentes juttatás a tagnak nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. A 08-as bevallásban sem tudjuk a könyvelőprogram készítővel együtt miként valljuk be. Válaszát várva tisztelettel

Megbízási szerződés nyugdíj mellett Kérdés

A Tny. 83/C § (1) bekezdése szerint az öregségi nyugdíj folyósítását – a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban áll. Kérdésem, hogy amennyiben állami fenntartású szakközépiskolában szakmai tárgy kötelező szakmai gyakorlatának vezetésére öregségi nyugdíjast kívánnak felkérni megbízási szerződéssel – heti 8 óra terjedelemben – ez közalkalmazotti jogviszonynak minősül-e, és emiatt szünetelne-e a nyugdíjas gyakorlatvezető öregségi nyugdíjának folyósítása a megbízás időtartamára?

Külföldi (szlovák) magánszeméllyel kötött megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi, adózási, könyvviteli tevékenység elvégzésére Magyarországon bejegyzett kft. megbízási szerződést köt egy szlovák állampolgárságú magánszeméllyel, akinek az állandó tartózkodási helye Szlovákiában van. A megbízottnak Szlovákiában (e megbízási szerződésen kívül) határozatlan idejű (napi 8 órás) bejelentett munkaviszonya is van (munkavállalóként). Kérdésem, hogy mi a teendője a megbízónak, milyen bejelentési kötelezettség, adó- és járuléklevonási, illetve -befizetési kötelezettsége van? A megbízottra vonatkozóan ugyanez lenne a kérdésem, mit kell bejelentenie, igazolnia, hol adózik stb.? Mi lesz a könyvelés alapdokumentuma, hiszen magánszemélyként számlát nem tud kibocsátani? Kérem, az áfavonzatát is taglalni szíveskedjen. Még nincs eldöntve a munkavégzés helye, de a munka jellegéből adódóan Szlovákiában végezhető, mindenesetre a magyarországi munkavégzés időtartama sem egyben, sem megszakítva nem éri el a 183 napot. Kérném szíves visszajelzését mindkét eshetőségre, nevezetesen, ha Szlovákiában vagy, ha Magyarországon történő munkavégzéssel látja el a megbízást. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó, akinek biztosítási jogviszonya (36 órát elérő) egy másik cégben van, tehát általa lesz biztosított, lehet-e a saját kft.-jében megbízási jogviszonyban egy kutatás-fejlesztési projekt miatt? Mivel a díjazás eléri a minimálbér 30 százalékát, ezért feltételezem, hogy a 1041-en be kell jelentenem. Mivel a díjazás az elvégzett projekt előrehaladtával, munkafolyamatonként változik, ezért – ha jól gondolom – eltérő összegű díjat számfejthetek neki. Megerősítést szeretnék, hogy ez az út járható-e így. Köszönöm válaszát.

Megbízásos bejelentése Kérdés

Tisztelt szakértő! Helyes eljárással kapcsolatban kérném a segítségét. Ha nem egy határozott időszakra, hanem úgymond állandó szerződést kötöttek megbízási jogviszony keretében egy magánszeméllyel, akkor hogyan járunk el helyesen a bejelentés terén? Előfordul ugyanis, hogy 3 hónapig sincs számfejtés, majd a 4. hónapban volt teljesítés, így számfejtés is történik. Ebben az esetben nem kell a szerződés kezdetekor a magánszemélyt bejelenteni, hanem minden számfejtéskor elbírálom, hogy abban a hónapban biztosított volt-e és annak megfelelően jelentem be megbízási jogviszonyban hó elejétől hó végéig? Viszont, ha tudom a konkrét napokat, hogy 4. hónapban 2-án, 10-én, 25-én történt teljesítés, akkor hogyan történik a bejelentés? Attól, hogy állandó a szerződés, megfelelő, ha csak ilyen esetben 3-mal osztunk, a biztosítás elbírálásánál, mivel csak azokon a napokon történik a teljesítés és így a bejelentés is csak 3 napra történik? Köszönöm

Katás bt. megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás bt. beltagja a kisadózó. Köthet-e a bt. 0 forintos megbízási szerződést a beltag közeli hozzátartozójával? Amennyiben nem, milyen formában foglalkoztathatja a közeli hozzátartozóját? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Tulogdi Mária

Megbízási szerződés tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megbízási szerződésben szerepelhet-e az a mondat, hogy: "A megbízott a megbízó útmutatását szigorúan betartva tartja meg az előadását"? Köszönöm a válaszát.

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. köthet megbízási szerződést csak adóazonosító számmal rendelkező magánszeméllyel, azonban köthet szerződést adószámmal rendelkező magánszeméllyel is. Amennyiben adószámmal nem rendelkező magánszeméllyel köt szerződést, úgy a szociális hozzájárulási adót minden esetben meg kell-e fizetni, illetve a járulékokat minden esetben le kell vonni? A mennyiben adószámmal rendelkezik a magánszemély, úgy csak a számla ellenértékét kell megfizetnie a kft.-nek? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs