166 találat a(z) mérleg cimkére

Társaságiadó-bevallás és mérleg helyesbítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy társaságnál a 2017. évi könyvelésből véletlenül kimaradt a tárgyi eszközök értékcsökkenési elszámolása. A társaság mikrovállalkozói beszámolót készít és ennek megfelelően vezeti a könyveit is. Az eredmény így a valóságosnál magasabb összegben került kimutatásra mind a társaságiadó-bevallásban, mind a mérlegben. Az alábbi kérdések merülnek fel: – Kötelező-e a 1729 nyomtatványt önellenőrzéssel módosítani, vagy van rá mód, hogy a 2018. évi könyvelésben helyesbítő tételként lekönyveljük a tavalyi értékcsökkenési leírást? – Mivel a mérleget módosítani nem lehet, 2018-ban kell-e háromoszlopos mérlegben feltüntetni a tavalyi beszámolóban elfeledett összeget? – Amennyiben a taobevallást módosítani kell, a mérleget pedig nem szabad, fenn fog-e állni a számszaki egyezőség és logikai összefüggés a beszámoló és mérleg között? Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Több adót és járulékot fizettünk, mint tavaly Cikk

A 2018. január-májusi időszakban továbbra is az elmúlt hónapok folyamatai jellemezték az államháztartást: az uniós támogatások megelőlegezése és a meghozott kormányzati intézkedések nyomán növekvő adóbevételek emelhetők ki. Az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági bővülés mellett – közölte honlapján a Pénzügyminisztérium.

Mérleg javítása Kérdés

T. Szakértő! Lehet-e javítani a 2017. évi beszámolót május 31-e után? Segítségét köszönöm, Ildi

Osztalék- és osztalékelőleg kft. belföldi tagjainak Cikk

Ki jogosult osztalékra, mik az osztalék és az osztalékelőleg fizetésének feltételei, milyen adókat kell leróni e jövedelem után? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Felszámolás és eredeti állapot Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérem tájékoztatásukat: A kft. 2011. 07. hóban eladta a 100 millió forint értékben nyilvántartott ingatlanát. 2012. 09. 01-től felszámolás alá került, a 2012.08.31-i mérlegében a tárgyi eszközök értéke 0 forint volt, mivel korábban eladta az ingatlant. A felszámoló megtámadta az ingatlaneladást, és 2016. 12. hóban a Kúria mint felülvizsgálati bíróság megállapította az adásvételi szerződés érvénytelenségét és elrendelte az eredeti állapot helyreállítását. 2017. 11. hóban a felszámolás egyezséggel lezárult, az ingatlan 150 millió forint piaci értéken szerepelt a felszámolási zárómérlegben. Kérdésünk: 1. Az eredeti állapotot hogyan kell helyreállítani a könyvekben és a beszámolóban, illetve ezt a felszámolási zárómérlegben kellett volna megtenni? 2. Mivel a 2012. 08. 31-i tevékenységet lezáró mérlegben akkor 0 forint volt a tárgyi eszköz értéke, most a felszámolást követő év adóbevallásában a Tao-törvény 16. § (6) bekezdésénél az eredeti állapot helyreállítása miatt a 100 millió forint nyilvántartási értéket figyelembe lehet-e venni, annak ellenére, hogy a 2012.08.31-i mérlegben az ingatlan nem volt nyilvántartva? Válaszukat előre is köszönöm.

Lakásszövetkezet törölt adószámának visszaállítása? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 54 lakásos társasházban lakom, amely lakásfenntartó szövetkezetként működik, működött. Egy hete jutott a tudomásunkra, hogy a lakásszövetkezet adószámát kényszertörlési eljárásban törölte a NAV, még 2016.06.25-én, mivel a közös képviselő és a felügyelő bizottsági tag mandátuma 5 éve lejárt! Visszakaphatjuk az adószámunkat? Pár lakóval már kezdeményeztük a közgyűlés összehívását, hogy a tisztségeket megújítsuk, de nem tudjuk, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv elég lesz-e ahhoz, hogy újra törvényesen működhessen a szövetkezet. Az évzáró mérlegek is csak 2012-ig vannak beküldve! A kényszertörlési eljárás előtti mérlegeket gondolom, pótlólag be kell küldeni, a kényszertörlés kezdeti napjától pedig másfajta mérlegeket és bevallásokat kell beküldeni. Várom válaszukat! Tisztelettel: Falusi Jánosné

Kiva, pénztár mentesített érték Kérdés

Kivaalany (induló vállalkozás) 2017.11.01-jén a nyitó mérlege szerint a pénztárállománya 0 forint. 2017-ben bevétele nincs. A 2017.12.31-ei mérlege szerint a pénztár záró készlete: 3 millió forint, a tagok a törzstőkét később fizették be. Lehetséges, hogy e miatt a kivaalapot növelni kell 2 ezer forinttal? Köszönöm, ha válaszolnak CsK

GDPR-ról kérdés Kérdés

Kérem szíves tájékoztatásukat, mivel a jogszabályban nem találtam, hogy társasházak esetén kell-e a GDPR-szabályzat, ugyanis itt is kezelik a tulajdonosok adatait (lakás adat, személyes adat stb). A társasház kettős könyvvitelt vezet, és szeretném tudni kell-e számára számviteli politika és pénzmosási szabályzat, mert pénzkezelés is van a társasháznál! Mitől kezdődően kell a mérleget benyújtani a bírói hivatal részére a társasháznak?

Elhunyt kft.-tag szerepeltetése a beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 2017. évben két tulajdonos is elhalálozott. Az egyik esetben már megvolt a hagyatéki tárgyalás, most kaptam meg a végzést. Az örökös a tag egyetlen lánya, aki örökli a lakását, a bankszámlacsomagját, de a kft.-üzletrészről egy szó sincs a végzésben. A másik tulajdonos esetében még a hagyatéki tárgyalás sem zajlott le. Mindössze 2%-os tulajdoni hányadról van szó mindkét esetben, de mit írjak a mérlegbe, amikor a tőkeszerkezetet hozom össze? Kit írhatok be tulajdonosnak, az örököst, az elhunytat? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Mikrogazdálkodói mérleg és értékelési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy bt. értékelési tartaléka mínusz, és egyébként minden feltétel adott a mikrogazdálkodói mérleg készítéséhez, áttérhet-e, és ha igen, mi a teendő az értékelési tartalékkal? Köszönettel: Tanyi Katalin

Szervezeti változás kiválással Cikk

A szervezeti változások (a továbbiakban: átalakulás) között sajátos helyet foglal el a kiválás. A cikk ennek folyamatát mutatja be, de az adózási kérdésekkel egy külön cikkben foglalkozunk.

Beszámoló elkészítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás bt.-t könyvelnénk, de a kezdő időszak előtti beszámolót közzétettük, amely 2017. 03. 31-éig tartott. A további időszakra 2017. 04. 01-2017. 12. 31-éig szóló beszámolót nem sikerül összeállítanunk, mert a tört időszak eredménykimutatás már szerepel az első negyedéves beszámolóban, ezért azt nem szerepeltethetem az év végiben. A programom nem kezel tört időszaki beszámolót, mindig csak aktuálisan a mérleget és eredménykimutatást. Ha 12. hó 31-én lekérek egy mérleget, ott a saját tőkében a teljes évi adózott eredményt mutatja, amiben már szerepel a első negyedévi, ha a 12. 31-én lévő eredménykimutatást korrigálom az első negyedévivel, összegszerűen jó lesz, de a saját tőke nem fog egyezni és így a mérlegfőösszeg sem. Pedig annak jónak kellene lennie a lekért 12. 31-ei adatok szerint! A kérdésem az, hogy ilyen esetben a beszámoló összeállításánál hogyan kellene eljárnom. Előre is köszönöm a válaszukat!

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Egy kft. 2016-ban mikrogazdálkodóként tett eleget beszámolókészítési kötelezettségének. 2017-ben is eszerint vezette könyveit. A 2017-es mérlegkészítéskor előkerültek olyan bevétel- és beruházásszámlák, melyek a 2016-os adóévet érintik. A hiba jelentős, az eredeti mérlegfőösszeg 2%-át meghaladja az összevont hatása az eseményeknek. Hogyan kell eljárni a 2017. év nyitó adataiban számviteli szempontból, illetve a 2017. évi beszámoló készítése során?

Transferwise Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Transferwise segítségével rendezi az EUR-s szállító számláit külföldi partnerei felé. A kérdésem az, hogy a Transferwise számlát a mérlegben hol kell kimutatni? Ugyanott, ahol a Paypal számlát és ezt is a pénztárban? Válaszát előre is köszönöm!

Kapott tao-támogatás könyvelése Kérdés

A számviteli törvény 77. § (1) bekezdés d) és a (3) bekezdés b) pontjai közül a kapott tao-támogatást melyik alá kell besorolni? Gazdálkodótól kapott támogatásként vagy adóhatóságtól kapott támogatásként? A mérlegkészítés időszakában kapott tao-támogatást hogyan kell elszámolni? Köszönettel: Viczkó József

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close