Több ezer ember tartozik 10 millió forintnál többel a NAV-nak. Itt a lista Cikk
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 10 millió forint feletti adótartozással rendelkező magánszemélyek (és egyéni vállalkozók) listáját.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 10 millió forint feletti adótartozással rendelkező magánszemélyek (és egyéni vállalkozók) listáját.
Olvasónkat megdöbbentette, hogy a magánszemély adóstárs vállalkozói számláját inkasszálta a végrehajtó. Van-e erre joga? – kérdezte. Dr. Verbai Tamás jogász szakértőnk, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.
Egy 7-es adószámmal rendelkező magánszemély bérbe adja az ingatlanát egyéni vállalkozónak vagy társaságnak. Ilyen esetben, mivel a szja tv. 46. §-a alapján a kifizetőnek (Art. 178. § 18 p) kell levonnia az szja-t, a számlát a bruttó összegről állítja ki, és a kifizető a bérlő nyilatkozata alapján a bérleti díj 90 százaléka után levonja az szja-t, és fizeti ki a bérlőnek a nettó összeget. Jól értelmeztük a törvényt?
Kérem, válaszukat a következő kérdésre: magánszemély erdőbirtokos közösségben fakivágás és értékesítés során szerzett jövedelmet. Erről csak egy cédulát kapott, így nem lehet tudni, vontak-e vagy kellett-e adót vonni a jövedelméből. Hogyan adózik a fakitermelés? Válaszukat köszönöm.
Egy magánszemély sok éve készített egy öntő szerszámot (beszerzési, előállítási értéke nem ismert). Most megvenné tőle egy társaság. Milyen adókat kell fizetnie a magánszemélynek, illetve a társaságnak levonnia, ha eladja a magánszemély a szerszámot? (A szerszám kb. 5,5 milliót ér, ennyiért meg is venné a cég.) Válaszukban kérem, térjenek ki az szja-n kívül egyéb fizetendő adókra, illetve járulékokra, és arra, hogy be kell-e jelentkezni adószámért? Válaszukat előre is köszönöm. Bordás Anna
Tisztelt Surányi Imréné! Nem egyéni vállalkozóként működik, hanem magánszemélyként, ezért volt furcsa nekünk is. Korábbi kérdésem: Egy ingatlant bérlünk magánszemélytől, eddig áfamentesen számlázott, és fizettük az szja-t és az ehót is helyette. Januártól azonban áfásan állította ki a számlát. Ilyenkor ugyanúgy kellene fizetni utána az szja-t és az ehót? Vagy hogyan tudunk jogszerűen eljárni? Az Ön válasza: A pontos válaszhoz tisztázni kellene, hogy mi az oka a bérbeadó áfás számlájának. Lehetséges, hogy ezen túl egyéni vállalkozóként folytatja a bérbeadási tevékenységet?
Ha az egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, akkor ezalatt az idő alatt lehet-e adószámos magánszemély, ingatlan bérbeadás tekintetében?
Egy magánszemély 2012 év első felében alkalmi munkavállalóként dolgozott, a keresete 255.000 Ft volt. Utána alkalmazott lett egy cégnél, a keresete 700.000 Ft volt. Az alkalmi munkavállalói keresetét is be kell-e vallania, valamint ha be kell vallania, akkor a mentesített keretösszeget figyelembe lehet-e venni? Hogyan alakul az alkalmi munkavállalói számítás?
Egy regisztrált őstermelő magánszemélytől földet vásárol (400.000 Ft/ha értékben). A kifizetett vételár magasabb lesz 200.000 forintnál. Ilyen esetben az eladó magánszemélynek kell-e adót fizetnie, ha regisztrált őstermelő veszi meg a földet?
Egy bt-nek 3 millió Ft tagi kölcsöne van, ezt a beltag magánszemély adta. Ennek a magánszemélynek van egy egyszemélyes Kft.-je itt is adott 2700 e Ft tagi kölcsönt. Első kérdésem:jogilag és adózás szempontjából elfogadható e az a megoldás hogy egyik társaság a másikra engedményezi a követelést. Így az egyik társaság a másiknak nyújt tagi kölcsönt. Ezt viszont ellehet engedni illetékmentesen. A másik megoldás: a ki nem vett osztalékot be lehet e és hogy tagi kölcsönbe tudni. Válaszát előre is köszönöm! Anikó
Kisadózó egyéni vállalkozó egy Bt. személyesen közreműködő kültagja. Választhatja-e a Bt. a KATA szerinti adózást a kültagjára tekintettel (is)? Másképpen fogalmazva a kérdést: lehet-e egy magánszemélynek "kétszeres KATA adózó" státusza?
Az egyik leggyakoribb vállalkozási tevékenység a magánszemélyek körében a lakásbérbeadás. Előfordulhat, hogy munkaviszonyból származó jövedelem, nyugdíj vagy akár a rokkantsági ellátás mellett kerül sor lakás bérbeadására. Jelen összefoglalónkban ezen jövedelem közterheinek kölcsönhatására térünk ki (a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásból, fizető vendéglátó tevékenységből, illetve termőföld-bérbeadásból származó bevételből keletkező jövedelem kivételével, melyek külön adózó jövedelemnek számítanak).
Hogyan kell teljesítenie a járulékfizetési kötelezettségét az adószámos magánszemélynek? Olvasói kérdésre szakértő válaszol.
A cégeknek, szervezeteknek kötelező adóelőleget levonniuk és befizetniük, ha magánszemélynek adóköteles összevonandó jövedelmet fizetnek ki. De mi van akkor, ha nem kell, vagy nem lehet adóelőleget levonni? Mit kell tennie a magánszemélynek, ha az adóköteles bevétele nem kifizetőtől (például magánszemélytől, külföldi cégtől) származik? Hogyan fizet adóelőleget az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő? Cikksorozatunkban összefoglaltuk, hogy kinek, mikor és hogyan kell szja-előleget fizetnie.
A kifizetőket adó- és járulékelőleg levonási kötelezettség terheli. Előfordulhat, hogy a kifizető „téved” és ennek következtében kevesebb adót, járulékot von le. Például adómentesen vagy kedvezményes adózással juttat jövedelmet. Ilyen esetekben az adóhiányt a magánszemély terhére, a jogkövetkezményeket a kifizető terhére kell megállapítani. Ezen a területen téves adóhatósági gyakorlat alakult ki.
Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől