83 találat a(z) lakásbérbeadás cimkére

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magántulajdonban lévő lakásom egy részét kiadtam vállalkozásoknak. Kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem a rezsicsökkentés, vagy csak az arányos része, illetve a helyi adónál ezt a bérbeadást be kell-e jelenteni? A kiadott részre magasabb építményadót kell-e fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Bérbeadott lakás rezsiköltség Kérdés

Korábbi kérdés nyomán, amely a következő linken elérhető: http://adozona.hu/kerdesek/2015_3_8_Berbeadott_lakas_rezsikoltsege_tne Tisztelt Szakértő! Az mennyiben változtatja a számviteli elszámolást, ha a cég minden hónapban a bérleti díjon felül nem tételesen számolja el a rezsiköltségeket, hanem megállapodás szerint fix összegű rezsiátalányt számít fel a bérlő felé? Köszönettel: Horváth Veronika

Bérbeadott lakás rezsiköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakást vásárolt bérbeadás céljából. Havonta számlázza a bérleti díjat, és továbbszámlázza a járulékos költségeket (gázdíj, áramdíj, vízdíj, csatornadíj, közös költség). A járulékos költségek könyvelésére többféle megoldást is találtam a szakirodalomban. Kérem írják meg, hogyan kell könyvelni helyesen a továbbszámlázott rezsiköltséget, illetve a továbbszámlázott közös költséget? Üdvözlettel: Tulogdi Mária

Katás egyéni vállalkozóvá válás Kérdés

Egy önálló magánszemély adószám birtokában katás egyéni vállalkozó kíván lenni. Tevékenységi köreit az alábbiakra terjeszti ki (ÖVTJ számok) · *46101 főtevékenység* · 467101· 479906· 702201· 743003· 813001· 682008· 682003· 682001 A magánszemély 1996-ban kért adószámot, hogy lakást, vagy annak egy részét bérbe adhassa. Ezt a tevékenységet – egyes időszakokban szüneteltetve – 2014. december 31-éig folytatta, mint magánszemély. Cég részére biztosított SZÉKHELYET és garázst a kft. gépkocsija részére. Ezért számla ellenében bevétele volt, mely után mindig adózott. A magánszemély időközben földtulajdonos lett, de nem adta bérbe a földet. Viszont most a föld bérbeadását is szeretné felvenni a tevékenységi körébe. Kérdéseink: 1.) Egyéni vállalkozóvá váláskor, felveheti-e tevékenységi köreibe a 682008, 682003, 682001 számú tevékenységeket, figyelembe véve, hogy korábban nem vállalkozás volt, hanem magánszemély. Idézem a katatörvény ide vonatkozó 4. § (4) bekezdését: „Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.” 2.) Katásként folytathatja-e a 6820 ÖVTJ kód alá tartozó tevékenységeket, vagy ezeket továbbra is csak önálló tevékenységet végzőként teheti, és fizeti a 16 százalékos szja-t és a 14 százalékos ehót.

Lakásbérbeadás: elszámolható költségek, fizetendő adók Cikk

Lakásbérbeadáshoz mikor kell adószámot kiváltani, hogyan számolhatók el a költségek és az értékcsökkenés, hogyan kell adózni, ehót fizetni? Olvasói kérdésekre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Lakó- vagy gazdasági épület bérbeadása Kérdés

Egy családi ház tulajdoni lapján a megnevezések között lakóház és gazdasági épület szerepel. Az udvaron garázs áll. A lakóház földszintje műhelyként funkcionál, a felső szinten lakás van, A földszint bérbeadására most kerül sor (magánszemély adja bérbe, előtte -es adószámot kér), kérdés, hogy mi legyen ennek az ÖVTJ kódja: 682001 Lakásbérbeadás, albérlet. 682002 Gazdasági építmény bérbeadása. Műszakilag nincs elkülönítve a földszint és a felső szint, s az egész lakóház csak egyetlen mérőórával rendelkezik, a közműköltségeket csak arányosítással lehet majd továbbszámlázni. A választ előre is köszönöm.

Durván bírságol a NAV. Feljelentéshez vezetett a lakásbérbeadás Cikk

A lakás bérlője tetemes rezsitartozást hagyott hátra, nem fizette a bérleti díjat és még ő jelentette fel az adóhivatalnál a bérbeadót. Egy jogeseten keresztül bemutatjuk a NAV bírságolási útmutatóját és tényleges gyakorlatát.

Lakásbérleti, albérleti díj: hogyan kell bevallani? Cikk

Aki lakást, házat, irodát, egyéb ingatlant bérbe, albérletbe ad ki, általában tudja, hogy személyi jövedelemadót kell fizetnie, de sokan bizonytalanok, hogy a keletkező jövedelmet hogyan kell bevallaniuk, mi az adó alapja, kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni stb. A legfontosabbakat összeszedtük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs