121 találat a(z) lakáscélú támogatás cimkére

Őszi adócsomag: íme az szja és a szocho változásai Cikk

Az Andersen Magyarország összefoglalta az őszi adócsomag személyi jövedelemadót érintő változásait, illetve a családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályozás okán a szociális hozzájárulási adót érintő módosításokat.

Lakás cafeteria juttatás 2018-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás a munkavállalója részére 440000 Ft adómentes lakás cafeteria juttatást utalt 2018 decemberében, amit még ebben a hónapban fel is használt lakáshitel-előtörlesztésre. A folyósítás előtt a vállalkozás számlavezető bankját írásban tájékoztattuk a folyósításról és kértük, hogy adjank ki igazolást erről a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet 2. § (1) bekezdése szerint. Jól tudjuk-e, hogy ebben az esetben a NAV felé is jelenteni kell a banknak a magánszemélynek történt juttatásról, illetve erről kap-e igazolást a megbízást adó foglalkoztató/vállalkozás? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Válaszadó! A munkáltató lakásvásárlásra adott támogatást munkavállalójának, amit 2018-ban a munkavállaló által megadott számlaszámra utalt. Ez azonban egy ügyvédi letéti számla volt. Amikor a munkáltató igazolást kért a banktól, a bank azt nem adta ki, arra hivatkozva, hogy csak olyan esetben állíthat ki igazolást, ha a támogatás a bank által a munkavállalójának nyújtott kölcsön jelzáloggal biztosított összegének törlesztése céljából történt. Ilyen esetben milyen jogszabályi rendelkezés alkalmazandó? Milyen igazolást és hogyan kell beszerezni ahhoz, hogy a támogatás adómentesnek minősüljön? A bank helyesen tagadta-e meg az igazolás kiadását? Köszönöm válaszát.

Vissza nem térítendő munkáltatói lakáscélú támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató vissza nem térítendő lakáscélú támogatást nyújtott dolgozójának a 2018-as cafeteria rendszerében. A kérdésem az adott ügylet számviteli elszámolására vonatkozik. Például személyi jellegű egyéb ráfordításnak vagy véglegesen átadott pénzeszköznek minősül-e? Köszönettel: Takács Enikő

Adómentes lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk adómentes munkáltatói támogatást szeretne adni egyik munkavállalójának lakásvásárláshoz. Az átutalás decemberben megtörténik, viszont az adásvételi szerződés várhatóan 2019. évben készül el. Az lenne a kérdésünk, hogy megfelel-e így az adómentes előírásoknak az ügylet, ha 2019. március 31-éig kapja meg a cég a lakásvásárlást igazoló iratokat? Cégünk bankszámláját az Erste Bank vezeti, egy kitöltendő lapot kaptunk csak ezzel kapcsolatban. Elegendő-e, ha a bank igazolását csak az utalást követően kapjuk meg? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vissza nem térítendő munkáltató támogatást nyújt egy dolgozójának lakásvásárláshoz. Az adómentesség feltételei teljesülnek. Kérdésünk az lenne, hogy mi számít pontosan a támogatás folyósításának? 1. Ha a munkáltatói még idén a pénzforgalmi számlájáról a már megnyitott lakásalapszámlára elutalja a támogatást? 2. A támogatás folyósításával megbízott bank a lakásalapszámláról továbbítja az összeget az ingatlan eladóinak? Az első esetben lenne garantált a támogatás adómentessége, utóbbi esetben nem biztos, hogy még az idei évben továbbítja a bank az összeget. Válaszukat köszönjük!

Haszonélvezeti jog – adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatói lakáscélú támogatás adható-e annak a munkavállalónak mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról adómentesen, aki lakást vásárol, ahol a tulajdonjogot a kis- és fiatalkorú gyermekek kapják, a munkavállaló pedig haszonélvezeti jogot jegyeztet be az ingatlan-nyilvántartásba. A többi feltétel rendben van, ez pedig vita tárgya. A 2014-es NAV-tájékoztató szerint: ... 2. A támogatás akkor felel meg az adómentesség jogszabályi feltételeinek, ha – a támogatást hitelintézet, kincstár útján a rendeletben meghatározott feltételek és eljárás szerint folyósítja a munkáltató, és – a lakáscélú munkáltatói kölcsön elengedésének esetét kivéve – a támogatás magánszemély részére történő átutalásáról a hitelintézet vagy a kincstár az átutalás évét követő év január 31-éig igazolást állít ki a munkáltató részére [rendelet 2. §], – a munkavállaló az ingatlan-nyilvántartás szerint bármely arányban tulajdonjogot, haszonélvezeti jogot szerzett abban a lakásban, amellyel összefüggésben a támogatást kapta (a feltétel teljesül abban az esetben is, ha a tulajdonjog, haszonélvezeti jog megszerzése a támogatás felhasználásával történik, vagy, ha a tulajdonjog megszerzésére zártvégű lízing keretében kerül sor, továbbá házastársak esetében az ingatlan-nyilvántartástól függetlenül is, ha az ingatlan közszerzeménynek minősül), ..... Az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3. pontja ettől szűkebben fogalmaz. Szakmai válaszát előre is köszönöm.

Nyugdijas alkalmazott részére adómentes lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019-es szabályok szerint a nyugdijas alkalmazott részére kifizetett munkabérből csak szja-t kell levonni. Kérdésem: jól gondolom-e, hogy a nyugdijas (40 éves szolgáalti idővel vagy korhatárt betöltött) alkalmazott dolgozótól a lakáscélú támogatásból is csak szja-levonás lesz, a munkáltatónak nincs más kötelezettsége (szocho, szakképzési hozzájárulás)? Lehet-e, hogy a támogatást terhelő kötelezettségeket a cég fizesse, úgy, hogy bruttósítja a kifizetést? Vagyis a nettó kifizetés lesz az igazolásban a támogatás vagy a bruttó, de akkor már több lesz mint az adható? Köszönettel: Kardos Lászlóné könyvelő

Munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék támogatást adni lakásvásárláshoz, mint munkáltató, de nem tudom, hogy milyen tulajdoni bejegyzéssel lehet igazolni a tulajdonjogot, ha az épülő ház – mivel társasház – még nem szerepel az ingatlanbejegyzésben, mint társasház, és az albetétesítés május 31-éig nem történik meg. A vételár kifizetése március 31-éig megtörténik. Nagyon fontos lenne tudni, hogy elég-e a III. részben szerepelnie a vétel feltüntetésének?! Jelenleg csak az látható, hogy társasház előzetes alapításának ténye, melyre az eladó jogosult. Köszönöm a válaszát! Hné

Lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tekintettel arra, hogy jövő évben megszűnik az adómentesen adható lakáscélú támogatás, szeretném megtudni, hogy amennyiben év vége előtt 5 millió forintig kiegészítjük az eddig adott havi támogatást, tehát most egy több millió forintos egyösszegű támogatást utalunk, akkor azt idén még elszámolhatjuk-e a cégben adómentes juttatásként. A bankkal megbeszéltünk, hogy ők januárban az egész összeget betörlesztik a hitelbe. Köszönöm.

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2 munkavállalójának (férj, feleség) adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást kíván nyújtani, 2004-ben lakásvásárláshoz felvett devizahitel előtörlesztéshez. (Állandó lakóhelyük, háromszobás ház, a méltányolható lakásigénynek megfelel, felvételkor 23 000 000 forint hitel lakásvásárlás céljára ingatlan jelzáloggal). Kérdésünk: jól értelmezzük-e, hogy 5-5 millió forintot kaphatnak előtörlesztésre (az elmúlt 5 évben nem kaptak sehonnan ilyen jellegű támogatást)? Az eredeti hitelszerződés a birtokunkban van, illetve a dolgozók hitelszámlájára közvetlenül utalnánk át a törlesztést. Milyen egyéb igazolások szükségesek az adómentességhez, illetve ki állítja ki azokat? A cég bankszámláját az MKB vezeti, a dolgozók hitelszámláját az MFB. Köszönöm: Miko

Lakáscélú támogatás (tulajdoni lap) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az egyik dolgozója számára – lakásvásárlása elősegítése érdekében – még az idei évben lakáscélú támogatást folyósítana. Az ingatlan a dolgozó nevére csak 2019 februárjában kerülne. Az adásvételi szerződés, hitelintézeti igazolás, méltányolható lakásigényről a nyilatkozat a 2018. évben rendelkezésre állna, azonban a tulajdoni lap csak a 2019. év elején. Adómentesnek számít a támogatás az előzőek alapján?

Adózás rendje Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Mi a teendő abban az esetben, ha egy egyéni vállalkozó számlákat állított ki már megszűnt adószámmal 2017. április és 2018. szeptember közepe között, aminek együttes összege meghaladja a 2 millió forintot. Ezt a hibát utólag vette észre. Időközben kapott ismételten adószámot (adószámos magánszemély lett). Felmerülhet-e büntetes akár a számlát befogadó áfaalany cég, akár a volt egyéni vállalkozó oldaláról? Mi a teendője a két félnek (szja, áfa, eho tekintetében)? Második kérdésem: 2019.01.01-től megszűnik a munkáltatói adómentes lakáscélú tamogatás, az onnantól kifizetett ilyen juttatás bérjövedelemként adózik. A 2018.12.31-ig utalt osszeget a munkavállaló lakásvásárlásra 2019. április 15-éig használhatja fel? Köszönöm válaszát.

Lakáscélú támogatás adómentes elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a 2018. évet megelőzően juttatott lakáscélú munkáltatói kölcsön (eddig adómentes) elengedése továbbra is adómentes, vagy az új szabályozások vonatkozásában jövedelemként adózik? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Lakáscélú támogatás adómentesen Kérdés

Cégünk egyik dolgozója lakást vásárol. A beruházó céggel előszerződést kötött 2017 májusában és az ebben foglaltak alapján 10% előleget fizetett. A beruházó a fennmaradó összeg kifizetését csak a végleges adásvételi szerződés megkötése után engedi. A végleges adásvételi szerződés megkötésére várhatóan 2019. áprilisban kerül sor. A használatbavételi engedély kiadása 2019. július. A fentebb felsoroltak alapján van lehetséges megoldása annak, hogy cégünk a dolgozónak még decemberig adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatást folyósítana 5 millió Ft értékben, amelyet ő 2019. áprilisban használna fel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs